Vizuál

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

2021.10.09. 14:50
Ajánlom
Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember végétől vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Éppen Berlinbe utazol egy ösztöndíjjal, mit fogsz ott csinálni?

Kis Hajni

A Junior Prima-díjas filmrendező négy éve diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgókép – film- és televíziórendező szakirányán, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. Eddigi két rövidfilmje, a Last Call és a Szép alak számos fesztiváldíjat nyert. Utóbbi a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelölésen kívül több mint száz fesztivál-meghívást kapott szerte a világban, és rengeteg díjjal tüntették ki. Első, egészestés játékfilmje, a Külön falka az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. 

Beválasztottak a berlini Nipkow programba egy új tervemmel, aminek nagyon örülök. Kicsit skizofrén érzésem van, mert amellett, hogy ez egy jó lehetőség, éppen most juthatna egy kis időm a barátaimra, a szeretteimre. A bemutató óta nagyon intenzív időszakot éltünk meg. Szóval furcsa még a váltás, másfelől meg biztos sok élményt ad majd.

Mit szóltál a CineFest Közönségdíjához?

Nagyon meglepett. Megmondom őszintén, most már egyszerűen nincs erőm többször megnézni a filmet, mert az utómunka alatt vagy százszor megtettem és még közeli az élmény. Amúgy azt látom és érzékelem, hogy nagy szeretet és pozitív energia jön vissza a sorokból a vetítések után. És ez fantasztikusan jó érzés. Ez a díj megerősített bennünket abban, hogy nem csak hallucináltuk, amit a közönség részéről éreztünk az elmúlt hetekben.

KulonfalkaCinefest-214522.jpg

Dietz Gusztáv, Kis Hajni és Horváth Zorka a Külön falka sajtótájékoztatóján, Miskolcon (Fotó/Forrás: Varga Amanda, CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

A szociális érzékenység már a kisfilmjeidet is jellemezte, a Külön falkával sincs ez másként, ez a film is rólunk szól, közép-európai történeteinkről.

Külön falka

A részben személyes élményeken alapuló film nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása, feszes, pontos, megindító. A szívszorító apa-lánya történet főszereplője a tizenkétéves vadóc Niki (Horváth Zorka) és édesapja, a kidobóként dolgozó Tibor (Dietz Gusztáv). Amikor Niki megtudja, hogy édesapját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor magának való alkat, sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A szlovák-magyar koprodukcióban készült alkotás a fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Program újabb nagyszerű filmje. 

Jó ezt visszahallani, de nem így kezdtünk bele, nem egy elvont gondolatból jött. Egyszerűen arról csinálok filmet, ami érdekel, ami számomra fontos, és van mit róla megosztanom - gondolatilag és érzelmileg is.

A Külön falka egyik fontos jelenete éppen egy autósjelenet, hogyan készültél fel rá?  

Rengeteg autósjelenetet elemeztünk a film operatőrével Nyoszoli Ákossal, mindenféle műfajban, egész különböző stílusú autókkal. Fontos volt, hogy lássuk milyen példák vannak előttünk, hiszen a saját formanyelvünket kerestük, azt, ami a mi történetünkhöz illik. Zeneileg is meghatározó döntés volt, amikor John Maus Believer című számát választottam az autós jelenthez.

A formanyelvben jelenleg az asszociatív költőiség érdekel, valamilyen elemeltség, és azt hiszem, ez visszatérően megjelenik az eddigi filmjeimben is.

Mint ahogy megjelenik a humor is.

Az elképesztően fontos a számomra! Már csak azért is, mert amikor én ülök be egy filmre, hálás vagyok, ha nevethetek, mint ahogy az életben is hálás vagyok érte. Régen rossz, ha nem tudunk magunkon nevetni, még ha drámai helyzetként éljük is meg az adott pillanatot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sírás nevetéssé tudjon átfordulni és máshonnan rálátva önmagunkra fel tudjunk nevetni. Ilyen filmeket szeretek nézni, és a saját munkáimban is erre törekszem.

WildRoots_AkosNyoszoli_11-144054.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

Mindkét főszereplőnek, az apa és a kislány szerepére is amatőröket választottál, hogyan dolgoztatok együtt?

Elég sokat próbáltunk, de nem közvetlenül a forgatások előtt, vagy csak nagyon ritkán. Bizonyos a jeleneteket nem minden esetben szeretek sokat próbálni, mert rettentően kíváncsi vagyok arra, ami elsőre, magától születik meg a kamera előtt. Bármilyen rizikósnak is tűnt az elején őket választanom, mégis nagyon örülök, hogy így tettem. Ahogy a filmben, úgy az életben is két elképesztően szuggesztív, érzékeny embert ismertem meg bennük, akárcsak a nagymamát alakító Füsti-Molnár Évában, aki 22 év után most tért vissza a filmvászonra.

Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt.

A stábból sokatok első nagyjátékfilmje a Külön falka. Ez mekkora segítséget jelentett?

Nagy biztonságot jelentett, hogy többségében olyan emberek vettek körül, akikkel, mint a tenyerünket, úgy ismertük egymást, akikkel az egyetemtől kezdve az első filmig együtt jártuk végig az utunkat. Óriási bizalomban dolgoztunk, és ez nem csak nekem adott erőt, de a többieknek is.

WildRoots_AkosNyoszoli_1-144056.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A történet egy kész érzelmi hullámvasút, Szántó Fannival írtátok közösen. Hogyan dolgoztatok együtt?

Valahogy összeolvadt az agyunk és a lelkünk. Könnyen és jól tudunk együtt gondolkodni és ez a legtöbb alkotótársamra is igaz, Nyoszoli Ákos operatőrre, vagy a zeneszerzőre, Borsos Olegre, a vágóra Gorácz Vandára, vagy a látványtervezőnkre Nyitrai Annára.

A zene kitüntetetten fontos a számodra és komoly dramaturgiai szerepet is kap.  

A zene különösen érdekes ebben a filmben, egy kisebb csoda.

Hiszen teljesen abszurd, hogy ilyen alacsony költségvetéssel 11 jogosított zenénk lehessen. Beleértve olyan világhírű előadókat, mint a La Bouche, Scooter, John Maus, Dusty Kid, a komolyzenei vonalról Peter Gregson, vagy akár a kevésbé ismert izlandi Kaelen Mikla. Mindez a film producereinek köszönhető, Berkes Júlia és Zachar Balázs harcolták ki kőkemény munkával - a végletekig elmentek, hogy megszerezzék a zenéket. Borsos Oleg, a zeneszerzőnk csodálatosan kötötte össze és tette egységessé a film univerzumán belül ezeket a hangulatokat.

KulonFalka_foto_AkosNyoszoli2s-095321.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A feszes ritmus nem csak a zenében köszön vissza, hanem a történetmesélésben is. Lehet, ez lesz a védjegyed?

Azt nem tudom. Viszont az életben is olyan típus vagyok, aki szereti felrúgni az állóvizet maga körül, ha már nem ad inspirációt, ezért el tudom képzelni, hogy hirtelen majd vizuálisan is kipróbálok valamilyen járatlan utat.

Külön falka

magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 30.
Forgalmazó: Mozinet

 

Fejléckép: Kis Hajni / Fotó: Szász Zita Laura

 

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Kapcsolódó

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiválja meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát. A szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló film szeptember 30-án debütál a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.