Vizuál

Amadeus-ösztöndíjak Pécsen

2011.05.13. 08:27
Ajánlom
A budapesti díjátadó után a pécsi ösztöndíj-program nyerteseit is kihirdette az Amadeus Alapítvány.

Idén második alkalommal támogatta az Erste Bank az Amadeus Művészeti Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTEMK) együttműködésében létrejött ösztöndíjprogramot. A pályázatra majd 90 munka érkezett, amelyek közül a héttagú szakmai zsűri ‒ Dr. Colin Foster dékán, Chilf Mária Munkácsy-díjas festőművész, Somody Péter festőművész, dr. Hantos Károly szobrászművész, Danks Emese az Erste Bank kommunikációs igazgatója, Major János az Erste Bank vezérigazgató-helyettese, Dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke ‒ választotta ki a két fődíjast és a 15 kisalkotói ösztöndíjban részesülő hallgatót.

Mint az eredményhirdetésen megtudhattuk, a következő tanévben havi 80 ezer forintos ösztöndíjban részesül Erdődy Anita festő- és Frendl József szobrász-hallgató, az egyszeri 120 ezer forintos díjazással járó kisalkotói ösztöndíjat pedig Berki Borbála, Donka Péter, Icsa Antal, Kelemen Péter, Kovács Olívia, Szabó Gabriella, Szakál Éva, Szalai Dorottya, Villányi Szilvia, Ember árnyékkal, Horváth Gergő, Kovács Kolos Márk, Ormay László és Szakács Ferenc nyerte el.

A győztes pályamunkákat bemutató kiállítás május 15-ig látható a pécsi Nádor Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.