Vizuál

Alkotócsoport nyerte az AVIVA-díjat

2010.11.05. 10:18
Ajánlom
A Société Réaliste nyerte az Aviva Képzőművészeti Díjat.

 

A Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy képzőművészek alkotta Société Réaliste csoport nyerte el az ötmillió forinttal járó Aviva Képzőművészeti Díjat, az 500 ezer forintos közönségdíjat László Gergely és Rákosi Péter alkotópárosa, a Tehnica Schweiz vehette át a Műcsarnokban.

A művészeti díjra a zsűri tagjai jelölhettek olyan negyven év alatti alkotókat, akik legalább három éve vannak a pályán, és már legalább egyszer volt figyelemre méltó önálló kiállításuk.
Az idei nyertest hat jelölt ‒ Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Sevic, a Société Réaliste és a Tehnica Schweiz ‒ közül választotta ki a Műcsarnok igazgatója, Petrányi Zsolt által felkért hattagú kuratórium: Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Hans Knoll galerista.
A meghívott kortárs művészek korábbi és kifejezetten erre az alkalomra készített munkáiból október 9-én nyílt kiállítás a Műcsarnokban, a közönség pedig a helyszínen és a díj honlapján is szavazhatott kedvencére.

A Bencsik Barnabás által jelölt Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy a zsűri indoklása szerint „szisztematikus kutatásokon alapuló, konzekvensen építkező, interdiszciplináris tevékenységükkel egy önálló, nemzetközileg is elismert művészeti nyelvet és kommunikációt fejlesztettek ki (...). A számos önálló projekt, meghatározó nemzetközi és hazai kiállításon, biennálékon való részvétel mellett aktív képviselői a művészeti és az akadémikus területek közötti átjárást szorgalmazó kritikai diskurzusoknak is".
A közönségdíjat elnyerő Tehnica Schweizet a Műcsarnok tájékoztatása szerint a szavazók csaknem egynegyede választotta.
Az Aviva Képzőművészeti Díjhoz kapcsolódó kiállítás vasárnapig tekinthető meg a Műcsarnokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.