Vizuál

Aliza Auerbach – Túlélők

2014.06.24. 17:04
Ajánlom
Az Magyar Nemzeti Múzeum 2014. június 21-én kapcsolódik az OSA „Csillagos házak”-programjához, Aliza Auerbach fotóművész munkáival.

"Vannak dolgok, amelyek mélyre süllyednek az ember lelkében, hogy aztán egy pillanat alatt a felszínre bukjanak, mintha egész idő alatt csak a megfelelő percre vártak volna, hogy visszatérhessenek, fölemelkedhessenek és jelen lehessenek.
Így hát egy nap [...], miközben épp egy Holokauszt-emléknapon vetített dokumentumfilmet néztem, hirtelen tudatára ébredtem, hogy a következő könyvem túlélőkről és a családjukról fog szólni."

Az MNM 2014. június 21-én kapcsolódik az OSA „Csillagos házak"-programjához, Aliza Auerbach fotóművész munkáit mutatják be. Az OSA egész év folyamán tartott megemlékezései közt ez a dátum szimbolikus, mivel 70 évvel ezelőtt, 1944. június 21-én kellett a zsidóknak nyilvánított budapesti lakosoknak a csillagos házakba költöznie, melyekből mára 1600 maradt fenn.

Aliza Auerbach Izraelben született és a Jeruzsálemi Héber Egyetemen folytatott filozófiai és bibliaismereti tanulmányokat. Kezdetben nemzetközi filmes produkciók számára készített állóképeket (többek közt Gregory Peckkel is dolgozott), később áttért a fotózsurnalizmusra. Munkáit közölte a Haaretz, a Jerusalem Post, a New York Times, The Times of London, Die Zeit és több más lap. 1989 óta foglalkozik művészfotók készítésével.

Auerbachnak számos kiállítása volt Izraelben és külföldön, pályája alatt több díjat is elnyert. Művei megtalálhatók világszerte, az Izraeli Múzeum, a Tel-Avivi Múzeum, az Ein-Harod Múzeum, az Izraeli Művészet Múzeuma, a Museum on the Seam valamint a Tel-Chai Fotográfiai Múzeum gyűjteményeiben és számos magángyűjtőnél.

Aliza több könyvet publikált, többek közt: Jeruzsálem versei Yehuda Amichai-jal együtt (1987); Anyák a Földön (1997); Dolgozó nők (2003); A tenger dala (2007) és a trilógia: Telepesek (1990), Alija (1992) és Túlélők (2012), amelyek az újkori zsidó történelem három fontos fejezetét mutatják be.

A művész - saját bevallása szerint - nem tartja tisztjének megállapítani a „szenvedés kritériumait", Aliza „a reményt, a rehabilitáció csodáját, a túlélés hatalmát, a folytonosság varázslatát" akarja hangsúlyozni egy olyan 40 tételből álló munkában, mellyel a hagyományos megközelítések mellett (avagy megközelítésekkel szemben) a múlt egy új aspektusát kívánja bemutatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnába, melyeket Raffaello tervezett X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.