Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

2020.11.21. 14:35
Ajánlom
Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.

Az idei fesztivál már több mint húszezer virtuális nézőt vonzott, ami a szervezők minden elképzelését felülmúlta. A nagy érdeklődés annak is köszönhető, hogy az online térben

a világ minden tájáról csatlakozhattak az emberek.

Magyarország mellett a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, az Egyesült Királyságból és Ausztriából érkeztek.

A legjobb emberi jogi dokumentumfilmet egy verseny alapon kiválasztott, öt nemzetközi hallgatóból álló diákzsűri értékelte, míg a másik három kategóriában szakmai zsűri döntött. A közönség is véleményezhetett: idén Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című filmjét találták a legjobbnak, ami egy rákbeteg férfi Hospice Házban eltöltött utolsó napjait rögzíti.

A nyertes alkotások a legváltozatosabb témákat feszegetik. A Legjobb emberi jogi film díját elnyerő Üdvözöljük Csecsenföldön című film az LMBTQ+ közösség elleni gyűlölettel foglalkozik, a Legjobb diák- és elsőfilm kategória nyertese a konfliktuskezelésről és a megbocsátás erejéről szóló Fiam lett, míg a

Legjobb magyar film díját elhozó Védelem alatt a szociális munkások életébe enged betekintést.

A zsűri két különdíjat is kiosztott. A föld oly kék, mint egy narancs című alkotás azt mutatja be, hogy a film hogyan járulhat hozzá a háború borzalmainak feldolgozásához, a Döbbenten figyelek pedig Demi Azavedo brazil újságíró pályáját eleveníti fel archív felvételek segítségével.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:

Legjobb emberi jogi film: Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)

Legjobb diák- és elsőfilm: Fiam (Lengyelország, r. Paweł Chorzępa)

Legjobb magyar film: Védelem Alatt (Magyarország, r. Schwechtje Mihály)

Közönségdíj: Végstádium (Magyaroszág, r. Gaal Ilona és Wizner Balázs)

 

Emberi Jogi különdíj: A föld oly kék, mint egy narancs (Ukrajna, Litvánia, r. Iryna Tsilyk)

Diák- és elsőfilmes különdíj: Döbbenten figyelek (Brazília, r. Lucas H. Rossi dos Santos és Henrique Amud)

A fesztiválon vetített filmek november 22. (vasárnap) éjfélig érhetők el a Verzió honlapján.

Fejléckép: jelenet A föld oly kék, mint egy narancs című filmből (fotó: Verzió Filmfesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.