Vizuál

ARTplacc - kortárs művészet a Balatonnál

2013.08.13. 14:22
Ajánlom
Immáron harmadszor rendezik meg augusztus 16. és 20. között Tihanyban a kortárs művészeti fesztivált és vásárt. Az ARTplacc nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket.

A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. A szervezők vallják, hogy egy nyári fesztivál kötetlen hangulata a felüdülés élményével ajándékozhatja meg a klasszikus ("szigorúbb") múzeumi terek által feszélyezett, ám a kultúra iránt nyitott befogadókat. Idén kiemelt hangsúlyt fektetnek a művészeti mediációra: a fesztivál programját interaktív installációk, múzeumpedagógiai és szakmai programok, rendszeres tárlatvezetések és beszélgetések színesítik majd.

A fesztivál elsősorban a kortárs képzőművészet professzionális bemutatását, megismertetésére koncentál. Az ARTplacc egyik legfontosabb helyszíne a GALÉRIAplacc, ahol élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki az általuk képviselt művészek alkotásait. A fesztivál színházi programjainak kialakításában a szakmai partner a Manna Produkció. Látható lesz a Pelsőczy Réka rendezésében megvalósuló Kicsi nyuszi hopp hopp és a Grönholm-módszer is, Baksa Imre rendezésében.

Sötétedés után hangulatos "lounge moziban" nézhetnek az érdeklődők filmes válogatást, a legfrissebb hazai és nemzetközi videóművészeti tendenciákról pedig az 1920-as években épült egykori Sport Szálló épületében festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján lesz lehetőség tájékozódni.

Egy fesztivál a zene és a gasztronómia terén is kínál programokat. Az ARTplacc estéi a KIKÖTŐPlaccon zárulnak, ahol a művészek, a galériások és a közönség nyári hangulatban bulizhat együtt. Visszatérő zenekar a Volkova Sisters, de koncertezik ad a Qualitons, a Morningdeer és a 40days is.

Az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósul meg. A teljes balatoni régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok. Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza majd meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.