Vizuál

Aki miatt majdnem Hitchcock rendezte a Titanicot: David O. Selznick

2022.05.10. 09:30
Ajánlom
Az Oscar-díjas producer olyan klasszikusokat jegyez, mint a King Kong, az Elfújta a szél, a David Copperfield vagy az Anna Karenina.

David O. Selznick 1902. május 10-én született egy tehetős pennsylvaniai zsidó családba. Édesapja némafilm-forgalmazó volt, aki miután távozott korábbi munkahelyéről, a World Film Companytól, megalapította saját cégét, a Selznick Picturest. Az új vállalkozás már indulásakor magához csábította a kor legnagyobb sztárjait, többek között Clara Kimball Youngot, miközben munkát adott Davidnek, valamint bátyának, a szintén producerként dolgozó Myronnak.

1926-ban a család Hollywoodba költözött, David pedig rövidesen a Metro-Goldwyn-Mayernél kezdett dolgozni, ahol nem maradt sokáig: 1927-ben a Paramount Pictures vezetőjének, B. P. Schulbergnek az asszisztense és társrendezője lett. Bár pár év múlva már a keleti-parti Paramount Mie vezetője volt, 1931-ban mégis igent mondott az RKO Pictures produkciós igazgatói ajánlatára.

Az RKO-nál töltött időszakban készítette el a mára klasszikussá vált King Kongot.

Bár az 1933-as film siker volt, a stúdió anyagi problémák miatt még a premier évében elbocsátotta, Selznick pedig visszatért az MGM-hez, ekkor már mint alelnök és producer. A magyar származású George Cukorral olyan filmeken dolgozott, mint a David Copperfield és a Dinner at Eight, és ekkor forgott a Két város története, valamint az Anna Karenina is.

GettyImages-954611790-113336.jpg

David O. Selznick, George Cukor, Irene Mayer Selznick és Howard Easterbook (Fotó/Forrás: E. Phillips/Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images Hungary)

Az egyre terjeszkedő filmipar azonban nem tette lehetővé, hogy az MGM egyeduralkodó legyen, az egyre terjeszkedő stúdiók rákényszerítették Selznicket, hogy független filmessé váljon. 1935. október 15-én megalapította saját cégét, a Selznick International Picturest. Több filmjét is ezen a stúdión keresztül jelentette meg például Samuel Goldwyn, Korda Sándor, Walter Wanger és Walt Disney is.

Selznick megnyerte magának Ingrid Bergmant is, azonban hét év alatt mindössze két közös filmjük készült el. Ennek ellenére a producer nem szerette, ha a színésznő máshol játszott. Utolsó közös munkájuk 1946-ban készült el, a Forgószél Alfred Hitchcock rendezésében valósult meg.

Hitchcockot egyébként Selznick eredetileg azért csábította a tengerentúlra, hogy filmet forgasson a Titanicról.

Rebecca_1939_poster-114339.jpeg

A Manderley-ház asszonyának plakátja (1940) (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A film azonban meghiúsult, mert a kiszemelt hajót túlságosan költséges lett volna Santa Monica partjaihoz vontatni.

1940-ben a producer felért a csúcsra: a cége forgalmazásában készülő Elfújta a szél elhozta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Selznick még abban az évben kijött egy új Hitchcock-filmmel, A Manderley-ház asszonyával, amely szintén Oscar-díjat érdemelt, és amelyhez a producer feltűnő reklámkampányt talált ki – egyes plakátokra a „Mi volt Manderley titka?” kérdést íratta.

A sikerek ellenére azonban a producer és a rendezők között állandósult a konfliktus, mert Selznick olykor technikailag megoldhatatlan kérésekkel állt elő.

Ez szűnni nem akaró konfliktusokat generált a cégen belül is.

Selznick stúdiója később egy szervezetbe olvadt, melynek eredményeképpen 1941-ben létrejött a Society of Independent Motion Picture Producers (SIMPP), amelyhez olyan ismert filmesek csatlakoztak, mint Mary Pickford, Orson Welles és Charlie Chaplin.

Korábbi sikereit azonban Selznick ekkor már meg sem tudta közelíteni. 1954-ben a televízióban is bemutatkozott, de a várt eredmény elmaradt. Utolsó munkája 1957-ben készült, a Búcsú a fegyverektől című remake csúfos bukás lett. 1958-tól már csak a Selznick Company Inc.-t igazgatta. 1965. június 22-én szívrohamban halt meg.

Fejléckép: David O. Selznick (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig