Vizuál

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

2020.11.27. 16:15
Ajánlom
Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.

A San Francisco-i születésű Bruce Lee mindig is színészi pályára készült, édesapja révén pedig elérhető közelségben volt a filmvászon. Már egyéves korában szerepelt a Golden Gate Girlben, ami egy jól menő hongkongi sorozat volt, és

18 éves korára mintegy 20 filmben tűnt fel gyerekszereplőként – általában fiatal bűnöző karaktereket alakítva.

Másik szerelme a sport volt. Junction Street Tigrisei nevű bandájával gyakran keveredett összetűzésbe más fiatalokkal. Lee egy verekedés után fordult a professzionális küzdősportok irányába, 18 évesen már hongkongi bokszbajnok lett.

Az utcai balhék azonban nem maradtak abba, az egyik összecsapásból rendőrségi ügy is kerekedett. A ’60-as években aztán Lee kungfu iskolát nyitott, saját stílust fejlesztett ki, amit „Jeet Kune Dónak”, vagyis „a feltartóztató ököl útjának” nevezett és annyira keresett oktatóvá vált, hogy még a színészi karrierről is lemondott volna. Azonban iskolájában tanult Hollywood krémje: Steve McQueen, James Coburn, illetve George Lazenby is. És

bár Chuck Norris nem volt a tanítványa, éveken keresztül edzettek együtt és legendás barátság alakult ki köztük.

Dan Inosantóval való ismeretsége pedig belépőt jelentett neki Hollywoodba. Egy elkaszált projekt után végül a The Green Hornet című sorozatban a sofőr segítőjeként, Katoként ismerhette meg a szélesebb közönség. A forgatáson számos kaszkadőrt sebesített meg, a kamera pedig nem tudta lekövetni a gyors mozgását. Nagy jövőt jósoltak neki, de a The Green Hornet után csupán kisebb epizódszerepek találták meg, míg végül a Longstreetben Lee végre megmutathatta tehetségét.

1970-ben egy súlyos hátsérülés miatt gyakorlatilag újra kellett tanulnia járni, 1971-ben viszont már újra forgatott, A nagyfőnököt. A thaiföldi forgatás nagyon megviselte – leginkább a szörnyű körülmények miatt –, de a produkció annak ellenére lett sikeres, hogy a történet követhetetlen, az operatőri munka pedig pocsék volt.

brucelee1-161418.jpg

Bruce Lee A Sárkány közbelépben (Fotó/Forrás: IMDb)

Bruce Lee szinte azonnal új projektbe kezdett, A tomboló ökölt a Sárkány útja követte, ami már valódi szabadságot jelentett számára. A Lee által kedvelt spagettiwesterneket idéző történet a színészt a legnagyobb csillagok közé emelte,

a végső harcjelenetet pedig az egyik legjobb, valaha filmre vitt harcnak tartják.

1973. május 10-én éppen A Sárkány közbelépet szinkronizálta a Golden Harvest stúdiójában, amikor a levegőtlen, fülledt stúdióban rosszul lett és elájult. Az orvosok agyi ödémát állapítottak meg nála, amiből még fel tudott épülni, július 20-án viszont egy munkamegbeszélés után fejfájásra panaszkodott, lefeküdt pihenni és később hiába próbálták felébreszteni, a mentők sem tudtak rajta segíteni. A boncolás megállapította, hogy allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami agyduzzadást okozott. Bár ezt más szakértők is megerősítették, elindultak a pletykák, miszerint a Lee halálában a marihuána-fogyasztás is közrejátszhatott. Más elméletek szerint az izomnövelő szteroidok vagy egy hirtelen halált okozó epilepszilás roham következtében hunyt el,

merészebb teóriák szerint pedig a kínai alvilág vagy egy családi átok végzett vele.

A halála körüli elméletek sokasága nem véletlen, hiszen az MMA egyik előfutáraként nyilvántartott sztárról már életében legendák keringtek, ezt pedig olykor pökhendi és kioktató stílusának, illetve emberfeletti teljesítményének köszönhette. Egyik elhíresült ütése az „egyhüvelykes” valódi ikonná tette.

2018-ban könyv jelent meg az életéről, ami mélyrehatóan taglalja a halálának körülményeit is és arra a következtetésre jut, hogy valószínűleg egyszerű hőguta okozta Bruce Lee halálát. Alakját 2019-ben a filmvásznon is újra megidézték a Volt egyszer egy... Hollywoodban.

Fejléckép: Bruce Lee A Sárkány útjában (forrás: IMDb)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Vizuál gyász

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Vizuál magazin

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Vizuál hír

Októberben érkezik a mozikba az egész estés Toldi

Teljes gazdagságában megjelenik a lovagvilág és a magyar puszta a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó, grandiózus alkotásában, a Toldiban. Az animációs film szöveghűen követi Arany János eredeti művét, melynek főhőse a készítők reményei szerint példaképe lehet a mai fiataloknak is.
Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.