Vizuál

Aliza Auerbach – Túlélők

2014.06.24. 17:04
Ajánlom
Az Magyar Nemzeti Múzeum 2014. június 21-én kapcsolódik az OSA „Csillagos házak”-programjához, Aliza Auerbach fotóművész munkáival.

"Vannak dolgok, amelyek mélyre süllyednek az ember lelkében, hogy aztán egy pillanat alatt a felszínre bukjanak, mintha egész idő alatt csak a megfelelő percre vártak volna, hogy visszatérhessenek, fölemelkedhessenek és jelen lehessenek.
Így hát egy nap [...], miközben épp egy Holokauszt-emléknapon vetített dokumentumfilmet néztem, hirtelen tudatára ébredtem, hogy a következő könyvem túlélőkről és a családjukról fog szólni."

Az MNM 2014. június 21-én kapcsolódik az OSA „Csillagos házak"-programjához, Aliza Auerbach fotóművész munkáit mutatják be. Az OSA egész év folyamán tartott megemlékezései közt ez a dátum szimbolikus, mivel 70 évvel ezelőtt, 1944. június 21-én kellett a zsidóknak nyilvánított budapesti lakosoknak a csillagos házakba költöznie, melyekből mára 1600 maradt fenn.

Aliza Auerbach Izraelben született és a Jeruzsálemi Héber Egyetemen folytatott filozófiai és bibliaismereti tanulmányokat. Kezdetben nemzetközi filmes produkciók számára készített állóképeket (többek közt Gregory Peckkel is dolgozott), később áttért a fotózsurnalizmusra. Munkáit közölte a Haaretz, a Jerusalem Post, a New York Times, The Times of London, Die Zeit és több más lap. 1989 óta foglalkozik művészfotók készítésével.

Auerbachnak számos kiállítása volt Izraelben és külföldön, pályája alatt több díjat is elnyert. Művei megtalálhatók világszerte, az Izraeli Múzeum, a Tel-Avivi Múzeum, az Ein-Harod Múzeum, az Izraeli Művészet Múzeuma, a Museum on the Seam valamint a Tel-Chai Fotográfiai Múzeum gyűjteményeiben és számos magángyűjtőnél.

Aliza több könyvet publikált, többek közt: Jeruzsálem versei Yehuda Amichai-jal együtt (1987); Anyák a Földön (1997); Dolgozó nők (2003); A tenger dala (2007) és a trilógia: Telepesek (1990), Alija (1992) és Túlélők (2012), amelyek az újkori zsidó történelem három fontos fejezetét mutatják be.

A művész - saját bevallása szerint - nem tartja tisztjének megállapítani a „szenvedés kritériumait", Aliza „a reményt, a rehabilitáció csodáját, a túlélés hatalmát, a folytonosság varázslatát" akarja hangsúlyozni egy olyan 40 tételből álló munkában, mellyel a hagyományos megközelítések mellett (avagy megközelítésekkel szemben) a múlt egy új aspektusát kívánja bemutatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.