Vizuál

Alec Baldwin pert indított a Rust című film stábtagjai ellen

2022.11.14. 09:50
Ajánlom
Jogi úton szeretné bizonyítani Alec Baldwin, hogy nem ő a felelős Halyna Hutchins operatőr haláláért. A színész kezében egy filmforgatáson sült el egy kellékfegyver, amelybe éles lőszert tettek.

Mint ismert, tavaly októberben a Rust című westernfilm forgatásán Alec Baldwin kezében elsült egy éles lőszerrel töltött kellékfegyver, amelynek következtében Halyna Hutchins operatőr életét vesztette. A színész elmondása szerint nem tudta, hogy éles töltény van a pisztolyban, valamint azt állította, hogy nem húzta meg a ravaszt.

Az esetet követően hamarosan napvilágot láttak olyan hírek is, miszerint a film producerei úgy akartak spórolni a költségvetésen, hogy tapasztalatlan stábtagokat alkalmaztak.

A tragédiát megelőzően többen is jelezték már a vezetőségnek, hogy a biztonsági protokollok súlyosan sérültek.

A 64 éves Baldwin most jogi úton is szeretné tisztára mosni a nevét: a napokban ugyanis a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon beperelte a Rust stábjának azon tagjait, akik biztosították és a kezébe adták a kellékfegyvert.

GettyImages-1236086039-094552.jpg

Virrasztás a forgatás közben elhunyt Halyna Hutchinsért (Fotó/Forrás: Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency via Getty Images Hungary)

Korábban Mamie Mitchell, a produkció szkriptese már szintén pert indított, mások mellett Baldwin ellen is. A színész most részesedni akar abból a kártérítésből, amelyet a bíróság esetleg megítél Mitchellnek. Emellett azt kéri, fizessék meg azt a kártérítést, amelyet ellene állapított meg a bíróság.

Baldwin a stáb tagjai közül

a fegyverkezelőt, a kellékest, a rendező első asszisztensét, a fegyvert a színész kezébe adó biztonsági koordinátort, valamint a lőszerbeszállító céget perelte be gondatlanság miatt.

Áprilisban Új-Mexikó Foglalkozás-egészségügyi és -biztonsági Hivatala a kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros (53,6 millió forint) pénzbírsággal sújtotta a filmet készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt. Közleményük szerint a Rust Movie Productions cégnél figyelmen kívül hagyták a szövetségi munkavédelmi előírásokat, különös tekintettel a lőfegyver használatával járó kockázatokat. A vállalat jogi úton támadta meg a bírságot.

Az új-mexikói orvosszakértői hivatal korábban azt állapította meg, hogy a lövés baleset volt. Az FBI friss törvényszéki szakértői jelentése szerint azonban a fegyvert nem lehetett volna elsütni, hacsak nem húzták meg a ravaszt.

Fejléckép: Alec Baldwin (Fotó/Forrás: Mark Sagliocco/Getty Images for National Geographic)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Néha a falra mászok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a kínai nagy falnál tett látogatása kapcsán a kínai beföldi turizmusról osztja meg gondolatait, és felidézi egyik meglehetősen furcsa, de vicces élményét is.
Vizuál kritika

Kit érdekel egy gyilkosság, ha van szerelem?

Évek óta nem készült olyan szép film a szerelemről, mint A titokzatos nő. Az Oldboy rendezőjének új alkotása detektívtörténetnek álcázza magát, hogy a legszebb emberi érzésről beszéljen, annak minden ellentmondásával és kifürkészhetetlenségével együtt.
Vizuál hír

A megszállottan rajzoló képzőművész – Mácsai István műveiből nyílt kiállítás a Kiscelliben

Mácsai István festőművész alkotásaiból látható kiállítás december 9-től Elmozdul a fal címmel a Kiscelli Múzeumban. A hiánypótló tárlat a műfajokban gazdag életmű sokszálú bemutatására vállalkozik. 
Vizuál hír

Veronica Ryan szobrászművész kapta a Turner-díjat

A 66 éves Veronica Ryant otthona, a karibi Montserrat-sziget gyümölcsei, termései ihlették meg. A művész a 25 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó trófeát szerdán vette át Liverpoolban
Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.