Vizuál

Aki miatt majdnem Hitchcock rendezte a Titanicot: David O. Selznick

2022.05.10. 09:30
Ajánlom
Az Oscar-díjas producer olyan klasszikusokat jegyez, mint a King Kong, az Elfújta a szél, a David Copperfield vagy az Anna Karenina.

David O. Selznick 1902. május 10-én született egy tehetős pennsylvaniai zsidó családba. Édesapja némafilm-forgalmazó volt, aki miután távozott korábbi munkahelyéről, a World Film Companytól, megalapította saját cégét, a Selznick Picturest. Az új vállalkozás már indulásakor magához csábította a kor legnagyobb sztárjait, többek között Clara Kimball Youngot, miközben munkát adott Davidnek, valamint bátyának, a szintén producerként dolgozó Myronnak.

1926-ban a család Hollywoodba költözött, David pedig rövidesen a Metro-Goldwyn-Mayernél kezdett dolgozni, ahol nem maradt sokáig: 1927-ben a Paramount Pictures vezetőjének, B. P. Schulbergnek az asszisztense és társrendezője lett. Bár pár év múlva már a keleti-parti Paramount Mie vezetője volt, 1931-ban mégis igent mondott az RKO Pictures produkciós igazgatói ajánlatára.

Az RKO-nál töltött időszakban készítette el a mára klasszikussá vált King Kongot.

Bár az 1933-as film siker volt, a stúdió anyagi problémák miatt még a premier évében elbocsátotta, Selznick pedig visszatért az MGM-hez, ekkor már mint alelnök és producer. A magyar származású George Cukorral olyan filmeken dolgozott, mint a David Copperfield és a Dinner at Eight, és ekkor forgott a Két város története, valamint az Anna Karenina is.

GettyImages-954611790-113336.jpg

David O. Selznick, George Cukor, Irene Mayer Selznick és Howard Easterbook (Fotó/Forrás: E. Phillips/Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az egyre terjeszkedő filmipar azonban nem tette lehetővé, hogy az MGM egyeduralkodó legyen, az egyre terjeszkedő stúdiók rákényszerítették Selznicket, hogy független filmessé váljon. 1935. október 15-én megalapította saját cégét, a Selznick International Picturest. Több filmjét is ezen a stúdión keresztül jelentette meg például Samuel Goldwyn, Korda Sándor, Walter Wanger és Walt Disney is.

Selznick megnyerte magának Ingrid Bergmant is, azonban hét év alatt mindössze két közös filmjük készült el. Ennek ellenére a producer nem szerette, ha a színésznő máshol játszott. Utolsó közös munkájuk 1946-ban készült el, a Forgószél Alfred Hitchcock rendezésében valósult meg.

Hitchcockot egyébként Selznick eredetileg azért csábította a tengerentúlra, hogy filmet forgasson a Titanicról.

Rebecca_1939_poster-114339.jpeg

A Manderley-ház asszonyának plakátja (1940) (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A film azonban meghiúsult, mert a kiszemelt hajót túlságosan költséges lett volna Santa Monica partjaihoz vontatni.

1940-ben a producer felért a csúcsra: a cége forgalmazásában készülő Elfújta a szél elhozta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Selznick még abban az évben kijött egy új Hitchcock-filmmel, A Manderley-ház asszonyával, amely szintén Oscar-díjat érdemelt, és amelyhez a producer feltűnő reklámkampányt talált ki – egyes plakátokra a „Mi volt Manderley titka?” kérdést íratta.

A sikerek ellenére azonban a producer és a rendezők között állandósult a konfliktus, mert Selznick olykor technikailag megoldhatatlan kérésekkel állt elő.

Ez szűnni nem akaró konfliktusokat generált a cégen belül is.

Selznick stúdiója később egy szervezetbe olvadt, melynek eredményeképpen 1941-ben létrejött a Society of Independent Motion Picture Producers (SIMPP), amelyhez olyan ismert filmesek csatlakoztak, mint Mary Pickford, Orson Welles és Charlie Chaplin.

Korábbi sikereit azonban Selznick ekkor már meg sem tudta közelíteni. 1954-ben a televízióban is bemutatkozott, de a várt eredmény elmaradt. Utolsó munkája 1957-ben készült, a Búcsú a fegyverektől című remake csúfos bukás lett. 1958-tól már csak a Selznick Company Inc.-t igazgatta. 1965. június 22-én szívrohamban halt meg.

Fejléckép: David O. Selznick (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.