Vizuál

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

2021.11.16. 12:30
Ajánlom
Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, és megkezdődtek az online vetítések. Fődíjas lett az Arica c. film, a Legjobb diákfilm az Ugorj be hozzánk, mama, a Legjobb magyar film a Tobi színei lett. Közönségdíjas a Dívák c. film, amely csütörtöktől az HBO műsorán is megtekinthető. 

November 10. és 14. között Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden rendezték meg a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál fizikai vetítéseit. 35 országból 64 filmet vetítettek, a legtöbb most volt látható először Magyarországon. Egy év kihagyás után visszatért a Verzió törzsközönsége a mozikba, több teltházas vetítéssel zárult a fesztivál. Több mint 40 külföldi vendég érkezett a fesztiválra, akikkel a vetítések után izgalmas beszélgetések zajlottak, ezeket a fesztivál honlapján lehet visszanézni. A magyar, a diák- és az elsőfilmes versenyfilmek ingyenesek, míg a többit egyenként, vagy tematikus bérletek formájában lehet kikölcsönözni november 21-ig. A külföldről nézhető filmek listája az online platformon érhető el. 

A szombati díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 18. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

 • Legjobb emberi jogi film: Arica (Svédország, Chile, Belgium, Norvégia, Egyesült Királyság r. Lars Edman, William Johansson Kalén)
 • Legjobb diákfilm: Ugorj be hozzánk, mama (Belgium, Magyarország, Portugália, Oroszország r. Anna Artemyeva)
 • Legjobb magyar film: Tobi színei (Magyarország, r. Bakony Alexa)
 • Közönségdíj: Dívák (Magyarország, r. Kőrösi Máté)

 

 • Nemzetközi verseny különdíj: Fivérek (Csehország, Olaszország r. Francesco Montagner)
 • Magyar verseny különdíjasok: Még emlékszem (Magyarország, r. Chilton Flóra) és Mesék a zárkából (Magyarország, r. Visky Ábel)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri az Arica című alkotásnak adta a díjat. A film a chilei Aricában játszódik, ahova egy svéd vállalat éveken keresztül szállított veszélyes hulladékot - most azonban egy mérföldkőnek számító perben kell szembenéznie a következményekkel. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Fivérek című film alkotóinak.

ARICA by Lars Edman and William Johansson Kalén | TRAILER from Lightdox on Vimeo.

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező. A zsűri legfőbb  szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Anna Artemyeva filmje az Ugorj be hozzánk, mama című alkotás lett. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film egy kortárs témát dolgoz fel, amely képes intimitást ábrázolni a mostani világunkban, ahol a technológia lehetőségei ellenére egyre magányosabbnak érezzük magunkat.

A fesztivál történetében idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Libor Anita a Főváros képviseletében, Viktoria Lescsenko a Docudays UA fesztiváligazgatója és Nebojša Slijepčević horvát rendező voltak. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Tobi színei című filmnek ítélték. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Éva igyekszik a legjobb anyja lenni, Tobi pedig rájönni, ki is ő valójában. A zsűri még két magyar filmet nevezett meg különdíjasként. Az egyik Chilton Flóra Még emlékszem című filmje, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. A második különdíjat a Mesék a zárkából című film kapta. Visky Ábel alkotásában fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című alkotása nyerte, amely a fesztivál nyitófilmjeként igen nagy népszerűségnek örvendett. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követ a kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak az érettségi és a felnőttlét felé.

A Blinken OSA Archívum által alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja, ami 2004 óta kerül megrendezésre minden év novemberében.

 

Fejléckép: jelenet az Arica c. filmből / fotó: Verzió Filmfesztivál

   

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Kapcsolódó

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.

  Programkereső

  Legolvasottabb

  Klasszikus

  Bach és a létezés szakrális matematikája

  Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
  Vizuál

  5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

  A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
  Zenés színház

  Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

  A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
  Zenés színház

  Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

  A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
  Színház

  Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

  Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Vizuál magazin

  KÉP-regény: Kutyaszorítóban

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
  Vizuál premier

  5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

  A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
  Vizuál interjú

  Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

  „Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
  Vizuál ajánló

  Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

  A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
  Vizuál design

  Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

  Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.