Vizuál

Alföld - Nem pusztán táj

2014.05.21. 16:26
Ajánlom
A debreceni MODEM-ben a sztereotípiákkal övezett táj, az Alföld került a középpontba a most nyílt nagyszabású tárlaton. A kiállítás arra is keresi a választ, hogy a látszólag érdektelen táj miért számít mégis kedvelt képzőművészeti témának.

Alföld címmel nyílt nagyszabású tárlat a debreceni MODEM második emeletén. A kiállítás az ország legnagyobb tájegysége, számos sztereotípia talaja, a Debrecennek is helyet adó Alföld és a képzőművészet kapcsolatából mutat be fejezeteket, egyedülálló, különleges válogatást tárva az érdeklődők elé. Ebben a formában együtt soha nem látott remekművek, többek között Lotz Károly, Markó Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Mednyánszky László, Tornyai János, Koszta József, Fényes Adolf, Holló László, Kohán György, Szalay Ferenc és Hézső Ferenc munkái mesélnek történeteket az alföldi festészetről, hagyományhűségről, progresszióról.

Ritkaságnak számít, hogy egy földrajzi terület a képzőművészeti diskurzusban ilyen hangsúlyosan van jelen, annak ellenére - vagy éppen azért -, hogy ábrázolás szempontjából szinte "anti-táj". A több mint száz alkotást felvonultató tárlat célja kettős: egyrészt a magyar képzőművészet jelentős alkotásain keresztül a helyi kultúra szellemi gyökereit, a társadalmi változások nyomait keresi, másrészt a látogató tájhoz fűződő személyes viszonyára is rákérdez.

A MODEM tárlatának külön érdekessége, hogy az emblematikus festmények mellett filmeket is láthat a közönség, például Jancsó Miklóstól és Szomjas Györgytől, de vetítésre kerül az első magyar művészfilm is, Georg Höllering 1936-os Hortobágya, amelyben a főszerepet szokatlan módon nem a színészek vagy a forgatókönyv, hanem a táj szépsége kapta. Kuriózum, hogy éppen a tárlattal egy időben készül Hajdú Szabolcs - egy hortobágyi rabszolgatelepen játszódó - legújabb, Délibáb című filmje, mely a western zsáneréhez tér vissza. A kiállítás Szilágyi Lenke a forgatáson készített stillfotóival zárul.

A tárlat mottója lehetne akár az az egyre jobban terjedő, a helyi közönséget városnéző programra invitáló jelszó is: „légy turista otthon!". A kiállítás sétára, kalandozásra hívja a látogatókat az Alföldön mint kulturális térben.

Az Alföld - Történetek kétszáz év magyar képzőművészetéből című kiállítás 2014. szeptember 21-ig tekinthető meg Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.