Vizuál

Asteroid az Indában

2011.11.24. 08:03
Ajánlom
Martin Henrik aszteroidák ihlette tárlata november 23-án nyílt meg az Inda Galériában. A válasz úgyis 42.

Aszteroidák, meteoritok, halálbolygók, virtuális űrnövények térben és két dimenzióban, történet nélkül, puszta létükkel demonstrálva a világ ismeretlen oldalát. A kiállításon járva a végtelen világmindenség felé fordult arccal meditáló szemlélődők vagyunk - vagy inkább realisták, mint maga a művész, akit erősen foglalkoztat a világűr és benne az ember helyzete. Nem dől romba New York, mint az Armageddonban, a becsapódás csak a vásznon - egy, a Földtől messzi bolygón - játszódik le. Különös egybeesés, hogy a napokban az amerikai filmekből köztudott katasztrófahozó hírnévvel ellentétben csendesen elhaladt mellettünk kétharmadnyi hold távolságban egy négyszáz méter átmérőjű aszteroida - egy a kisbolygók közül, amelyek olykor összefutnak velünk a pályán.

Nemrégiben, 2011 júniusában figyelték meg először infravörös űrtávcsővel azt a nappal látható trójai aszteroidát is, ami Földünk állandó kísérőjeként szüntelenül együtt mozog velünk és kiváló hely lenne egy állandó űrállomásnak. Elképzelhető, ahogyan Martin Henrik Űrbuddhája - földi üzenettel és hasadóanyaggal felszerelve - erre az objektumra kerülhet majd, hogy innen kezdje meg később aszteroida tevékenységét. Talán még egy obszervatórium is belekerül majd. De lehet, hogy addig, míg elkészül a tervezett űrbe kilövendő szobor, Martin Henrik az idők szavára hallgatva egy bányászrobotot készít majd el, amivel a kitűnő kőzeteket tartalmazó minibolygóról kifogyó nyersanyagainkat pótolhatjuk.

Visszatérve a Föld nevű bolygóra, Martin Henrik második egyéni kiállításán több évre visszamenően kifejezetten az aszteroidák ihlette műveiből válogatott anyagát láthatjuk néhány földönkívüli "arccal" együtt, akikről nem tudni, hogy a Földről kerültek az Űrbe vagy az Űrből a Földre. Festményei, szobrai és installációi egy fiktív űrutazásra hívnak: ez ugyan földi anyagokból faragott, festett, installált objektumokat mutat be, mégis némelyikük megtévesztésig hasonlít például a trójai típusú aszteroidákra. Egyetlen dologban sem lehetünk teljesen biztosak - abban például, hogy honnan származnak az Exonövények-meteorit-elkapók. Ezek a fiktív élőlények lehet, hogy valójában "a naprendszerünkön kívül élnek, valahol az általunk ismert szerves növényi és a szervetlen kristályos létforma határán - hiszen lehetetlen, hogy csak a Földünkön van élet" - ahogyan Henrik meghatározza őket. Azt sem tudjuk, hogy az Űrbuddhák mely üresség felé igyekeznek. "A meditáló személy befelé fordulva az üresség állapotába igyekszik jutni. Az űrhajós a külvilág irányába indul, és a Világűrben hasonló élmény érheti. Űrbuddhaként egyszerre indulhatunk kifelé és befelé."

Martin Henrik: Asteroid
Inda Galéria - 2011. november 23. - 2012. január 6.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 14:00-18:00
Kurátor: Muladi Brigitta

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál előzetes

Az élet a fontosabb, vagy a szerelem? – Hamarosan a mozikban a West Side Story

Még néhány nap, és egy év kényszerű várakozás után bemutatják Steven Spielberg szerelem-projektjét, a West Side Story filmváltozatát. A rendező gyerekkori álmát valósította meg Leonard Bernstein klasszikusának filmre vitelével. A legújabb előzetes is sokat ígér. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat.