Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

2023.02.03. 10:05
Ajánlom
Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az életmű-kiállítás kapcsán kiemelte: egészen különleges minőségű kiállítás Antal Csaba Eternal Yorick című tárlata, amely több mint száz előadást mutat be főként lapozható könyvinstalláció formájában, valamint makettek és eredeti díszletrészletek, előadásfotók és videófelvételek segítségével. Felidézte, hogy mindketten a kaposvári színházban kezdték pályájukat. Antal Csaba hosszú és sikeres pályája során emellett Szolnokon, Budapesten és Európa számos színházában dolgozott.

Ha az ember a saját munkáira tekint vissza, egyrészt éleslátás, másrészt vakság jellemzi, ez mindig veszélyt jelent – mondta Antal Csaba, hozzátéve: ezért munkáit nem lineárisan, hanem egy hatvan lapból álló könyv formájában mutatja be, amely bárhol elkezdhető és abbahagyható. Minden oldal egy előadást mutat be, látható az ahhoz készített terv, makettfotó vagy rajz, majd megjelennek a megvalósult produkcióról készült fényképek, amelyeken a díszlet a színészekkel együtt látható. Mint hangsúlyozta, egy darabhoz a teret mindig a főszereplő szempontjából keresi meg. Vannak olyan szerencsés pillanatok, amikor kimagasló előadás születik, ezeknek a díszleteit fontos lenne megőrizni – jegyezte meg Antal Csaba, kiemelve, hogy

egy magyar szcenikai központ létrehozására lenne szükség, amely ezeket az értékeket összefogja, kezeli és időről időre kiállításon mutatja be.

Felidézte, hogy az Európai Színházi Unióban Giorgio Strehler indította el a nagy tervezők életmű-kiállításának sorozatát, ezt a hagyományt szeretnék újjáéleszteni. Kiállítása, amelyet a szervezet finanszíroz, Kolozsvárról érkezett, és a tervek szerint bemutatkozik majd Portóban, Milánóban, Strasbourgban és Berlinben is. Elmondta, hogy a tárlaton láthatók a Vígszínház Hamlet-előadásához (rendező: Eszenyi Enikő, 2017), a Csiky Gergely Színház Naphosszat a fákon című produkciójához (rendező: Anatolij Vasziljev, 2009) és az Örkény Színház Lót – Szodomában kövérebb a fű című darabjához (rendező: Kovalik Balázs, 2019) készült díszletek részletei.

AntalCsabaMTI2-100411.jpg

Részlet az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállításból (Fotó/Forrás: Balogh Zoltán /MTI)

A látogatók felidézhetik a Katona József Színház Catullus-előadását (rendező: Székely Gábor, 1987), az Új Színház Don Juanját (rendező: Székely Gábor, 1995), a Csiky Gergely Színház Valahol Oroszországban című produkcióját (rendező: Jeles András, 1991) és a 2015-ös Prágai Quadriennálén bemutatott Donor for Prometheus című live actet is. Antal Csaba elmondta, hogy jelenleg látható Magyarországon például Szabó Magda Az ajtó című művéhez készített munkája, Milánóban egy Dosztojevszkij-műből készült előadáshoz, Dániában pedig egy gyerekdarabhoz készített műve. Hozzátette: újra visszatér Szolnokra, ahol a Koldusopera (rendező: Eszenyi Enikő) és A fösvény (rendező: Szabó Máté) című darabhoz készít díszletet.

Antal Csaba Európa számos jó nevű színházának elismert művésze, ikonikus előadások tervezője.

Munkásságát a drámai tér pontos felépítése, a naturális elemek és fényhatások egymást kiegészítő kompozíciója, a látványos téralakítás, a drámai szövegben hordozott gondolatok, érzelmek vizuális megjelenítése jellemzi.    

Az építészmérnöki diploma megszerzése után Prágában tanult színpadtervezést Josef Svobodánál, majd a párizsi Sorbonne Egyetemen folytatta tanulmányait. Pályafutása során dolgozott a Kolozsvári Magyar Színházban, a Comédie Française-ben, a párizsi Théâtre de l'Odéonban, a strasbourgi Théâtre Nationalban, a milánói Piccolo Teatróban, a római Teatro Argentinában, a modenai Emilia Romagna de Teatro Fondazionéban, a barcelonai Fundació Teatre Lliuréban, a zürichi Opernhausban, a bonni, a müncheni és a wiesbadeni Operában, a karlsruhei Baadisches Staatstheaterben, Berlinben a Volksbühnében és a Staatsoperben, valamint az epidauroszi színházban. Számos díjat elnyert munkáit kiállították az Újvidéken megrendezett triennálén, az Avignoni Fesztiválon és a párizsi Petit Palais-ben is. Alapító tagja a Giorgio Strehler által 1989-ben létrehozott Európai Színházi Uniónak.

A március 19-ig látható tárlaton február 5-én Antal Csaba, 23-án Bérczes László, március 5-én Eszenyi Enikő tart tárlatvezetést.

Fejléckép: Részlet az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállításból (fotó/forrás: Balogh Zoltán /MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.