Vizuál

Áprilisi last minute

2012.03.22. 09:07
Ajánlom
A következő hónapban még elcsíphető kiállításokat ajánlunk, összesen hetet - a helyszínek a Faur Zsófi - Ráday Galéria, a Szatyor, a Kassák Múzeum, a Werk, a KOGART Ház, a 2B és a Mai Manó.

A jövő előre nem látott eseményei és a már megtörténtek (április 8-ig, Faur Zsófi Galéria)
Fabricius Anna egyéni kiállításán a múlt és a jövő, a hagyományok és az elvárások közé kifeszített egyént középpontba állító sorozatai kerülnek bemutatásra. Ezt a vonalat az Éjszakai pillangók ruhában (2003), a Használt adatok (2004), a Csillagtúra (2008), a Vaj (2007, 2011), a Haszontalan jótanácsok (2010) és A jövő előre nem látható eseményei (2011) című sorozatokban kísérhetjük végig. A másik fő iránnyal, a csoportfotók szigorúságával szemben ezek a képek a játékos alkotói módszert képviselik, ahol az intimitás és személyesség szövi egybe a lehetségest és a létezőt, úgy hogy közben mindkettő egyaránt valóságalakító erővel bír.

LOWBROW - alantas művészet? (április 15-ig, Szatyor Bár és Galéria)
Azzal, hogy 1994-ben Robert Williams elindította a Juxtapoz magazint, felelevenítette az egykor rebellis képzőművészeti folyóiratok hagyományát, és fórumot biztosított azoknak a művészeti jelenségeknek, amelyekkel meg lehetne tölteni a "posztmodern elutasítottak szalonját". Ezt a "kiállítóteret", illetve az alkotásokat nem a hagyományos művészeti helyszíneken kell keresnünk, hanem ők találnak meg minket: a közterek felületein, magazinokban, lemezborítókon, gördeszkák hátlapján vagy épp valaki felkarján, talán pont ezért sem kerültek a műkritika látóterébe. Nem lehetnének előítéleteink egy vizuális produktummal kapcsolatban kizárólag a megjelenési hordozójából kiindulva: ez legalább akkora hiba lenne, mint amikor megelőlegezzük valaki szellemi képességeit abból, hogy az illetőnek magas-e vagy alacsony a homloka. A kiállítók Borbás Róbert, Gabay Gergely, Gazdag Ágnes, Gáspár Tamás, Jáger Attila és Kupcsik Adrián, a kurátor Zsigó Bianka.

Az avantgárd magángyűjteményekben II. - A kölcsönös hatások körei (április 15-ig, Kassák Múzeum)
A tárlat a történeti avantgárd szellemi teljesítményére és a még kevéssé ismert kapcsolódási pontokra szeretné felhívni a figyelmet. A zágrábi Marinko Sudac a régió legnagyobb avantgárd gyűjteménye - a több tízezer műalkotás és dokumentum közül válogatva a Kassák Múzeum kiállítása most a jugoszláviai történeti avantgárd szereplői, Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolatát járja körül. A kiállító művészek között ott van például Bortnyik Sándor is.

Sugárút - Kocsis Imre festőművész gyűjteményes kiállítása - április 15-ig (KOGART Ház)
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a kortárs magyar képzőművészet klasszikusait bemutató sorozatát folytatja. A festőművész tanárként generációkat indított el a Képzőművészeti Egyetemen, a kiállítás pedig már fél évszázadot mutathat be. Kocsis nem igazán sorolható be az izmusok közé, egy kísérletező művészről van szó. A hetvenes évek elejétől hiperrealista képeket festett, aztán a modern grafikai eljárások felé mozdult el. A kiállításon majdnem száz alkotás látható, köztük festmények, grafikák és szobrok is.

A vágy organizmusa (április 18-ig, Werk Galéria)
Április 5-én este kilenckor Kacsák Tamás festőművész kiállítását Jaksity Katalin nyitja meg és Fellép Harcsa Veronika is. Kacsák Tamás: "Témaválasztásom egészen személyes. Már gyermekként elfogadtam, hogy egyik legjobb barátom, a nagynéném értelmi fogyatékos, mozgássérült. Munkáimban Ő és társai a maguk sajátos, eltúlzott tulajdonságaikkal a jelenkori társadalom szürreális torzói." A tárlat Kacsák harmadik egyéni kiállítása Budapesten, ezúttal is az értelmi fogyatékosok életre való rácsodálkozását boncolgatja.

Gerber Pál, Kicsiny Balázs és Böröcz András - Jó szerencsét! (április 16-ig, 2B Galéria)
Kicsiny Balázs: "Tizennégy éves koromig egy bányavárosban éltem, Nagybátonyban. Édesapám bányászcsaládból származott, ő is egy bányatelepen nőtt fel, bányamérnöknek tanult, de végül a bányász művelődési ház vezetője lett, szinte élete végéig. Az ötvenes években épült bérházban, ahol felnőttem, nagyrészt bányászcsaládok éltek. Ebben a házban mindenki mindenkit jól ismert, ezért is volt traumatikus élmény, ha bányaszerencsétlenség történt. A hatvanas évek közepén például, az a bányász szomszédunk halt meg a bányában, karácsony előtt néhány nappal, akit előtte Mikulásnak öltöztettek a ház lakói. Csak a 80-as évek elején tudatosult bennem, hogy a bányász háttér meghatározó személyes tapasztalat számomra, anyai nagyapám katolicizmusa mellett. Az 1984-ben festett Birodalom című festményemmel kezdődött el azoknak a műveknek a sora, amelyekben a bányászat szimbolikusan (kettős kalapács), vagy konkrétan (szén) is megjelenik. Külön köszönettel tartozom Körner Évának, aki felhívta a figyelmemet Szondi Lipót sorsanalízisére és tudatosította bennem, hogy a bányászat, mint hivatás alapvető emberi tulajdonságokat érint, a szocializációs kényszer és a destruktív ösztönök világába vezet (lásd: Szondi Lipót: Káin, a törvényszegő Mózes a törvényalkotó)."

Duna - Nyitott könyv - május 3-ig (Mai Manó Ház)
Kétszer ugyanabba a folyóba semmiképp sem lépünk. A Mai Manó kiállítása egy kifejezetten sokarcú víztömeget mutat be, különböző korszakokon keresztül. Egy nagyobb területet elfoglaló természeti egység, ha még határokon is keresztülfolyik, szükségszerűen köt össze különböző kultúrákat, népeket, gazdasági javakat - szóval mindent. Évszázadok telnek el, eszmék jönnek és mennek - egyéni sorsok és a közös történelmünk is ott játszódik a víz körül. Sokak mellett Hegedűs 2 László és Klotz Miklós képeit is bemutatja a kiállítás. 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.