Vizuál

Aki belezúgott Picassóba

2010.01.27. 13:15
Ajánlom
A Metropolitan Múzeum egyik tárlatvezetője belezúgott Publo Picasso egyik festményébe. Szó szerint.

A Metropolitan Múzeum egyik női dolgozója éppen felnőtt művészeti órát tartott péntek délután a New York-i intézményben, amikor elvesztette egyensúlyát és beleesett Picasso A művész című festményébe. A kép különösen értékes, nemcsak az alkotó és a kora (a spanyol mester 1904-ben vagy 1905-ben festette) okán, hanem azért is, mert Picasso igen rövid rózsaszín korszakában készült. Az eset következtében viszont egy 15 centimétert meghaladó függőleges szakadás keletkezett a vászon jobb sarkában.
A balesetet követően a képet azonnal átvitték a múzeum konzerváló műhelyébe, ahol neki is kezdtek a probléma orvosolásának. Mint a múzeum egyik képviselője elmondta, szerencsére a sérülés nem érinti a kompozíció központi részét, nem feltűnő és reményeik szerint sikerül teljes egészében helyre állítaniuk a képet.
Az intézmény ugyan beazonosította a nőt, de nem nevezte meg, mivel nem szándékos károkozás történt.

A képet 23 évesen festette Picasso. Ekkor még nem volt befutott művész, így egy ilyen méretű (183cm x 122 cm) kép elkészítése komoly anyagi terhet jelentett neki. Ebből a korszakából nem is maradt fenn sok munkája, de abból a kevésből is A művész a legnagyobb méretű, értékét pedig 100 millió dollárra becsülik.

Forrás: The New York Times

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Vizuál magazin

Nem szelfi

Nem minden önarckép szelfi, de minden szelfi önarckép.
Vizuál galéria

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Vizuál magazin

Hitchcocknak köszönhetjük a Que sera serát

A napokban elhunyt Doris Day ikonikusá vált dala eredetileg Az ember, aki túl sokat tudott című film betétdala volt. A számot mindenki ismeri, – itthon Ahogy lesz, úgy lesz címmel Koncz Zsuzsa is énekelte – a háttértörténetéről azonban kevesen tudnak.