Vizuál

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

2020.10.28. 13:05
Ajánlom
Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál volt idén

az első olyan nagy filmmustra, ami hagyományos módon – mozis vetítésekkel és közönség részvételével – zajlott.

Ez pedig széles körű elismerést váltott ki a szakmán belül. A nagy támogatottság azért is jelentős, ugyanis Barberát korábban számos kritika érte, amiért kevés női rendező filmje képviselteti magát a szemlén. Az igazgató idén ezen is változtatott: a versenyprogram produkcióinak csaknem felét nők rendezték. Ugyanakkor Barbera úgy véli, hogy a nők képviseletét nem szabad kvótához kötni.

GettyImages-1272167463-123736.jpg

Alberto Barbera és felesége, Julia Barbera a Velencei Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale / Getty Images Hungary)

Magyarország az idei fesztiválon két filmmel is képviseltette magát a versenyprogramban: Mundruczó Kornél első angol nyelvű nagyjátékfilmje, a Pieces of a Woman

aminek női főszereplője, Vanessa Kirby elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat,

valamint Horvát Lili Felkészülés egy meghatározatlan ideig tartó együttlétre című produkciója, aminek a világpremierjét tartották Velencében.

Bár a járványveszély még közel sem múlt el Olaszországban, a szervezők már most bejelentették, hogy a Velencei Filmfesztivált jövőre is megrendezik, az előzetes tervek szerint szeptember 1. és 11. között kerül majd sor a filmszemlére.

Fejléckép: Alberto Barbera (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.