Vizuál

Aki belezúgott Picassóba

2010.01.27. 13:15
Ajánlom
A Metropolitan Múzeum egyik tárlatvezetője belezúgott Publo Picasso egyik festményébe. Szó szerint.

A Metropolitan Múzeum egyik női dolgozója éppen felnőtt művészeti órát tartott péntek délután a New York-i intézményben, amikor elvesztette egyensúlyát és beleesett Picasso A művész című festményébe. A kép különösen értékes, nemcsak az alkotó és a kora (a spanyol mester 1904-ben vagy 1905-ben festette) okán, hanem azért is, mert Picasso igen rövid rózsaszín korszakában készült. Az eset következtében viszont egy 15 centimétert meghaladó függőleges szakadás keletkezett a vászon jobb sarkában.
A balesetet követően a képet azonnal átvitték a múzeum konzerváló műhelyébe, ahol neki is kezdtek a probléma orvosolásának. Mint a múzeum egyik képviselője elmondta, szerencsére a sérülés nem érinti a kompozíció központi részét, nem feltűnő és reményeik szerint sikerül teljes egészében helyre állítaniuk a képet.
Az intézmény ugyan beazonosította a nőt, de nem nevezte meg, mivel nem szándékos károkozás történt.

A képet 23 évesen festette Picasso. Ekkor még nem volt befutott művész, így egy ilyen méretű (183cm x 122 cm) kép elkészítése komoly anyagi terhet jelentett neki. Ebből a korszakából nem is maradt fenn sok munkája, de abból a kevésből is A művész a legnagyobb méretű, értékét pedig 100 millió dollárra becsülik.

Forrás: The New York Times

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A zene meg a tévé

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.
Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.