Vizuál

Álmatlanság – Budapest festők szemével

2024.03.31. 14:50
Ajánlom
Kortárs képzőművészek a főváros által ihletett alkotásaiból nyílik kiállítás április 4-én a Nemzeti Színházhoz tartozó Zikkurat Galériában. A megnyitón közreműködik Györgyi Anna színművész és Másik János zeneszerző, zenész.

A tárlat azoknak a kortárs magyar festőművészeknek a munkáiból ad válogatást, akiknek valamilyen inspirációs forrást jelent Budapest, a városi létezést ragadják meg képeiken. Vannak, akik nagyobb távlatokban szemlélik a fővárost, akiket a flaszter, az utca mozgása ejt rabul. Olyan művész is akad, aki a külváros kietlenségét viszi a vászonra, kiüresedett köztereket fest, vagy az elidegenedést a tömegen keresztül láttatja, de találunk olyan alkotót is, aki egy-egy épületrészletbe feledkezik bele.

Előkerülnek szürreális víziók is Budapestről, de van olyan művész, aki a kék busztól és a sárga villamostól nem tud elszakadni, és emeli azt a városi lét meghatározó entitásává. Olyan kortársak is helyet kaptak a tárlaton, akik nem a „város festői”, mégis egy-egy képük a budapesti miliőt hozza vissza. Javarészt figuratív alkotók munkáival találkozhatunk, többnyire a középgenerációból, de teret adnak néhány absztrakt munkának is.

KondorAttilaReszesulesaletben-152419.jpg

Kondor Attila: Részesülés a létben (Fotó/Forrás: Standby Project)

Az Álmatlanság kiállítás címét Takáts Márton azonos című, misztikus, megrendítő hídrészlete inspirálta, ami a személyes drámája mellett a városiasság örök ébrenlétét teremti meg.

Kiállító művészek:

 • Barakonyi Zsombor
 • Baranyi Levente
 • Bács Emese
 • Byhon Győző
 • Bucskó Mihály
 • Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna
 • Kondor Attila
 • Osgyányi Sára
 • Péntek Orsolya
 • Szabó Ábel
 • Szikra Ágnes
 • Takáts Márton
 • Verebics Kati
 • Weiler Péter

A kiállítás a Nemzeti Színház Zikkurat Galériájában látható április 5. és 26. között. A megnyitót április 4-én 18 órakor tartják, közreműködik Györgyi Anna színművész és Másik János zeneszerző, zenész.

Fejléckép: Weiler Péter: Álmatlanság Szaturnusszal, részlet (forrás: Standby Project)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.