Vizuál

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

2021.11.16. 12:30
Ajánlom
Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, és megkezdődtek az online vetítések. Fődíjas lett az Arica c. film, a Legjobb diákfilm az Ugorj be hozzánk, mama, a Legjobb magyar film a Tobi színei lett. Közönségdíjas a Dívák c. film, amely csütörtöktől az HBO műsorán is megtekinthető. 

November 10. és 14. között Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden rendezték meg a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál fizikai vetítéseit. 35 országból 64 filmet vetítettek, a legtöbb most volt látható először Magyarországon. Egy év kihagyás után visszatért a Verzió törzsközönsége a mozikba, több teltházas vetítéssel zárult a fesztivál. Több mint 40 külföldi vendég érkezett a fesztiválra, akikkel a vetítések után izgalmas beszélgetések zajlottak, ezeket a fesztivál honlapján lehet visszanézni. A magyar, a diák- és az elsőfilmes versenyfilmek ingyenesek, míg a többit egyenként, vagy tematikus bérletek formájában lehet kikölcsönözni november 21-ig. A külföldről nézhető filmek listája az online platformon érhető el. 

A szombati díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 18. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

 • Legjobb emberi jogi film: Arica (Svédország, Chile, Belgium, Norvégia, Egyesült Királyság r. Lars Edman, William Johansson Kalén)
 • Legjobb diákfilm: Ugorj be hozzánk, mama (Belgium, Magyarország, Portugália, Oroszország r. Anna Artemyeva)
 • Legjobb magyar film: Tobi színei (Magyarország, r. Bakony Alexa)
 • Közönségdíj: Dívák (Magyarország, r. Kőrösi Máté)

 

 • Nemzetközi verseny különdíj: Fivérek (Csehország, Olaszország r. Francesco Montagner)
 • Magyar verseny különdíjasok: Még emlékszem (Magyarország, r. Chilton Flóra) és Mesék a zárkából (Magyarország, r. Visky Ábel)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri az Arica című alkotásnak adta a díjat. A film a chilei Aricában játszódik, ahova egy svéd vállalat éveken keresztül szállított veszélyes hulladékot - most azonban egy mérföldkőnek számító perben kell szembenéznie a következményekkel. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Fivérek című film alkotóinak.

ARICA by Lars Edman and William Johansson Kalén | TRAILER from Lightdox on Vimeo.

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező. A zsűri legfőbb  szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Anna Artemyeva filmje az Ugorj be hozzánk, mama című alkotás lett. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film egy kortárs témát dolgoz fel, amely képes intimitást ábrázolni a mostani világunkban, ahol a technológia lehetőségei ellenére egyre magányosabbnak érezzük magunkat.

A fesztivál történetében idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Libor Anita a Főváros képviseletében, Viktoria Lescsenko a Docudays UA fesztiváligazgatója és Nebojša Slijepčević horvát rendező voltak. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Tobi színei című filmnek ítélték. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Éva igyekszik a legjobb anyja lenni, Tobi pedig rájönni, ki is ő valójában. A zsűri még két magyar filmet nevezett meg különdíjasként. Az egyik Chilton Flóra Még emlékszem című filmje, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. A második különdíjat a Mesék a zárkából című film kapta. Visky Ábel alkotásában fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című alkotása nyerte, amely a fesztivál nyitófilmjeként igen nagy népszerűségnek örvendett. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követ a kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak az érettségi és a felnőttlét felé.

A Blinken OSA Archívum által alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja, ami 2004 óta kerül megrendezésre minden év novemberében.

 

Fejléckép: jelenet az Arica c. filmből / fotó: Verzió Filmfesztivál

   

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Kapcsolódó

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Vizuál

  A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

  Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
  Jazz/World

  Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

  Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
  Klasszikus

  Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

  Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
  Klasszikus

  Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

  Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
  Vizuál

  KÉP-regény: Teljes KO

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Vizuál hír

  A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

  Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
  Vizuál magazin

  KÉP-regény: Teljes KO

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
  Vizuál hír

  Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

  A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
  Vizuál hír

  Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

  Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
  Vizuál ajánló

  Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

  A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.