Vizuál

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

2022.09.26. 14:45
Ajánlom
A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.

A Kápolna 50 Artists in Residence Program apropója a Kék Kápolnában, az 1970-es évek elején tartott műteremtárlatok ötvenedik évfordulója, amely kortárs reflexiókkal válaszol a a Kádár-kori neo-avantgarde kísérletekre. Nagy Géza, a Babel Camp ügyvezetője így nyilatkozott a programról: „Amikor elkezdtük a Kultháló-program szervezését, tudtuk, hogy a kiemelt témánk az lesz, hogy

hogyan tudunk megemlékezni 1970–73 között a boglári kápolnákban tartott műteremtárlatokról,

amely akkoriban a Galántai György vezette művészcsoportok részvételével valósultak meg. Elsőként azt kerestük, hogy mi az, amivel újat lehet erről a történetről elmondani. Az egyértelműen látszott, hogy hiányzik a helyben élő emberek ezzel kapcsolatos emlékeinek összegyűjtése” – meséli. Így született meg A helyi emlékezet-beszélgetéssorozat, amely során a nyár folyamán több előadással is készültek, és ősszel is folytatják a beszélgetéseket.

Ahogy az ügyvezető mondja, az eddigi programok kifejezetten tanulságosnak bizonyultak: „A második dolog, amit láttunk, hogy voltak olyan kiállítások és tervek, amelyek egész egyszerűen nem valósultak meg, tehát egyfajta hiány alakult ki abból a koncepcióból, amelyet annak idején a művészek megfogalmaztak, amelyeknek lett volna lehetőségük megjelenni, de aztán akár kultúrpolitikai vagy bármilyen technikai okból végül mégsem valósultak meg. A harmadik része pedig az volt, hogy az elmúlt ötven évben rengeteg alkotás gyűlt össze, amelyek alkotói komoly és jelentős életművel rendelkező képzőművészek, mások pedig valahogyan mégis eltűntek az idő folyamán” – fogalmazott.

Az Artists in Residence (AIR) Kápolna 50 program koncepciója

A program olyan fő témák mentén valósul meg, mint a dokumentáció/reprezentáció, valamint a művészi és az egyéni szabadság: „Sorra vettük, hogy melyek azok a témák, amelyek öt évtized távlatából is releváns, érdekes és a mostani művészgeneráció számára is izgalmasak vagy egészen hasonló hangsúlyokkal jelennek meg. A műhelyvezető tanárokkal, ifj. Ficzek Ferenc képzőművésszel és Dorner Anita festőművésszel olyan pontokat azonosítottunk, amelyekről azt gondoljuk, hogy nagyon erősen hozzátartoztak a ’70- es évekhez, ugyanakkor ma is fontos és érdekes kihívást jelentenek. Ilyen a dokumentáltság és a reprezentáció, művészi szabadság kérdése” – mesélte Nagy Géza, aki arra is kitért, hogy az 1970-es évek elején a különböző performance vagy akcióművészeti formák újszerűséggel bírtak, általában a közönség részéről érdeklődést vagy néhány esetben felháborodást váltottak ki. Mára viszont számos olyan nem is csak művészeti témájú produkcióval találkozhatunk, amelyek ezeknek a hagyományaira épülnek, de ma már nem feltétlen klasszikus értelemben vett képzőművészeti tevékenységként gondolunk rájuk.

DJI_0691-DeNoiseAI-standard_a-1-111808.jpg

A balatonboglári Vörös Kápolna (Fotó/Forrás: Babel Camp)

Kiket várnak az alkotótáborba?

A fiatal alkotóművészeken, festőkön, szobrászokon túl fotósokat, videósokat, színházi előadókat is bátorítanak arra, hogy részt vegyenek az alkotótáborban. Életkori megkötés nincs, de alapvetően

olyan alkotói vízióval rendelkező fiatal felnőtteket várnak, akik jelenleg is részt vesznek vagy esetleg már elvégeztek valamilyen művészeti képzést.

A táborral igyekeznek a hazai művészeti intézményeken felül külföldi intézmények diákjaihoz is eljutni, mert kifejezetten örülnének, ha nemzetközi szinten is szélesíteni tudnák a résztvevők körét. A tábor létszámhatárát maximum 15–20 főben határozták meg, így a tábor lakói kisebb csoportokba bontva tudnak majd alkotni.

A Képzőművészeti Artists in Residence program során készült műveket a Kápolnában és környezetében, tehát az ötven évvel ezelőtti műteremtárlatok helyszínén fogják bemutatni, és a jelentkezők pályamunkáiból és az elkészült alkotásokból kiállítás is megrendezésre kerül a Babel Camp területén. 

Az összművészeti bázisban a programok a tábor után sem érnek véget:

október 15. és 22. között az Újratervezés fafaragó workshoppal készülnek, Babodi László, Székely Balázs és Somogyi Ferenc vezetésével, akiket nemcsak a zene, hanem a fa megmunkálásának szeretete is összeköt.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A balatonboglári Kék Kápolna (Forrás: Babel Camp, Balatonboglár)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Vizuál hír

Közösségi összefogással állítanának szobrot Deim Pál tiszteletére

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével, egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren. A gesztussal a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegnek.