Vizuál

Andy Warhol és a világ

2012.03.23. 10:17
Ajánlom
A pop art rocksztárjának híres zsidó személyiségekről készült portréit Bécsben lehet látni még szeptember elejéig, válogatott munkáit pedig Ázsiában utaztatják körbe egy vándorkiállításon.

Ausztria
A portrék 1980-ban, többnyire fotóra festéssel készültek - többek között Franz Kafka, Albert Einstein, Sigmund Freud, George Gershwin és Martin Buber vált Warhol-ikonná. A sorozat ötlete Ronald Feldman műkereskedőtől származik - Feldman azután vetette fel az elképzelést, hogy látta Warholnak Golda Meir izraeli miniszterelnökről készült arcképeit. A kereskedő mintegy száz névből álló listát állított össze, Warhol ezekből választott ki tízet. A sorozat fogadtatása a nyolcvanas években nem volt egyöntetűen kedvező: a művészt azzal vádolták, hogy anyagi haszonszerzés céljával trivializál fontos történelmi személyiségeket. A sorozat vitákat váltott ki a kiválasztott személyiségek miatt is, és amiatt is, hogy maga Warhol nem volt zsidó. A Zsidó zsenik - Warhol zsidói című bécsi kiállítás nem csak a tíz portrét, de azok keletkezési történetét is bemutatja. Az egyik interjúban az osztrák származású, New York-ban élő galériatulajdonos Feldman is visszaemlékezik a végleges lista kialakulására. A tárlaton láthatók a művész 1981-es bécsi látogatásakor készült fotók is, köztük André Heller portréja.

Szingapúr, Kína, Japán
A három ország öt városát érintő kiállítás-sorozat az egyik legnagyobb merítés Warhol munkásságából - olyan korai, a negyvenes és ötvenes években készült alkotásokat is bemutatnak, amiket amúgy nem igazán ismer a nagyközönség. A tárlatokra 260 festményt, rajzot, szobrot, filmet és videót mutatnak be Warhol négy különböző művészeti korszakából. A kiállított művek többségét az 1994-ben alapított pittsburgh-i Andy Warhol Múzeum adta kölcsön, és ez az első eset, hogy azokat ilyen átfogó kiállítás keretében mutatják be az ázsiai kontinensen. Az Andy Warhol: 15 perc örökkévalóság címmel szombaton Szingapúrban megnyílt kiállításon ott van a Campbell Leveskonzerv és a Marilyn Monroe-ról készült mindenki fejébe jól beleégetett portré is.

Andy Warhol idén februárban halt meg 25 éve, ennek kapcsán a róla írt portrénkért katt ide.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a magyar elsőfilmes drámája

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. Az elsőfilmesek versenyében szereplő alkotás India után 2021 tavaszán Magyarországon is látható lesz a Budapest Film forgalmazásában.
Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.