Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

2020.09.28. 16:40
Ajánlom
Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Az Akik maradtak című filmben nyújtott alakítás

Ez a nem hagyományos értelemben vett holokausztmozi ott kezdődik, ahol a legtöbb film véget ér. Itt a náci haláltáborok rémségei csupán hátteréül szolgálnak két, család nélkül maradt ember egymásra találásának. A mozi olyan kérdéseket feszeget, hogy miként lehet tovább élni a haláltáborok szörnyűségei után, hogyan lehet újra megtalálni az élet szépségeit. A szeretet, odafigyelés és törődés finom rezdülésekkel elmesélt mozija ez. A filmben nyújtott alakításáért Hajduk Károly elnyerte – többek között – a Magyar Filmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

SZL_6869-70-160006.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

S hogy miként találta meg ez a szerep?

Banális véletlen, hogy a rendezővel, Tóth Barnabással még a színművészetiről ismerték egymást. Az még banálisabb: ennél a filmes karakternél fontos szempont volt, hogy a szerepet alakító színész vékony legyen. A mozi rendezője szerint negyven feletti nyúlánk férfiszínészből itthon nagyjából öt van. Így aztán hamar leszűkült a kör.

De mindez mit sem ért volna az erőteljes, belső izzás nélkül, amellyel Hajdú Károly megformálta a halk szavú, sérült lelkű nőgyógyász figuráját. Egy jó színésznél szinte természetes, hogy mindent el tud játszani, és Hajduk olyan művész, aki szereti feszegetni a határokat. Ezt megelőző nagyfilmjében – A martfűi rémben – egy sorozatgyilkost játszott. Egy színésznek mindig az a dolga, hogy megértse azt a karaktert, akit megformál. Hajduk Károly a pokoli, fojtogató, nagyon mély magány felől közelítette meg a gyilkos hátborzongató alakját. Majd ezt követően, az Akik maradtakban a legtisztább emberi érzéseket fogalmazhatta meg. A színművész számos dokumentumfilmet megnézett munkatáborok és koncentrációs táborok túlélőiről, akik – bár nagyon-nagyon sok nehézséget megéltek – mégis, idős emberként az élet felől emlékeznek vissza.

Arra, hogy mi az, amin nevetni tudtak, vagy milyen volt a kenyér íze.

akikmaradtak-155959.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Azt mondja Hajduk Károly, szakmai életében két-három évente történnek filmes dolgok. Legújabb mozis munkája Enyedi Ildikó új alkotása, A feleségem története – Füst Milán regénye nyomán –, amelyben Hajduk a főhős, Störr kapitány segítőtársát játssza. Külön érdekesség, hogy

a filmben nem magyarul, hanem angolul beszél.

Hajduk Károly, amikor azt érzi, nem tesz jót neki az egy helyben „csücsülés”, akkor elindul és megy tovább. Bármerre is jár, reméljük, ezután is minél többször ott üldögél majd kisangyalként az a bizonyos „valami” a vállán.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Hajduk Károly az Akik maradtak c. film egyik jelentében (forrás: )

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.