Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

2023.02.03. 10:05
Ajánlom
Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az életmű-kiállítás kapcsán kiemelte: egészen különleges minőségű kiállítás Antal Csaba Eternal Yorick című tárlata, amely több mint száz előadást mutat be főként lapozható könyvinstalláció formájában, valamint makettek és eredeti díszletrészletek, előadásfotók és videófelvételek segítségével. Felidézte, hogy mindketten a kaposvári színházban kezdték pályájukat. Antal Csaba hosszú és sikeres pályája során emellett Szolnokon, Budapesten és Európa számos színházában dolgozott.

Ha az ember a saját munkáira tekint vissza, egyrészt éleslátás, másrészt vakság jellemzi, ez mindig veszélyt jelent – mondta Antal Csaba, hozzátéve: ezért munkáit nem lineárisan, hanem egy hatvan lapból álló könyv formájában mutatja be, amely bárhol elkezdhető és abbahagyható. Minden oldal egy előadást mutat be, látható az ahhoz készített terv, makettfotó vagy rajz, majd megjelennek a megvalósult produkcióról készült fényképek, amelyeken a díszlet a színészekkel együtt látható. Mint hangsúlyozta, egy darabhoz a teret mindig a főszereplő szempontjából keresi meg. Vannak olyan szerencsés pillanatok, amikor kimagasló előadás születik, ezeknek a díszleteit fontos lenne megőrizni – jegyezte meg Antal Csaba, kiemelve, hogy

egy magyar szcenikai központ létrehozására lenne szükség, amely ezeket az értékeket összefogja, kezeli és időről időre kiállításon mutatja be.

Felidézte, hogy az Európai Színházi Unióban Giorgio Strehler indította el a nagy tervezők életmű-kiállításának sorozatát, ezt a hagyományt szeretnék újjáéleszteni. Kiállítása, amelyet a szervezet finanszíroz, Kolozsvárról érkezett, és a tervek szerint bemutatkozik majd Portóban, Milánóban, Strasbourgban és Berlinben is. Elmondta, hogy a tárlaton láthatók a Vígszínház Hamlet-előadásához (rendező: Eszenyi Enikő, 2017), a Csiky Gergely Színház Naphosszat a fákon című produkciójához (rendező: Anatolij Vasziljev, 2009) és az Örkény Színház Lót – Szodomában kövérebb a fű című darabjához (rendező: Kovalik Balázs, 2019) készült díszletek részletei.

AntalCsabaMTI2-100411.jpg

Részlet az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállításból (Fotó/Forrás: Balogh Zoltán /MTI)

A látogatók felidézhetik a Katona József Színház Catullus-előadását (rendező: Székely Gábor, 1987), az Új Színház Don Juanját (rendező: Székely Gábor, 1995), a Csiky Gergely Színház Valahol Oroszországban című produkcióját (rendező: Jeles András, 1991) és a 2015-ös Prágai Quadriennálén bemutatott Donor for Prometheus című live actet is. Antal Csaba elmondta, hogy jelenleg látható Magyarországon például Szabó Magda Az ajtó című művéhez készített munkája, Milánóban egy Dosztojevszkij-műből készült előadáshoz, Dániában pedig egy gyerekdarabhoz készített műve. Hozzátette: újra visszatér Szolnokra, ahol a Koldusopera (rendező: Eszenyi Enikő) és A fösvény (rendező: Szabó Máté) című darabhoz készít díszletet.

Antal Csaba Európa számos jó nevű színházának elismert művésze, ikonikus előadások tervezője.

Munkásságát a drámai tér pontos felépítése, a naturális elemek és fényhatások egymást kiegészítő kompozíciója, a látványos téralakítás, a drámai szövegben hordozott gondolatok, érzelmek vizuális megjelenítése jellemzi.    

Az építészmérnöki diploma megszerzése után Prágában tanult színpadtervezést Josef Svobodánál, majd a párizsi Sorbonne Egyetemen folytatta tanulmányait. Pályafutása során dolgozott a Kolozsvári Magyar Színházban, a Comédie Française-ben, a párizsi Théâtre de l'Odéonban, a strasbourgi Théâtre Nationalban, a milánói Piccolo Teatróban, a római Teatro Argentinában, a modenai Emilia Romagna de Teatro Fondazionéban, a barcelonai Fundació Teatre Lliuréban, a zürichi Opernhausban, a bonni, a müncheni és a wiesbadeni Operában, a karlsruhei Baadisches Staatstheaterben, Berlinben a Volksbühnében és a Staatsoperben, valamint az epidauroszi színházban. Számos díjat elnyert munkáit kiállították az Újvidéken megrendezett triennálén, az Avignoni Fesztiválon és a párizsi Petit Palais-ben is. Alapító tagja a Giorgio Strehler által 1989-ben létrehozott Európai Színházi Uniónak.

A március 19-ig látható tárlaton február 5-én Antal Csaba, 23-án Bérczes László, március 5-én Eszenyi Enikő tart tárlatvezetést.

Fejléckép: Részlet az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállításból (fotó/forrás: Balogh Zoltán /MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.