Vizuál

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

2021.10.09. 14:50
Ajánlom
Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember végétől vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Éppen Berlinbe utazol egy ösztöndíjjal, mit fogsz ott csinálni?

Kis Hajni

A Junior Prima-díjas filmrendező négy éve diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgókép – film- és televíziórendező szakirányán, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. Eddigi két rövidfilmje, a Last Call és a Szép alak számos fesztiváldíjat nyert. Utóbbi a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelölésen kívül több mint száz fesztivál-meghívást kapott szerte a világban, és rengeteg díjjal tüntették ki. Első, egészestés játékfilmje, a Külön falka az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. 

Beválasztottak a berlini Nipkow programba egy új tervemmel, aminek nagyon örülök. Kicsit skizofrén érzésem van, mert amellett, hogy ez egy jó lehetőség, éppen most juthatna egy kis időm a barátaimra, a szeretteimre. A bemutató óta nagyon intenzív időszakot éltünk meg. Szóval furcsa még a váltás, másfelől meg biztos sok élményt ad majd.

Mit szóltál a CineFest Közönségdíjához?

Nagyon meglepett. Megmondom őszintén, most már egyszerűen nincs erőm többször megnézni a filmet, mert az utómunka alatt vagy százszor megtettem és még közeli az élmény. Amúgy azt látom és érzékelem, hogy nagy szeretet és pozitív energia jön vissza a sorokból a vetítések után. És ez fantasztikusan jó érzés. Ez a díj megerősített bennünket abban, hogy nem csak hallucináltuk, amit a közönség részéről éreztünk az elmúlt hetekben.

KulonfalkaCinefest-214522.jpg

Dietz Gusztáv, Kis Hajni és Horváth Zorka a Külön falka sajtótájékoztatóján, Miskolcon (Fotó/Forrás: Varga Amanda, CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

A szociális érzékenység már a kisfilmjeidet is jellemezte, a Külön falkával sincs ez másként, ez a film is rólunk szól, közép-európai történeteinkről.

Külön falka

A részben személyes élményeken alapuló film nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása, feszes, pontos, megindító. A szívszorító apa-lánya történet főszereplője a tizenkétéves vadóc Niki (Horváth Zorka) és édesapja, a kidobóként dolgozó Tibor (Dietz Gusztáv). Amikor Niki megtudja, hogy édesapját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor magának való alkat, sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A szlovák-magyar koprodukcióban készült alkotás a fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Program újabb nagyszerű filmje. 

Jó ezt visszahallani, de nem így kezdtünk bele, nem egy elvont gondolatból jött. Egyszerűen arról csinálok filmet, ami érdekel, ami számomra fontos, és van mit róla megosztanom - gondolatilag és érzelmileg is.

A Külön falka egyik fontos jelenete éppen egy autósjelenet, hogyan készültél fel rá?  

Rengeteg autósjelenetet elemeztünk a film operatőrével Nyoszoli Ákossal, mindenféle műfajban, egész különböző stílusú autókkal. Fontos volt, hogy lássuk milyen példák vannak előttünk, hiszen a saját formanyelvünket kerestük, azt, ami a mi történetünkhöz illik. Zeneileg is meghatározó döntés volt, amikor John Maus Believer című számát választottam az autós jelenthez.

A formanyelvben jelenleg az asszociatív költőiség érdekel, valamilyen elemeltség, és azt hiszem, ez visszatérően megjelenik az eddigi filmjeimben is.

Mint ahogy megjelenik a humor is.

Az elképesztően fontos a számomra! Már csak azért is, mert amikor én ülök be egy filmre, hálás vagyok, ha nevethetek, mint ahogy az életben is hálás vagyok érte. Régen rossz, ha nem tudunk magunkon nevetni, még ha drámai helyzetként éljük is meg az adott pillanatot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sírás nevetéssé tudjon átfordulni és máshonnan rálátva önmagunkra fel tudjunk nevetni. Ilyen filmeket szeretek nézni, és a saját munkáimban is erre törekszem.

WildRoots_AkosNyoszoli_11-144054.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

Mindkét főszereplőnek, az apa és a kislány szerepére is amatőröket választottál, hogyan dolgoztatok együtt?

Elég sokat próbáltunk, de nem közvetlenül a forgatások előtt, vagy csak nagyon ritkán. Bizonyos a jeleneteket nem minden esetben szeretek sokat próbálni, mert rettentően kíváncsi vagyok arra, ami elsőre, magától születik meg a kamera előtt. Bármilyen rizikósnak is tűnt az elején őket választanom, mégis nagyon örülök, hogy így tettem. Ahogy a filmben, úgy az életben is két elképesztően szuggesztív, érzékeny embert ismertem meg bennük, akárcsak a nagymamát alakító Füsti-Molnár Évában, aki 22 év után most tért vissza a filmvászonra.

Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt.

A stábból sokatok első nagyjátékfilmje a Külön falka. Ez mekkora segítséget jelentett?

Nagy biztonságot jelentett, hogy többségében olyan emberek vettek körül, akikkel, mint a tenyerünket, úgy ismertük egymást, akikkel az egyetemtől kezdve az első filmig együtt jártuk végig az utunkat. Óriási bizalomban dolgoztunk, és ez nem csak nekem adott erőt, de a többieknek is.

WildRoots_AkosNyoszoli_1-144056.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A történet egy kész érzelmi hullámvasút, Szántó Fannival írtátok közösen. Hogyan dolgoztatok együtt?

Valahogy összeolvadt az agyunk és a lelkünk. Könnyen és jól tudunk együtt gondolkodni és ez a legtöbb alkotótársamra is igaz, Nyoszoli Ákos operatőrre, vagy a zeneszerzőre, Borsos Olegre, a vágóra Gorácz Vandára, vagy a látványtervezőnkre Nyitrai Annára.

A zene kitüntetetten fontos a számodra és komoly dramaturgiai szerepet is kap.  

A zene különösen érdekes ebben a filmben, egy kisebb csoda.

Hiszen teljesen abszurd, hogy ilyen alacsony költségvetéssel 11 jogosított zenénk lehessen. Beleértve olyan világhírű előadókat, mint a La Bouche, Scooter, John Maus, Dusty Kid, a komolyzenei vonalról Peter Gregson, vagy akár a kevésbé ismert izlandi Kaelen Mikla. Mindez a film producereinek köszönhető, Berkes Júlia és Zachar Balázs harcolták ki kőkemény munkával - a végletekig elmentek, hogy megszerezzék a zenéket. Borsos Oleg, a zeneszerzőnk csodálatosan kötötte össze és tette egységessé a film univerzumán belül ezeket a hangulatokat.

KulonFalka_foto_AkosNyoszoli2s-095321.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A feszes ritmus nem csak a zenében köszön vissza, hanem a történetmesélésben is. Lehet, ez lesz a védjegyed?

Azt nem tudom. Viszont az életben is olyan típus vagyok, aki szereti felrúgni az állóvizet maga körül, ha már nem ad inspirációt, ezért el tudom képzelni, hogy hirtelen majd vizuálisan is kipróbálok valamilyen járatlan utat.

Külön falka

magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 30.
Forgalmazó: Mozinet

 

Fejléckép: Kis Hajni / Fotó: Szász Zita Laura

 

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Kapcsolódó

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiválja meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát. A szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló film szeptember 30-án debütál a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.