Vizuál

Alan Sonfist és a land art kezdetei

2014.12.18. 16:32
Ajánlom
Alan Sonfist - Időtájkép címmel a land art (környezeti művészet) legismertebb alkotóját és az irányzat kezdeteit mutatja be a Szépművészeti Múzeum december 18-án megnyílt kamarakiállítása.

Sonfist mára emblematikussá vált, Time Landscape (Időtájkép) című munkájával New York szívébe álmodta újra a terület gyarmatosítás előtti élővilágát egy apró őspark formájában. A land art egyik legismertebb alkotásának 2015-ben ünneplik ötvenedik születésnapját, ennek a jubileumnak a Szépművészeti Múzeum kamaratárlata állít először emléket a művész első közép-európai bemutatkozásával. Ebből az alkalomból Alan Sonfist előadást is tartott. Sonfist munkái mellett a kiállítás rendezői távoli előképként Camille Corot Fészeklesők című festményét helyezték el utalva arra, hogy a barbizoni realista munkája, csakúgy, mint a kortárs amerikai művész alkotásai a természethez kötődő emlékekből táplálkoznak.

Alan Sonfist művészete a land art költőibb vonulatába illeszkedik, társaival ellentétben nem buldózerrel hoz létre tájidegen formációkat, ehelyett ökológiai alapú társadalomkritikát megfogalmazó alkotásaival új totalitás elérésére törekszik - emlékeztetett Orosz Márton kurátor a megnyitón. Az első környezeti művek az 1960-as években a művészet piaci termékké válása ellenében születtek, az alkotások múzeumok és galériák helyett nehezen megközelíthető helyszíneken nyerték el formájukat.

Alan Sonfist New York északkeleti részén, Bronxban született, egy ősi tölgyfaerdő szomszédságában, az erről készített fotósorozata, a helyi növényvilág spóráit tartalmazó üvegtartályokkal együtt a Szépművészetiben is látható. A művész célja, hogy a következő nemzedék ne csak megismerje az őseit körülvevő egykori környezetet, de képes is legyen élettere természetes mikroklímájának visszaállítására - hangsúlyozta Orosz Márton.

A kiállítást megnyitó Kepes András újságíró a Nazca-vonalak és egyéb ősi természeti alkotások, valamint a mai land art művek közötti hasonlóságokra hívta fel a figyelmet, emlékeztetve azonban arra is, hogy az archaikus munkák valószínűleg spirituális céllal, a mai alkotások azonban művészi és morális elgondolásból születtek. A 21. század művésze a természetet ipari eszközökkel pusztító világban már magát a természetet állítja a középpontba, Sonfistre pedig erősen hatott a korszak ipari fejlődése, de optimizmusa is, miszerint a művész képes átalakítani korának gondolkodását - hangsúlyozta Kepes András, hozzátéve: a környezeti tragédiák egyre inkább sürgetnek, hogy megértsük ezeknek a műveknek az aktualitását.

Az Alan Sonfist több ikonikus munkáját is bemutató kamarakiállítás 2015. február 15-ig látható a múzeum 1800 utáni gyűjteményében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.