Vizuál

Asteroid az Indában

2011.11.24. 08:03
Ajánlom
Martin Henrik aszteroidák ihlette tárlata november 23-án nyílt meg az Inda Galériában. A válasz úgyis 42.

Aszteroidák, meteoritok, halálbolygók, virtuális űrnövények térben és két dimenzióban, történet nélkül, puszta létükkel demonstrálva a világ ismeretlen oldalát. A kiállításon járva a végtelen világmindenség felé fordult arccal meditáló szemlélődők vagyunk - vagy inkább realisták, mint maga a művész, akit erősen foglalkoztat a világűr és benne az ember helyzete. Nem dől romba New York, mint az Armageddonban, a becsapódás csak a vásznon - egy, a Földtől messzi bolygón - játszódik le. Különös egybeesés, hogy a napokban az amerikai filmekből köztudott katasztrófahozó hírnévvel ellentétben csendesen elhaladt mellettünk kétharmadnyi hold távolságban egy négyszáz méter átmérőjű aszteroida - egy a kisbolygók közül, amelyek olykor összefutnak velünk a pályán.

Nemrégiben, 2011 júniusában figyelték meg először infravörös űrtávcsővel azt a nappal látható trójai aszteroidát is, ami Földünk állandó kísérőjeként szüntelenül együtt mozog velünk és kiváló hely lenne egy állandó űrállomásnak. Elképzelhető, ahogyan Martin Henrik Űrbuddhája - földi üzenettel és hasadóanyaggal felszerelve - erre az objektumra kerülhet majd, hogy innen kezdje meg később aszteroida tevékenységét. Talán még egy obszervatórium is belekerül majd. De lehet, hogy addig, míg elkészül a tervezett űrbe kilövendő szobor, Martin Henrik az idők szavára hallgatva egy bányászrobotot készít majd el, amivel a kitűnő kőzeteket tartalmazó minibolygóról kifogyó nyersanyagainkat pótolhatjuk.

Visszatérve a Föld nevű bolygóra, Martin Henrik második egyéni kiállításán több évre visszamenően kifejezetten az aszteroidák ihlette műveiből válogatott anyagát láthatjuk néhány földönkívüli "arccal" együtt, akikről nem tudni, hogy a Földről kerültek az Űrbe vagy az Űrből a Földre. Festményei, szobrai és installációi egy fiktív űrutazásra hívnak: ez ugyan földi anyagokból faragott, festett, installált objektumokat mutat be, mégis némelyikük megtévesztésig hasonlít például a trójai típusú aszteroidákra. Egyetlen dologban sem lehetünk teljesen biztosak - abban például, hogy honnan származnak az Exonövények-meteorit-elkapók. Ezek a fiktív élőlények lehet, hogy valójában "a naprendszerünkön kívül élnek, valahol az általunk ismert szerves növényi és a szervetlen kristályos létforma határán - hiszen lehetetlen, hogy csak a Földünkön van élet" - ahogyan Henrik meghatározza őket. Azt sem tudjuk, hogy az Űrbuddhák mely üresség felé igyekeznek. "A meditáló személy befelé fordulva az üresség állapotába igyekszik jutni. Az űrhajós a külvilág irányába indul, és a Világűrben hasonló élmény érheti. Űrbuddhaként egyszerre indulhatunk kifelé és befelé."

Martin Henrik: Asteroid
Inda Galéria - 2011. november 23. - 2012. január 6.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 14:00-18:00
Kurátor: Muladi Brigitta

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.