Vizuál

Amerikai álom, olcsón

2022.07.27. 15:00
Ajánlom
Nézőként szeretnénk együttérezni a Vörös rakéta főszereplőjével, vágyunk rá, hogy végre helyesen cselekedjen, hogy kiderüljön, nem rossz ő, csak a rendszer áldozata. De erről szó sincs: ő bizony a rendszer mellékterméke, az amerikai álom félreértelmezője.

Tavaly a Miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon debütált Magyarországon Sean Baker (Floridai álom, Tangerina) legutóbbi filmje, a Vörös rakéta, és most már megérkezett a mozikba is. A több mint kétórás dráma a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában is harcba szállt az Arany Pálmáért, elhódítania azonban nem sikerült.

Főhősünk, az expornósztár Mikey Saber (Simon Rex) utolsó dollárjaiból buszjegyet vesz, hogy visszatérjen az olajfinomítóktól füstös Texas Citybe, ahol addig könyörög elhagyott feleségének, Lexinek (Bree Elrod), illetve anyósának (Brenda Deiss), hogy hadd húzza meg magát náluk, csak egy kis ideig. Néhány, nem éppen meggyőző álláskeresési kísérlet után inkább az egyszerűbb utat választja: marihuánát kezd árulni a környéken. A könnyen szerzett pénz látszólag rendet, jókedvet hoz a különös család életébe, Mikey-nak viszont más tervei vannak: vissza szeretne kapaszkodni a Los Angeles-i pornóközegbe.

A Vörös rakéta első ránézésre puszta szociológiai látleletnek tűnhet a periférián élő amerikaiakról, azokról, akik még csak igazán tudatában sincsenek saját kiszolgáltatottságuknak.

Szerethető stupiditásuk adja a film komikus vonalát, míg a füstölgő kémények, a nyomasztó gyártelepek, a tönkrement üzletek állandó jelenléte a háttérben mintegy emlékeztet minket, hogy valójában nem nevetnünk kellene.  

https___cdnsanityio_images_xq1bjtf4_production_b3687801cb723eb631000b4913a4dd00e0904f2a-3000x1254-150210.tif

Jelenet a Vörös rakéta című filmből (Fotó/Forrás: A24)

Ahogy haladunk előre a történetben, egyre inkább egyértelmű lesz, hogy közel sem szociofilmet látunk: Mikey valódi személyisége ugyanis egyre inkább felszínre tör. Igazi kortünet ő, tökéletes 21. századi alak, életének értelme mi más lehetne, mint az önmegvalósítás bármi áron. A férfi a felelősség hárításával és mások gátlástalan kihasználásával próbál előre jutni. Az a fajta pitiáner alak, aki felháborodottan ecseteli, hogy pornófilmes karrierje azért ment tönkre, mert Paul Walker halála után nem készíthettek több felnőttfilmes verziót a Halálos iramban-szériából. És még azt is örömmel nyugtázza, hogy Texas Cityben illegális a marihuána – hiszen így könnyebb eladnia az árut.

A film talán legfontosabb erkölcsi tanulságát egy fiatal lány fogalmazza meg, amikor Mikey-nak azt mondja, nincs semmi szégyellnivaló a férfi múltjában, hiszen mindenki úgy élheti az életét, ahogy az neki tetszik, egészen addig, amíg mások életét nem teszi tönkre ezzel. A jelenet pikantériája, hogy a néző ekkor már tudja, Mikey éppenséggel ezt teszi:

parazita módjára tapad rá másokra, akiken addig élősködik, míg el nem éri céljait.

Simon Rex – akit eddig többnyire felejthető és kissé infantilis vígjátékokból ismerhettünk – meglepően jól, hitelesen játszik a filmben. Alakítása – és persze a forgatókönyv – erejét bizonyítja, hogy nézőként sokáig szeretnénk megadni neki azt, amire áhítozik: az együttérzésünket. Hiába látjuk, hogy mennyire gátlástalan, hogy egyik pillanatról a másikra képes önmagát megcáfolni, ha érdeke úgy kívánja, mégis szeretnénk elhinni, hogy ő is csak a rendszer áldozata. Szó szerint áhítozunk rá, hogy cselekedjen végre helyesen, mutasson egyetlen egy hihető, őszinte érzelmet, hogy felmenthessük legalább részben.

Mikey azonban nem a rendszer áldozata – sokkal inkább annak a mellékterméke.

A történetnek van azonban egy harmadik, politikai rétege is: a cselekmény a 2016-os elnökválasztások ideje alatt játszódik, a tévében időnként Donald Trump beszédeiből hallhatunk részleteket, vagy éppen plakátok hirdetik szlogenjét Amerika naggyá tételéről. Kissé erőltetett párhuzamnak tűnik, de a film minden bizonnyal Mikey karakterében a korábbi elnökre utal, aki már jelezte, hogy szeretne egy újabb ciklusra visszatérni. A rendező – nyilvánvalóan Trump kritikusaként – figyelmeztetni próbál. A főszereplőnk megpróbál mindenkit kihasználni, hogy újra pénzhez, hírnévhez jusson, vagyis: visszatérhessen – a pornóiparba, ami, ha jobban meggondoljuk, mégiscsak találó metafora a politikára. Ahogy az is, hogy

Mikey az Egyesült Államok zászlaját mintázó dohánypapírba tekeri az eladásra szánt marihuánát. Egy kis amerikai álom, olcsón, rövidtávra.

A Vörös rakéta egy szerethető film, lehet rajta nevetni, szomorkodni, és egy kicsit még elgondolkodni is. Nem az a fajta történet ugyanakkor, ami után nem térünk magunkhoz. Hiába látunk tragikus sorsokat, a rendező talán túlzottan is ironikus volt ahhoz, hogy ezek valódi katarzist, valódi érzelmi azonosulást váltsanak ki. Dacára minden szociológiai hitelességnek és színészi alakításnak, nem tudjuk beleélni magunkat, annyira legalábbis semmiképp, hogy elfeledkezzünk róla akár csak egy percre is, hogy egy filmet látunk.

Vörös rakéta (Red Rocket)

Amerikai vígjáték, dráma, 130 perc
Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Bemutató: 2022. július 28.

18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Fejléckép: Jelenet a Vörös rakéta című filmből (Fotó/Forrás: A24)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.