Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

2020.09.28. 16:40
Ajánlom
Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Az Akik maradtak című filmben nyújtott alakítás

Ez a nem hagyományos értelemben vett holokausztmozi ott kezdődik, ahol a legtöbb film véget ér. Itt a náci haláltáborok rémségei csupán hátteréül szolgálnak két, család nélkül maradt ember egymásra találásának. A mozi olyan kérdéseket feszeget, hogy miként lehet tovább élni a haláltáborok szörnyűségei után, hogyan lehet újra megtalálni az élet szépségeit. A szeretet, odafigyelés és törődés finom rezdülésekkel elmesélt mozija ez. A filmben nyújtott alakításáért Hajduk Károly elnyerte – többek között – a Magyar Filmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

SZL_6869-70-160006.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

S hogy miként találta meg ez a szerep?

Banális véletlen, hogy a rendezővel, Tóth Barnabással még a színművészetiről ismerték egymást. Az még banálisabb: ennél a filmes karakternél fontos szempont volt, hogy a szerepet alakító színész vékony legyen. A mozi rendezője szerint negyven feletti nyúlánk férfiszínészből itthon nagyjából öt van. Így aztán hamar leszűkült a kör.

De mindez mit sem ért volna az erőteljes, belső izzás nélkül, amellyel Hajdú Károly megformálta a halk szavú, sérült lelkű nőgyógyász figuráját. Egy jó színésznél szinte természetes, hogy mindent el tud játszani, és Hajduk olyan művész, aki szereti feszegetni a határokat. Ezt megelőző nagyfilmjében – A martfűi rémben – egy sorozatgyilkost játszott. Egy színésznek mindig az a dolga, hogy megértse azt a karaktert, akit megformál. Hajduk Károly a pokoli, fojtogató, nagyon mély magány felől közelítette meg a gyilkos hátborzongató alakját. Majd ezt követően, az Akik maradtakban a legtisztább emberi érzéseket fogalmazhatta meg. A színművész számos dokumentumfilmet megnézett munkatáborok és koncentrációs táborok túlélőiről, akik – bár nagyon-nagyon sok nehézséget megéltek – mégis, idős emberként az élet felől emlékeznek vissza.

Arra, hogy mi az, amin nevetni tudtak, vagy milyen volt a kenyér íze.

akikmaradtak-155959.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Azt mondja Hajduk Károly, szakmai életében két-három évente történnek filmes dolgok. Legújabb mozis munkája Enyedi Ildikó új alkotása, A feleségem története – Füst Milán regénye nyomán –, amelyben Hajduk a főhős, Störr kapitány segítőtársát játssza. Külön érdekesség, hogy

a filmben nem magyarul, hanem angolul beszél.

Hajduk Károly, amikor azt érzi, nem tesz jót neki az egy helyben „csücsülés”, akkor elindul és megy tovább. Bármerre is jár, reméljük, ezután is minél többször ott üldögél majd kisangyalként az a bizonyos „valami” a vállán.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Hajduk Károly az Akik maradtak c. film egyik jelentében (forrás: )

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.