Vizuál

Art deco és modernizmus

2012.07.18. 09:25
Ajánlom
Az Iparművészeti Múzeum november 11-ig megtekinthető impozáns tárlata a két világháború közti Magyarország lakásművészetét mutatja be.

Az első világháborút követő két évtized sok változást hozó, izgalmas periódusa az otthon művészetének. A lakásbelsők ebben a húsz esztendőben a pompás, fényűző, erőt és büszkeséget sugárzó nagypolgári miliő felől a funkcionális lakáskultúra irányába mozdultak. A Bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és a népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének. A nagy háborút követő évek tárgykultúrájára jellemző, hogy ügyel bár a formákra, de valósággal tobzódik a színekben. Utóbbi különösen annak fényében lehet izgalmas felfedezés nekünk, 21. századi múzeumlátogatóknak, hogy a húszas-harmincas évek berendezési tárgyait eddig kizárólag fekete-fehér fényképekről, filmfelvételekről ismerhettük.

Az Iparművészeti Múzeum közel 440 lakberendezési tárgy kiállításával mutatja be a két világháború közti Magyarország művészi igényű bútorait, kiegészítőit, illetve belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőröket. Heverőket, pipereasztalokat, szőnyegeket, szobrokat, kényelmes karosszékeket látunk. A legbefolyásosabb művészegyéniségek - Kozma Lajos és Kaesz Gyula - munkái mellett egykor sokat foglalkoztatott, mára viszont már-már feledésbe merült kitűnő tervezők: Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorait, dísztárgyait, textíliáit is újra felfedezhetjük.

A lakást, az otthont középpontba állító tárlat egyúttal alkalmat ad arra is, hogy átfogó képet nyújtson a magyar iparművészet e fényes, komoly nemzetközi sikereket is felvonultató időszakáról. A Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramikusok, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textilművészek, az alkalmazott grafikával foglalkozó Lukács Kató és más igen tehetséges alkotók műtermeiből, műhelyeiből kikerült remek tárgyak és tervek, a közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokasága igazán színes összképet nyújt a korszakról.

Az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményi anyaga mellett társintézmények, gyűjtők és magánszemélyek műtárgyaiból összeállított kiállításon több, korábban még soha be nem mutatott darab is szerepel. A tárlathoz neves szerzők közreműködésével készült, gazdagon illusztrált katalógus, valamint múzeumpedagógiai program is társul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása. 
Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere. 
Vizuál fényképTár

Az 1800-as évek aktív újságolvasói

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal arról az időszakról mesélnek, amikor az újságok az önkéntes vidéki "tudósítók" jóvoltából értesültek a helyi hírekről. Sőt, a lelkes amatőr fotósok képeket is küldtek, hiszen önmagában a megjelenés is dicsőség volt.