Vizuál

Alec Baldwin pert indított a Rust című film stábtagjai ellen

2022.11.14. 09:50
Ajánlom
Jogi úton szeretné bizonyítani Alec Baldwin, hogy nem ő a felelős Halyna Hutchins operatőr haláláért. A színész kezében egy filmforgatáson sült el egy kellékfegyver, amelybe éles lőszert tettek.

Mint ismert, tavaly októberben a Rust című westernfilm forgatásán Alec Baldwin kezében elsült egy éles lőszerrel töltött kellékfegyver, amelynek következtében Halyna Hutchins operatőr életét vesztette. A színész elmondása szerint nem tudta, hogy éles töltény van a pisztolyban, valamint azt állította, hogy nem húzta meg a ravaszt.

Az esetet követően hamarosan napvilágot láttak olyan hírek is, miszerint a film producerei úgy akartak spórolni a költségvetésen, hogy tapasztalatlan stábtagokat alkalmaztak.

A tragédiát megelőzően többen is jelezték már a vezetőségnek, hogy a biztonsági protokollok súlyosan sérültek.

A 64 éves Baldwin most jogi úton is szeretné tisztára mosni a nevét: a napokban ugyanis a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon beperelte a Rust stábjának azon tagjait, akik biztosították és a kezébe adták a kellékfegyvert.

GettyImages-1236086039-094552.jpg

Virrasztás a forgatás közben elhunyt Halyna Hutchinsért (Fotó/Forrás: Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency via Getty Images Hungary)

Korábban Mamie Mitchell, a produkció szkriptese már szintén pert indított, mások mellett Baldwin ellen is. A színész most részesedni akar abból a kártérítésből, amelyet a bíróság esetleg megítél Mitchellnek. Emellett azt kéri, fizessék meg azt a kártérítést, amelyet ellene állapított meg a bíróság.

Baldwin a stáb tagjai közül

a fegyverkezelőt, a kellékest, a rendező első asszisztensét, a fegyvert a színész kezébe adó biztonsági koordinátort, valamint a lőszerbeszállító céget perelte be gondatlanság miatt.

Áprilisban Új-Mexikó Foglalkozás-egészségügyi és -biztonsági Hivatala a kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros (53,6 millió forint) pénzbírsággal sújtotta a filmet készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt. Közleményük szerint a Rust Movie Productions cégnél figyelmen kívül hagyták a szövetségi munkavédelmi előírásokat, különös tekintettel a lőfegyver használatával járó kockázatokat. A vállalat jogi úton támadta meg a bírságot.

Az új-mexikói orvosszakértői hivatal korábban azt állapította meg, hogy a lövés baleset volt. Az FBI friss törvényszéki szakértői jelentése szerint azonban a fegyvert nem lehetett volna elsütni, hacsak nem húzták meg a ravaszt.

Fejléckép: Alec Baldwin (Fotó/Forrás: Mark Sagliocco/Getty Images for National Geographic)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.