Vizuál

Áprilisi last minute

2012.03.22. 09:07
Ajánlom
A következő hónapban még elcsíphető kiállításokat ajánlunk, összesen hetet - a helyszínek a Faur Zsófi - Ráday Galéria, a Szatyor, a Kassák Múzeum, a Werk, a KOGART Ház, a 2B és a Mai Manó.

A jövő előre nem látott eseményei és a már megtörténtek (április 8-ig, Faur Zsófi Galéria)
Fabricius Anna egyéni kiállításán a múlt és a jövő, a hagyományok és az elvárások közé kifeszített egyént középpontba állító sorozatai kerülnek bemutatásra. Ezt a vonalat az Éjszakai pillangók ruhában (2003), a Használt adatok (2004), a Csillagtúra (2008), a Vaj (2007, 2011), a Haszontalan jótanácsok (2010) és A jövő előre nem látható eseményei (2011) című sorozatokban kísérhetjük végig. A másik fő iránnyal, a csoportfotók szigorúságával szemben ezek a képek a játékos alkotói módszert képviselik, ahol az intimitás és személyesség szövi egybe a lehetségest és a létezőt, úgy hogy közben mindkettő egyaránt valóságalakító erővel bír.

LOWBROW - alantas művészet? (április 15-ig, Szatyor Bár és Galéria)
Azzal, hogy 1994-ben Robert Williams elindította a Juxtapoz magazint, felelevenítette az egykor rebellis képzőművészeti folyóiratok hagyományát, és fórumot biztosított azoknak a művészeti jelenségeknek, amelyekkel meg lehetne tölteni a "posztmodern elutasítottak szalonját". Ezt a "kiállítóteret", illetve az alkotásokat nem a hagyományos művészeti helyszíneken kell keresnünk, hanem ők találnak meg minket: a közterek felületein, magazinokban, lemezborítókon, gördeszkák hátlapján vagy épp valaki felkarján, talán pont ezért sem kerültek a műkritika látóterébe. Nem lehetnének előítéleteink egy vizuális produktummal kapcsolatban kizárólag a megjelenési hordozójából kiindulva: ez legalább akkora hiba lenne, mint amikor megelőlegezzük valaki szellemi képességeit abból, hogy az illetőnek magas-e vagy alacsony a homloka. A kiállítók Borbás Róbert, Gabay Gergely, Gazdag Ágnes, Gáspár Tamás, Jáger Attila és Kupcsik Adrián, a kurátor Zsigó Bianka.

Az avantgárd magángyűjteményekben II. - A kölcsönös hatások körei (április 15-ig, Kassák Múzeum)
A tárlat a történeti avantgárd szellemi teljesítményére és a még kevéssé ismert kapcsolódási pontokra szeretné felhívni a figyelmet. A zágrábi Marinko Sudac a régió legnagyobb avantgárd gyűjteménye - a több tízezer műalkotás és dokumentum közül válogatva a Kassák Múzeum kiállítása most a jugoszláviai történeti avantgárd szereplői, Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolatát járja körül. A kiállító művészek között ott van például Bortnyik Sándor is.

Sugárút - Kocsis Imre festőművész gyűjteményes kiállítása - április 15-ig (KOGART Ház)
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a kortárs magyar képzőművészet klasszikusait bemutató sorozatát folytatja. A festőművész tanárként generációkat indított el a Képzőművészeti Egyetemen, a kiállítás pedig már fél évszázadot mutathat be. Kocsis nem igazán sorolható be az izmusok közé, egy kísérletező művészről van szó. A hetvenes évek elejétől hiperrealista képeket festett, aztán a modern grafikai eljárások felé mozdult el. A kiállításon majdnem száz alkotás látható, köztük festmények, grafikák és szobrok is.

A vágy organizmusa (április 18-ig, Werk Galéria)
Április 5-én este kilenckor Kacsák Tamás festőművész kiállítását Jaksity Katalin nyitja meg és Fellép Harcsa Veronika is. Kacsák Tamás: "Témaválasztásom egészen személyes. Már gyermekként elfogadtam, hogy egyik legjobb barátom, a nagynéném értelmi fogyatékos, mozgássérült. Munkáimban Ő és társai a maguk sajátos, eltúlzott tulajdonságaikkal a jelenkori társadalom szürreális torzói." A tárlat Kacsák harmadik egyéni kiállítása Budapesten, ezúttal is az értelmi fogyatékosok életre való rácsodálkozását boncolgatja.

Gerber Pál, Kicsiny Balázs és Böröcz András - Jó szerencsét! (április 16-ig, 2B Galéria)
Kicsiny Balázs: "Tizennégy éves koromig egy bányavárosban éltem, Nagybátonyban. Édesapám bányászcsaládból származott, ő is egy bányatelepen nőtt fel, bányamérnöknek tanult, de végül a bányász művelődési ház vezetője lett, szinte élete végéig. Az ötvenes években épült bérházban, ahol felnőttem, nagyrészt bányászcsaládok éltek. Ebben a házban mindenki mindenkit jól ismert, ezért is volt traumatikus élmény, ha bányaszerencsétlenség történt. A hatvanas évek közepén például, az a bányász szomszédunk halt meg a bányában, karácsony előtt néhány nappal, akit előtte Mikulásnak öltöztettek a ház lakói. Csak a 80-as évek elején tudatosult bennem, hogy a bányász háttér meghatározó személyes tapasztalat számomra, anyai nagyapám katolicizmusa mellett. Az 1984-ben festett Birodalom című festményemmel kezdődött el azoknak a műveknek a sora, amelyekben a bányászat szimbolikusan (kettős kalapács), vagy konkrétan (szén) is megjelenik. Külön köszönettel tartozom Körner Évának, aki felhívta a figyelmemet Szondi Lipót sorsanalízisére és tudatosította bennem, hogy a bányászat, mint hivatás alapvető emberi tulajdonságokat érint, a szocializációs kényszer és a destruktív ösztönök világába vezet (lásd: Szondi Lipót: Káin, a törvényszegő Mózes a törvényalkotó)."

Duna - Nyitott könyv - május 3-ig (Mai Manó Ház)
Kétszer ugyanabba a folyóba semmiképp sem lépünk. A Mai Manó kiállítása egy kifejezetten sokarcú víztömeget mutat be, különböző korszakokon keresztül. Egy nagyobb területet elfoglaló természeti egység, ha még határokon is keresztülfolyik, szükségszerűen köt össze különböző kultúrákat, népeket, gazdasági javakat - szóval mindent. Évszázadok telnek el, eszmék jönnek és mennek - egyéni sorsok és a közös történelmünk is ott játszódik a víz körül. Sokak mellett Hegedűs 2 László és Klotz Miklós képeit is bemutatja a kiállítás. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Vizuál hír

Megvan, mikor kerülhet a mozikba a Joker folytatása

Sajtóhírek szerint Todd Philips Joker: Folie à deux címre keresztelt filmjére legalább két évet még biztosan várnia kell a rajongóknak: az amerikai mozikban 2024. október 4-én debütálhat a nagysikerű képregénytörténet folytatása.