Vizuál

Alkotócsoport nyerte az AVIVA-díjat

2010.11.05. 10:18
Ajánlom
A Société Réaliste nyerte az Aviva Képzőművészeti Díjat.

 

A Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy képzőművészek alkotta Société Réaliste csoport nyerte el az ötmillió forinttal járó Aviva Képzőművészeti Díjat, az 500 ezer forintos közönségdíjat László Gergely és Rákosi Péter alkotópárosa, a Tehnica Schweiz vehette át a Műcsarnokban.

A művészeti díjra a zsűri tagjai jelölhettek olyan negyven év alatti alkotókat, akik legalább három éve vannak a pályán, és már legalább egyszer volt figyelemre méltó önálló kiállításuk.
Az idei nyertest hat jelölt ‒ Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Sevic, a Société Réaliste és a Tehnica Schweiz ‒ közül választotta ki a Műcsarnok igazgatója, Petrányi Zsolt által felkért hattagú kuratórium: Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Hans Knoll galerista.
A meghívott kortárs művészek korábbi és kifejezetten erre az alkalomra készített munkáiból október 9-én nyílt kiállítás a Műcsarnokban, a közönség pedig a helyszínen és a díj honlapján is szavazhatott kedvencére.

A Bencsik Barnabás által jelölt Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy a zsűri indoklása szerint „szisztematikus kutatásokon alapuló, konzekvensen építkező, interdiszciplináris tevékenységükkel egy önálló, nemzetközileg is elismert művészeti nyelvet és kommunikációt fejlesztettek ki (...). A számos önálló projekt, meghatározó nemzetközi és hazai kiállításon, biennálékon való részvétel mellett aktív képviselői a művészeti és az akadémikus területek közötti átjárást szorgalmazó kritikai diskurzusoknak is".
A közönségdíjat elnyerő Tehnica Schweizet a Műcsarnok tájékoztatása szerint a szavazók csaknem egynegyede választotta.
Az Aviva Képzőművészeti Díjhoz kapcsolódó kiállítás vasárnapig tekinthető meg a Műcsarnokban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.