Vizuál

Asteroid az Indában

2011.11.24. 08:03
Ajánlom
Martin Henrik aszteroidák ihlette tárlata november 23-án nyílt meg az Inda Galériában. A válasz úgyis 42.

Aszteroidák, meteoritok, halálbolygók, virtuális űrnövények térben és két dimenzióban, történet nélkül, puszta létükkel demonstrálva a világ ismeretlen oldalát. A kiállításon járva a végtelen világmindenség felé fordult arccal meditáló szemlélődők vagyunk - vagy inkább realisták, mint maga a művész, akit erősen foglalkoztat a világűr és benne az ember helyzete. Nem dől romba New York, mint az Armageddonban, a becsapódás csak a vásznon - egy, a Földtől messzi bolygón - játszódik le. Különös egybeesés, hogy a napokban az amerikai filmekből köztudott katasztrófahozó hírnévvel ellentétben csendesen elhaladt mellettünk kétharmadnyi hold távolságban egy négyszáz méter átmérőjű aszteroida - egy a kisbolygók közül, amelyek olykor összefutnak velünk a pályán.

Nemrégiben, 2011 júniusában figyelték meg először infravörös űrtávcsővel azt a nappal látható trójai aszteroidát is, ami Földünk állandó kísérőjeként szüntelenül együtt mozog velünk és kiváló hely lenne egy állandó űrállomásnak. Elképzelhető, ahogyan Martin Henrik Űrbuddhája - földi üzenettel és hasadóanyaggal felszerelve - erre az objektumra kerülhet majd, hogy innen kezdje meg később aszteroida tevékenységét. Talán még egy obszervatórium is belekerül majd. De lehet, hogy addig, míg elkészül a tervezett űrbe kilövendő szobor, Martin Henrik az idők szavára hallgatva egy bányászrobotot készít majd el, amivel a kitűnő kőzeteket tartalmazó minibolygóról kifogyó nyersanyagainkat pótolhatjuk.

Visszatérve a Föld nevű bolygóra, Martin Henrik második egyéni kiállításán több évre visszamenően kifejezetten az aszteroidák ihlette műveiből válogatott anyagát láthatjuk néhány földönkívüli "arccal" együtt, akikről nem tudni, hogy a Földről kerültek az Űrbe vagy az Űrből a Földre. Festményei, szobrai és installációi egy fiktív űrutazásra hívnak: ez ugyan földi anyagokból faragott, festett, installált objektumokat mutat be, mégis némelyikük megtévesztésig hasonlít például a trójai típusú aszteroidákra. Egyetlen dologban sem lehetünk teljesen biztosak - abban például, hogy honnan származnak az Exonövények-meteorit-elkapók. Ezek a fiktív élőlények lehet, hogy valójában "a naprendszerünkön kívül élnek, valahol az általunk ismert szerves növényi és a szervetlen kristályos létforma határán - hiszen lehetetlen, hogy csak a Földünkön van élet" - ahogyan Henrik meghatározza őket. Azt sem tudjuk, hogy az Űrbuddhák mely üresség felé igyekeznek. "A meditáló személy befelé fordulva az üresség állapotába igyekszik jutni. Az űrhajós a külvilág irányába indul, és a Világűrben hasonló élmény érheti. Űrbuddhaként egyszerre indulhatunk kifelé és befelé."

Martin Henrik: Asteroid
Inda Galéria - 2011. november 23. - 2012. január 6.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 14:00-18:00
Kurátor: Muladi Brigitta

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.