Vizuál

Art deco és modernizmus

2012.07.18. 09:25
Ajánlom
Az Iparművészeti Múzeum november 11-ig megtekinthető impozáns tárlata a két világháború közti Magyarország lakásművészetét mutatja be.

Az első világháborút követő két évtized sok változást hozó, izgalmas periódusa az otthon művészetének. A lakásbelsők ebben a húsz esztendőben a pompás, fényűző, erőt és büszkeséget sugárzó nagypolgári miliő felől a funkcionális lakáskultúra irányába mozdultak. A Bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és a népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének. A nagy háborút követő évek tárgykultúrájára jellemző, hogy ügyel bár a formákra, de valósággal tobzódik a színekben. Utóbbi különösen annak fényében lehet izgalmas felfedezés nekünk, 21. századi múzeumlátogatóknak, hogy a húszas-harmincas évek berendezési tárgyait eddig kizárólag fekete-fehér fényképekről, filmfelvételekről ismerhettük.

Az Iparművészeti Múzeum közel 440 lakberendezési tárgy kiállításával mutatja be a két világháború közti Magyarország művészi igényű bútorait, kiegészítőit, illetve belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőröket. Heverőket, pipereasztalokat, szőnyegeket, szobrokat, kényelmes karosszékeket látunk. A legbefolyásosabb művészegyéniségek - Kozma Lajos és Kaesz Gyula - munkái mellett egykor sokat foglalkoztatott, mára viszont már-már feledésbe merült kitűnő tervezők: Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorait, dísztárgyait, textíliáit is újra felfedezhetjük.

A lakást, az otthont középpontba állító tárlat egyúttal alkalmat ad arra is, hogy átfogó képet nyújtson a magyar iparművészet e fényes, komoly nemzetközi sikereket is felvonultató időszakáról. A Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramikusok, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textilművészek, az alkalmazott grafikával foglalkozó Lukács Kató és más igen tehetséges alkotók műtermeiből, műhelyeiből kikerült remek tárgyak és tervek, a közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokasága igazán színes összképet nyújt a korszakról.

Az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményi anyaga mellett társintézmények, gyűjtők és magánszemélyek műtárgyaiból összeállított kiállításon több, korábban még soha be nem mutatott darab is szerepel. A tárlathoz neves szerzők közreműködésével készült, gazdagon illusztrált katalógus, valamint múzeumpedagógiai program is társul.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt.