Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

2020.09.28. 16:40
Ajánlom
Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Az Akik maradtak című filmben nyújtott alakítás

Ez a nem hagyományos értelemben vett holokausztmozi ott kezdődik, ahol a legtöbb film véget ér. Itt a náci haláltáborok rémségei csupán hátteréül szolgálnak két, család nélkül maradt ember egymásra találásának. A mozi olyan kérdéseket feszeget, hogy miként lehet tovább élni a haláltáborok szörnyűségei után, hogyan lehet újra megtalálni az élet szépségeit. A szeretet, odafigyelés és törődés finom rezdülésekkel elmesélt mozija ez. A filmben nyújtott alakításáért Hajduk Károly elnyerte – többek között – a Magyar Filmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

SZL_6869-70-160006.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

S hogy miként találta meg ez a szerep?

Banális véletlen, hogy a rendezővel, Tóth Barnabással még a színművészetiről ismerték egymást. Az még banálisabb: ennél a filmes karakternél fontos szempont volt, hogy a szerepet alakító színész vékony legyen. A mozi rendezője szerint negyven feletti nyúlánk férfiszínészből itthon nagyjából öt van. Így aztán hamar leszűkült a kör.

De mindez mit sem ért volna az erőteljes, belső izzás nélkül, amellyel Hajdú Károly megformálta a halk szavú, sérült lelkű nőgyógyász figuráját. Egy jó színésznél szinte természetes, hogy mindent el tud játszani, és Hajduk olyan művész, aki szereti feszegetni a határokat. Ezt megelőző nagyfilmjében – A martfűi rémben – egy sorozatgyilkost játszott. Egy színésznek mindig az a dolga, hogy megértse azt a karaktert, akit megformál. Hajduk Károly a pokoli, fojtogató, nagyon mély magány felől közelítette meg a gyilkos hátborzongató alakját. Majd ezt követően, az Akik maradtakban a legtisztább emberi érzéseket fogalmazhatta meg. A színművész számos dokumentumfilmet megnézett munkatáborok és koncentrációs táborok túlélőiről, akik – bár nagyon-nagyon sok nehézséget megéltek – mégis, idős emberként az élet felől emlékeznek vissza.

Arra, hogy mi az, amin nevetni tudtak, vagy milyen volt a kenyér íze.

akikmaradtak-155959.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Azt mondja Hajduk Károly, szakmai életében két-három évente történnek filmes dolgok. Legújabb mozis munkája Enyedi Ildikó új alkotása, A feleségem története – Füst Milán regénye nyomán –, amelyben Hajduk a főhős, Störr kapitány segítőtársát játssza. Külön érdekesség, hogy

a filmben nem magyarul, hanem angolul beszél.

Hajduk Károly, amikor azt érzi, nem tesz jót neki az egy helyben „csücsülés”, akkor elindul és megy tovább. Bármerre is jár, reméljük, ezután is minél többször ott üldögél majd kisangyalként az a bizonyos „valami” a vállán.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Hajduk Károly az Akik maradtak c. film egyik jelentében (forrás: )

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.
Vizuál interjú

Milyen munka áll Az Év Múzeuma díj mögött?

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság idén először ítélte oda Az Év Múzeuma díjat egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeumnak. Mennyi munka áll amögött, hogy a Ludwig lehetett a nagy múzeumok kategóriájának nyertese? Dr. Fabényi Juliával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.