Vizuál

André Kertész soha nem látott fényképeiből nyílik kiállítás

2022.10.14. 10:20
Ajánlom
Egy szerencsés véletlennek köszönhetően futott össze Zsilák György zsonglőr New York utcáin André Kertésszel. A világhírű fotográfus ezután többször is fényképezte Zsilák cirkuszi társulatát, amíg New Yorkban léptek fel. Kertész aztán neki is ajándékozta ezeket a felvételeket, amelyekből most kiállítás nyílik a PaperLab Galériában.

Zsilák György 1964-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, hogy zsonglőrmutatványaival elkápráztassa a tengerentúli publikumot is. Egy alkalommal összefutottak André Kertésszel és annyira összebarátkoztak, hogy a világhírű fotós elkezdete látogatni a társulat próbáit és előadásait.

„Kertész nagyon élvezte az első cirkuszi napja minden percét, így később szereztünk neki egy állandó belépőt, és ezzel ő is a magyar csapat tagja lett. Pár nap múlva megtudtuk tőle azt is, hogy 1926-ban cirkuszi artistákról készített fényképeket Párizsban. Ezekből a képekből mutatott is néhányat nekünk, és kaptam belőle másolatot. Kertésszel szinte minden nap találkoztunk a New York-i szereplésünk alatt.

Úgy járt be a próbáinkra, mintha a munkahelye lenne, de a cirkuszon kívül is sok időt töltöttünk együtt,

például elhívott – a későbbi feleségemmel, Zsuzsannával – a Museum of Modern Artba, ahol le is fényképezett minket, majd pár nap múlva hozta az előhívott felvételeket” – mesélte Zsilák György a Punkt.hu online fotográfiai magazinnak adott interjúban.

A Kertésszel töltött egy hét alatt készült egy olyan felvétel is Zsilák György kollégájáról, amely bekerült Kertész On Reading című könyvébe: itt a cirkuszi munkatárs az öltözőjében pihenve, fellépőruhában fekszik egy padon. Az album a PaperLab Galáriában rendezett kiállításon is megtekinthető. A tárlat a Fotóhónap 2022 fesztiválhoz csatlakozik.

Andre-Kertesz_-Parizs-1926-C-Zsilak-Gyorgy-magantulajdona-a-foto-kizarolag-engedellyel-publikalhato_WEB_ok-095536.jpg

André Kertész, Párizs, 1926. (Zsilák György magántulajdona) (Fotó/Forrás: PaperLab Galéria)

A kiállításon tizenkét kép látható, amelyek közül két alkotás Párizsban készült 1926-ban, a többi fotográfia pedig 1969-ben New Yorkban.

A kiállításon egy Kertész által írt, Zsiláknak címzett 1969-es képeslap is szerepel, amelynek előlapján Kertész ikonikus képe, az 1926-ban készült Szatirikus táncosnő látható.

Zsilák György 2001-ben elnyerte az International Jugglers Association (Amerikai Zsonglőregyesület) életműdíját, Magyarországon Jászai Mari-díjjal és a Hortobágyi Károly-díjjal is elismerték. Az artistapályán eltöltött aktív éveikért – feleségével közösen – a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapták.

A PaperLab Galériában most először láthatóak azok a fényképek, amelyeket a világhírű magyar fotográfus ajándékozott Zsilák Györgynek. 

Cirkusz. André Kertész sosem látott képei

Helyszín: PaperLab Galéria

Időpont: október 19. – november 27. között

Fejléckép: André Kertész: Párizs, 1926. (Fotó/Forrás: Zsilák György magántulajdona/PaperLab Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.