Vizuál

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

2020.10.28. 13:05
Ajánlom
Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál volt idén

az első olyan nagy filmmustra, ami hagyományos módon – mozis vetítésekkel és közönség részvételével – zajlott.

Ez pedig széles körű elismerést váltott ki a szakmán belül. A nagy támogatottság azért is jelentős, ugyanis Barberát korábban számos kritika érte, amiért kevés női rendező filmje képviselteti magát a szemlén. Az igazgató idén ezen is változtatott: a versenyprogram produkcióinak csaknem felét nők rendezték. Ugyanakkor Barbera úgy véli, hogy a nők képviseletét nem szabad kvótához kötni.

GettyImages-1272167463-123736.jpg

Alberto Barbera és felesége, Julia Barbera a Velencei Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Stephane Cardinale / Getty Images Hungary)

Magyarország az idei fesztiválon két filmmel is képviseltette magát a versenyprogramban: Mundruczó Kornél első angol nyelvű nagyjátékfilmje, a Pieces of a Woman

aminek női főszereplője, Vanessa Kirby elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat,

valamint Horvát Lili Felkészülés egy meghatározatlan ideig tartó együttlétre című produkciója, aminek a világpremierjét tartották Velencében.

Bár a járványveszély még közel sem múlt el Olaszországban, a szervezők már most bejelentették, hogy a Velencei Filmfesztivált jövőre is megrendezik, az előzetes tervek szerint szeptember 1. és 11. között kerül majd sor a filmszemlére.

Fejléckép: Alberto Barbera (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Vizuál hír

Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

Huszonkét alkotót díjaztak a speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az idén online térben megrendezett Magyar Speciális Független Filmszemlén, ami november 17. és 19. között zajlott.