Vizuál

Art deco és modernizmus

2012.07.18. 09:25
Ajánlom
Az Iparművészeti Múzeum november 11-ig megtekinthető impozáns tárlata a két világháború közti Magyarország lakásművészetét mutatja be.

Az első világháborút követő két évtized sok változást hozó, izgalmas periódusa az otthon művészetének. A lakásbelsők ebben a húsz esztendőben a pompás, fényűző, erőt és büszkeséget sugárzó nagypolgári miliő felől a funkcionális lakáskultúra irányába mozdultak. A Bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" erős hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és a népies irányzatok összetett képét rajzolják a korszak lakásművészetének. A nagy háborút követő évek tárgykultúrájára jellemző, hogy ügyel bár a formákra, de valósággal tobzódik a színekben. Utóbbi különösen annak fényében lehet izgalmas felfedezés nekünk, 21. századi múzeumlátogatóknak, hogy a húszas-harmincas évek berendezési tárgyait eddig kizárólag fekete-fehér fényképekről, filmfelvételekről ismerhettük.

Az Iparművészeti Múzeum közel 440 lakberendezési tárgy kiállításával mutatja be a két világháború közti Magyarország művészi igényű bútorait, kiegészítőit, illetve belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőröket. Heverőket, pipereasztalokat, szőnyegeket, szobrokat, kényelmes karosszékeket látunk. A legbefolyásosabb művészegyéniségek - Kozma Lajos és Kaesz Gyula - munkái mellett egykor sokat foglalkoztatott, mára viszont már-már feledésbe merült kitűnő tervezők: Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorait, dísztárgyait, textíliáit is újra felfedezhetjük.

A lakást, az otthont középpontba állító tárlat egyúttal alkalmat ad arra is, hogy átfogó képet nyújtson a magyar iparművészet e fényes, komoly nemzetközi sikereket is felvonultató időszakáról. A Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramikusok, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textilművészek, az alkalmazott grafikával foglalkozó Lukács Kató és más igen tehetséges alkotók műtermeiből, műhelyeiből kikerült remek tárgyak és tervek, a közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokasága igazán színes összképet nyújt a korszakról.

Az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményi anyaga mellett társintézmények, gyűjtők és magánszemélyek műtárgyaiból összeállított kiállításon több, korábban még soha be nem mutatott darab is szerepel. A tárlathoz neves szerzők közreműködésével készült, gazdagon illusztrált katalógus, valamint múzeumpedagógiai program is társul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.