Vizuál

Aktivizmussal a tradíciókért – Romani Design-kiállítás a Hagyományok Házában

2023.08.16. 12:00
Ajánlom
„Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért” címmel nyílik meg a Hagyományok Háza új tárlata. A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, amely 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájntermékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához.

A Romani Design a kortárs magyar divat- és dizájnszektor meghatározó szereplője: minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Munkáikon keresztül Varga Erika és Helena a roma népművészetet és kulturális örökségüket kívánják bemutatni, hiszen a roma öltözködési kultúra nemcsak a magyar, hanem a Kárpát-medencei népi öltözködési hagyományoknak is fontos része. Termékeik a társadalmi diskurzus platformjaiként funkcionálnak, üzeneteket hordoznak, és felületet biztosítanak az alkotók által végzett aktivistatevékenység számára.

A Romani Design tervezői modern ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik.

Kollekcióikat egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén hozzák létre, új szintre emelve a divat mint aktivista művészet eszköztárát. A divattervezés mellett a tervezők munkájának szerves részét képezi a tehetséggondozás és a közösségfejlesztés, szerteágazó tevékenységeiket az online platformokon is képviselt kultúrmisszós, aktivista attitűd jellemzi.

ZOMA17421-150420.jpg

Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért (Fotó/Forrás: Torma Beatrix / Hagyományok Háza)

„Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Varga Erika művészeti vezető és tervező, a Romani Design megálmodója. A testvérével, Varga Helenával létrehozott stúdió az egyik legizgalmasabb magyar társadalmi vállalkozás, amely sokkal több puszta divatmárkánál, mert ruháikkal és kiegészítőikkel évszázados történeteket és hagyományokat őriznek meg az utókor számára.

A roma kultúra vizuális kódjaival átitatott, saját tervezésű kelmék a szabóasztalról lekerülve öltözékbe varrott manifesztumokká válnak, szószólói lesznek korunk társadalmi kihívásainak.

A Romani Design elkötelezett a roma kulturális örökség megőrzése és a fiatal generációk számára történő továbbadása iránt. Létrehozói olyan fáradhatatlan és kitartó aktivisták, akik hisznek a többségi és kisebbségi kultúrák közötti párbeszéd építő erejében, és ehhez a személyre szabott divat színpompás textildarabjaiból építenek erős hidat. A divat az általuk tervezett kollekciókban a társadalmi párbeszéd kortárs eszköztáraként jelenik meg. A ruhák forma- és motívumnyelvében egymást kiegészítve jelenik meg a roma és a magyar hagyomány és viseleti kultúra.

A kiállítás 2023. augusztus 18. és október 31. között, keddtől vasárnapig 10–18 óra között látogatható a Hagyományok Háza Kallós Zoltán kiállítótermében.

További információ és jegyvásárlás itt érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Torma Beatrix / Hagyományok Háza

„Többféle szépség létezik” – Varga Erika és Wiedemann Bernadett a Kult50-ben

Kapcsolódó

„Többféle szépség létezik” – Varga Erika és Wiedemann Bernadett a Kult50-ben

Varga Erika ötvösművész, tervező a Romani Designért, Wiedemann Bernadett operaénekes Az álarcosbálban és a Candide-ban nyújtott alakításáért került be a Kult50-be. A két alkotó családról, tradícióról, szépségről és a kedves szigorról beszélget videónkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.