Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

2020.09.28. 16:40
Ajánlom
Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Az Akik maradtak című filmben nyújtott alakítás

Ez a nem hagyományos értelemben vett holokausztmozi ott kezdődik, ahol a legtöbb film véget ér. Itt a náci haláltáborok rémségei csupán hátteréül szolgálnak két, család nélkül maradt ember egymásra találásának. A mozi olyan kérdéseket feszeget, hogy miként lehet tovább élni a haláltáborok szörnyűségei után, hogyan lehet újra megtalálni az élet szépségeit. A szeretet, odafigyelés és törődés finom rezdülésekkel elmesélt mozija ez. A filmben nyújtott alakításáért Hajduk Károly elnyerte – többek között – a Magyar Filmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

SZL_6869-70-160006.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

S hogy miként találta meg ez a szerep?

Banális véletlen, hogy a rendezővel, Tóth Barnabással még a színművészetiről ismerték egymást. Az még banálisabb: ennél a filmes karakternél fontos szempont volt, hogy a szerepet alakító színész vékony legyen. A mozi rendezője szerint negyven feletti nyúlánk férfiszínészből itthon nagyjából öt van. Így aztán hamar leszűkült a kör.

De mindez mit sem ért volna az erőteljes, belső izzás nélkül, amellyel Hajdú Károly megformálta a halk szavú, sérült lelkű nőgyógyász figuráját. Egy jó színésznél szinte természetes, hogy mindent el tud játszani, és Hajduk olyan művész, aki szereti feszegetni a határokat. Ezt megelőző nagyfilmjében – A martfűi rémben – egy sorozatgyilkost játszott. Egy színésznek mindig az a dolga, hogy megértse azt a karaktert, akit megformál. Hajduk Károly a pokoli, fojtogató, nagyon mély magány felől közelítette meg a gyilkos hátborzongató alakját. Majd ezt követően, az Akik maradtakban a legtisztább emberi érzéseket fogalmazhatta meg. A színművész számos dokumentumfilmet megnézett munkatáborok és koncentrációs táborok túlélőiről, akik – bár nagyon-nagyon sok nehézséget megéltek – mégis, idős emberként az élet felől emlékeznek vissza.

Arra, hogy mi az, amin nevetni tudtak, vagy milyen volt a kenyér íze.

akikmaradtak-155959.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Azt mondja Hajduk Károly, szakmai életében két-három évente történnek filmes dolgok. Legújabb mozis munkája Enyedi Ildikó új alkotása, A feleségem története – Füst Milán regénye nyomán –, amelyben Hajduk a főhős, Störr kapitány segítőtársát játssza. Külön érdekesség, hogy

a filmben nem magyarul, hanem angolul beszél.

Hajduk Károly, amikor azt érzi, nem tesz jót neki az egy helyben „csücsülés”, akkor elindul és megy tovább. Bármerre is jár, reméljük, ezután is minél többször ott üldögél majd kisangyalként az a bizonyos „valami” a vállán.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Hajduk Károly az Akik maradtak c. film egyik jelentében (forrás: )

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.