Vizuál

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

2021.10.09. 14:50
Ajánlom
Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember végétől vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Éppen Berlinbe utazol egy ösztöndíjjal, mit fogsz ott csinálni?

Kis Hajni

A Junior Prima-díjas filmrendező négy éve diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgókép – film- és televíziórendező szakirányán, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. Eddigi két rövidfilmje, a Last Call és a Szép alak számos fesztiváldíjat nyert. Utóbbi a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelölésen kívül több mint száz fesztivál-meghívást kapott szerte a világban, és rengeteg díjjal tüntették ki. Első, egészestés játékfilmje, a Külön falka az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. 

Beválasztottak a berlini Nipkow programba egy új tervemmel, aminek nagyon örülök. Kicsit skizofrén érzésem van, mert amellett, hogy ez egy jó lehetőség, éppen most juthatna egy kis időm a barátaimra, a szeretteimre. A bemutató óta nagyon intenzív időszakot éltünk meg. Szóval furcsa még a váltás, másfelől meg biztos sok élményt ad majd.

Mit szóltál a CineFest Közönségdíjához?

Nagyon meglepett. Megmondom őszintén, most már egyszerűen nincs erőm többször megnézni a filmet, mert az utómunka alatt vagy százszor megtettem és még közeli az élmény. Amúgy azt látom és érzékelem, hogy nagy szeretet és pozitív energia jön vissza a sorokból a vetítések után. És ez fantasztikusan jó érzés. Ez a díj megerősített bennünket abban, hogy nem csak hallucináltuk, amit a közönség részéről éreztünk az elmúlt hetekben.

KulonfalkaCinefest-214522.jpg

Dietz Gusztáv, Kis Hajni és Horváth Zorka a Külön falka sajtótájékoztatóján, Miskolcon (Fotó/Forrás: Varga Amanda, CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

A szociális érzékenység már a kisfilmjeidet is jellemezte, a Külön falkával sincs ez másként, ez a film is rólunk szól, közép-európai történeteinkről.

Külön falka

A részben személyes élményeken alapuló film nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása, feszes, pontos, megindító. A szívszorító apa-lánya történet főszereplője a tizenkétéves vadóc Niki (Horváth Zorka) és édesapja, a kidobóként dolgozó Tibor (Dietz Gusztáv). Amikor Niki megtudja, hogy édesapját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor magának való alkat, sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A szlovák-magyar koprodukcióban készült alkotás a fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Program újabb nagyszerű filmje. 

Jó ezt visszahallani, de nem így kezdtünk bele, nem egy elvont gondolatból jött. Egyszerűen arról csinálok filmet, ami érdekel, ami számomra fontos, és van mit róla megosztanom - gondolatilag és érzelmileg is.

A Külön falka egyik fontos jelenete éppen egy autósjelenet, hogyan készültél fel rá?  

Rengeteg autósjelenetet elemeztünk a film operatőrével Nyoszoli Ákossal, mindenféle műfajban, egész különböző stílusú autókkal. Fontos volt, hogy lássuk milyen példák vannak előttünk, hiszen a saját formanyelvünket kerestük, azt, ami a mi történetünkhöz illik. Zeneileg is meghatározó döntés volt, amikor John Maus Believer című számát választottam az autós jelenthez.

A formanyelvben jelenleg az asszociatív költőiség érdekel, valamilyen elemeltség, és azt hiszem, ez visszatérően megjelenik az eddigi filmjeimben is.

Mint ahogy megjelenik a humor is.

Az elképesztően fontos a számomra! Már csak azért is, mert amikor én ülök be egy filmre, hálás vagyok, ha nevethetek, mint ahogy az életben is hálás vagyok érte. Régen rossz, ha nem tudunk magunkon nevetni, még ha drámai helyzetként éljük is meg az adott pillanatot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sírás nevetéssé tudjon átfordulni és máshonnan rálátva önmagunkra fel tudjunk nevetni. Ilyen filmeket szeretek nézni, és a saját munkáimban is erre törekszem.

WildRoots_AkosNyoszoli_11-144054.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

Mindkét főszereplőnek, az apa és a kislány szerepére is amatőröket választottál, hogyan dolgoztatok együtt?

Elég sokat próbáltunk, de nem közvetlenül a forgatások előtt, vagy csak nagyon ritkán. Bizonyos a jeleneteket nem minden esetben szeretek sokat próbálni, mert rettentően kíváncsi vagyok arra, ami elsőre, magától születik meg a kamera előtt. Bármilyen rizikósnak is tűnt az elején őket választanom, mégis nagyon örülök, hogy így tettem. Ahogy a filmben, úgy az életben is két elképesztően szuggesztív, érzékeny embert ismertem meg bennük, akárcsak a nagymamát alakító Füsti-Molnár Évában, aki 22 év után most tért vissza a filmvászonra.

Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt.

A stábból sokatok első nagyjátékfilmje a Külön falka. Ez mekkora segítséget jelentett?

Nagy biztonságot jelentett, hogy többségében olyan emberek vettek körül, akikkel, mint a tenyerünket, úgy ismertük egymást, akikkel az egyetemtől kezdve az első filmig együtt jártuk végig az utunkat. Óriási bizalomban dolgoztunk, és ez nem csak nekem adott erőt, de a többieknek is.

WildRoots_AkosNyoszoli_1-144056.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A történet egy kész érzelmi hullámvasút, Szántó Fannival írtátok közösen. Hogyan dolgoztatok együtt?

Valahogy összeolvadt az agyunk és a lelkünk. Könnyen és jól tudunk együtt gondolkodni és ez a legtöbb alkotótársamra is igaz, Nyoszoli Ákos operatőrre, vagy a zeneszerzőre, Borsos Olegre, a vágóra Gorácz Vandára, vagy a látványtervezőnkre Nyitrai Annára.

A zene kitüntetetten fontos a számodra és komoly dramaturgiai szerepet is kap.  

A zene különösen érdekes ebben a filmben, egy kisebb csoda.

Hiszen teljesen abszurd, hogy ilyen alacsony költségvetéssel 11 jogosított zenénk lehessen. Beleértve olyan világhírű előadókat, mint a La Bouche, Scooter, John Maus, Dusty Kid, a komolyzenei vonalról Peter Gregson, vagy akár a kevésbé ismert izlandi Kaelen Mikla. Mindez a film producereinek köszönhető, Berkes Júlia és Zachar Balázs harcolták ki kőkemény munkával - a végletekig elmentek, hogy megszerezzék a zenéket. Borsos Oleg, a zeneszerzőnk csodálatosan kötötte össze és tette egységessé a film univerzumán belül ezeket a hangulatokat.

KulonFalka_foto_AkosNyoszoli2s-095321.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A feszes ritmus nem csak a zenében köszön vissza, hanem a történetmesélésben is. Lehet, ez lesz a védjegyed?

Azt nem tudom. Viszont az életben is olyan típus vagyok, aki szereti felrúgni az állóvizet maga körül, ha már nem ad inspirációt, ezért el tudom képzelni, hogy hirtelen majd vizuálisan is kipróbálok valamilyen járatlan utat.

Külön falka

magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 30.
Forgalmazó: Mozinet

 

Fejléckép: Kis Hajni / Fotó: Szász Zita Laura

 

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Kapcsolódó

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiválja meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát. A szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló film szeptember 30-án debütál a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.