Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

2020.11.21. 14:35
Ajánlom
Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.

Az idei fesztivál már több mint húszezer virtuális nézőt vonzott, ami a szervezők minden elképzelését felülmúlta. A nagy érdeklődés annak is köszönhető, hogy az online térben

a világ minden tájáról csatlakozhattak az emberek.

Magyarország mellett a legtöbben az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, az Egyesült Királyságból és Ausztriából érkeztek.

A legjobb emberi jogi dokumentumfilmet egy verseny alapon kiválasztott, öt nemzetközi hallgatóból álló diákzsűri értékelte, míg a másik három kategóriában szakmai zsűri döntött. A közönség is véleményezhetett: idén Gaal Ilona és Wizner Balázs Végstádium című filmjét találták a legjobbnak, ami egy rákbeteg férfi Hospice Házban eltöltött utolsó napjait rögzíti.

A nyertes alkotások a legváltozatosabb témákat feszegetik. A Legjobb emberi jogi film díját elnyerő Üdvözöljük Csecsenföldön című film az LMBTQ+ közösség elleni gyűlölettel foglalkozik, a Legjobb diák- és elsőfilm kategória nyertese a konfliktuskezelésről és a megbocsátás erejéről szóló Fiam lett, míg a

Legjobb magyar film díját elhozó Védelem alatt a szociális munkások életébe enged betekintést.

A zsűri két különdíjat is kiosztott. A föld oly kék, mint egy narancs című alkotás azt mutatja be, hogy a film hogyan járulhat hozzá a háború borzalmainak feldolgozásához, a Döbbenten figyelek pedig Demi Azavedo brazil újságíró pályáját eleveníti fel archív felvételek segítségével.

A 17. VERZIÓ nyertes filmjei:

Legjobb emberi jogi film: Üdvözöljük Csecsenföldön (USA, r. David France)

Legjobb diák- és elsőfilm: Fiam (Lengyelország, r. Paweł Chorzępa)

Legjobb magyar film: Védelem Alatt (Magyarország, r. Schwechtje Mihály)

Közönségdíj: Végstádium (Magyaroszág, r. Gaal Ilona és Wizner Balázs)

 

Emberi Jogi különdíj: A föld oly kék, mint egy narancs (Ukrajna, Litvánia, r. Iryna Tsilyk)

Diák- és elsőfilmes különdíj: Döbbenten figyelek (Brazília, r. Lucas H. Rossi dos Santos és Henrique Amud)

A fesztiválon vetített filmek november 22. (vasárnap) éjfélig érhetők el a Verzió honlapján.

Fejléckép: jelenet A föld oly kék, mint egy narancs című filmből (fotó: Verzió Filmfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.