Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

2020.09.28. 16:40
Ajánlom
Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

Kult50 kategória: Film

Védnök: Deák Kristóf

Elismert teljesítmény: Az Akik maradtak című filmben nyújtott alakítás

Ez a nem hagyományos értelemben vett holokausztmozi ott kezdődik, ahol a legtöbb film véget ér. Itt a náci haláltáborok rémségei csupán hátteréül szolgálnak két, család nélkül maradt ember egymásra találásának. A mozi olyan kérdéseket feszeget, hogy miként lehet tovább élni a haláltáborok szörnyűségei után, hogyan lehet újra megtalálni az élet szépségeit. A szeretet, odafigyelés és törődés finom rezdülésekkel elmesélt mozija ez. A filmben nyújtott alakításáért Hajduk Károly elnyerte – többek között – a Magyar Filmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

SZL_6869-70-160006.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

S hogy miként találta meg ez a szerep?

Banális véletlen, hogy a rendezővel, Tóth Barnabással még a színművészetiről ismerték egymást. Az még banálisabb: ennél a filmes karakternél fontos szempont volt, hogy a szerepet alakító színész vékony legyen. A mozi rendezője szerint negyven feletti nyúlánk férfiszínészből itthon nagyjából öt van. Így aztán hamar leszűkült a kör.

De mindez mit sem ért volna az erőteljes, belső izzás nélkül, amellyel Hajdú Károly megformálta a halk szavú, sérült lelkű nőgyógyász figuráját. Egy jó színésznél szinte természetes, hogy mindent el tud játszani, és Hajduk olyan művész, aki szereti feszegetni a határokat. Ezt megelőző nagyfilmjében – A martfűi rémben – egy sorozatgyilkost játszott. Egy színésznek mindig az a dolga, hogy megértse azt a karaktert, akit megformál. Hajduk Károly a pokoli, fojtogató, nagyon mély magány felől közelítette meg a gyilkos hátborzongató alakját. Majd ezt követően, az Akik maradtakban a legtisztább emberi érzéseket fogalmazhatta meg. A színművész számos dokumentumfilmet megnézett munkatáborok és koncentrációs táborok túlélőiről, akik – bár nagyon-nagyon sok nehézséget megéltek – mégis, idős emberként az élet felől emlékeznek vissza.

Arra, hogy mi az, amin nevetni tudtak, vagy milyen volt a kenyér íze.

akikmaradtak-155959.jpg

Akik maradtak, Szőke Abigél és Hajduk Károly (Fotó/Forrás: Budapest Film)

Azt mondja Hajduk Károly, szakmai életében két-három évente történnek filmes dolgok. Legújabb mozis munkája Enyedi Ildikó új alkotása, A feleségem története – Füst Milán regénye nyomán –, amelyben Hajduk a főhős, Störr kapitány segítőtársát játssza. Külön érdekesség, hogy

a filmben nem magyarul, hanem angolul beszél.

Hajduk Károly, amikor azt érzi, nem tesz jót neki az egy helyben „csücsülés”, akkor elindul és megy tovább. Bármerre is jár, reméljük, ezután is minél többször ott üldögél majd kisangyalként az a bizonyos „valami” a vállán.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Hajduk Károly az Akik maradtak c. film egyik jelentében (forrás: )

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.