Vizuál

Aki belezúgott Picassóba

2010.01.27. 13:15
Ajánlom
A Metropolitan Múzeum egyik tárlatvezetője belezúgott Publo Picasso egyik festményébe. Szó szerint.

A Metropolitan Múzeum egyik női dolgozója éppen felnőtt művészeti órát tartott péntek délután a New York-i intézményben, amikor elvesztette egyensúlyát és beleesett Picasso A művész című festményébe. A kép különösen értékes, nemcsak az alkotó és a kora (a spanyol mester 1904-ben vagy 1905-ben festette) okán, hanem azért is, mert Picasso igen rövid rózsaszín korszakában készült. Az eset következtében viszont egy 15 centimétert meghaladó függőleges szakadás keletkezett a vászon jobb sarkában.
A balesetet követően a képet azonnal átvitték a múzeum konzerváló műhelyébe, ahol neki is kezdtek a probléma orvosolásának. Mint a múzeum egyik képviselője elmondta, szerencsére a sérülés nem érinti a kompozíció központi részét, nem feltűnő és reményeik szerint sikerül teljes egészében helyre állítaniuk a képet.
Az intézmény ugyan beazonosította a nőt, de nem nevezte meg, mivel nem szándékos károkozás történt.

A képet 23 évesen festette Picasso. Ekkor még nem volt befutott művész, így egy ilyen méretű (183cm x 122 cm) kép elkészítése komoly anyagi terhet jelentett neki. Ebből a korszakából nem is maradt fenn sok munkája, de abból a kevésből is A művész a legnagyobb méretű, értékét pedig 100 millió dollárra becsülik.

Forrás: The New York Times

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.