Vizuál

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

2021.11.16. 12:30
Ajánlom
Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, és megkezdődtek az online vetítések. Fődíjas lett az Arica c. film, a Legjobb diákfilm az Ugorj be hozzánk, mama, a Legjobb magyar film a Tobi színei lett. Közönségdíjas a Dívák c. film, amely csütörtöktől az HBO műsorán is megtekinthető. 

November 10. és 14. között Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden rendezték meg a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál fizikai vetítéseit. 35 országból 64 filmet vetítettek, a legtöbb most volt látható először Magyarországon. Egy év kihagyás után visszatért a Verzió törzsközönsége a mozikba, több teltházas vetítéssel zárult a fesztivál. Több mint 40 külföldi vendég érkezett a fesztiválra, akikkel a vetítések után izgalmas beszélgetések zajlottak, ezeket a fesztivál honlapján lehet visszanézni. A magyar, a diák- és az elsőfilmes versenyfilmek ingyenesek, míg a többit egyenként, vagy tematikus bérletek formájában lehet kikölcsönözni november 21-ig. A külföldről nézhető filmek listája az online platformon érhető el. 

A szombati díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 18. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

 • Legjobb emberi jogi film: Arica (Svédország, Chile, Belgium, Norvégia, Egyesült Királyság r. Lars Edman, William Johansson Kalén)
 • Legjobb diákfilm: Ugorj be hozzánk, mama (Belgium, Magyarország, Portugália, Oroszország r. Anna Artemyeva)
 • Legjobb magyar film: Tobi színei (Magyarország, r. Bakony Alexa)
 • Közönségdíj: Dívák (Magyarország, r. Kőrösi Máté)

 

 • Nemzetközi verseny különdíj: Fivérek (Csehország, Olaszország r. Francesco Montagner)
 • Magyar verseny különdíjasok: Még emlékszem (Magyarország, r. Chilton Flóra) és Mesék a zárkából (Magyarország, r. Visky Ábel)

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott öt nemzetközi hallgatóból álló Diákzsűri, Horányi Péter, Nurizzaman Khan, Sebők Marcell, Szabó Sára és Szikszay Benjámin vitatta meg és értékelte. A fesztivál Nemzetközi versenyprogramjának filmjeit megnézve és értékelve a Diákzsűri az Arica című alkotásnak adta a díjat. A film a chilei Aricában játszódik, ahova egy svéd vállalat éveken keresztül szállított veszélyes hulladékot - most azonban egy mérföldkőnek számító perben kell szembenéznie a következményekkel. A zsűri egy különdíjat is átadott a nemzetközi versenyben a Fivérek című film alkotóinak.

ARICA by Lars Edman and William Johansson Kalén | TRAILER from Lightdox on Vimeo.

A Diák- és elsőfilmes versenyt egy nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagjai Hajnal Molnár-Szakács a Sundance Intézet támogatásokért felelős igazgatója, Julie Nederkoorn a Movies that Matter holland filmfesztivál koordinátora és Schwechtje Mihály filmrendező. A zsűri legfőbb  szempontjai a szakmai kiválóság és a választott téma kreatív megközelítése volt. A nyertes film Anna Artemyeva filmje az Ugorj be hozzánk, mama című alkotás lett. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film egy kortárs témát dolgoz fel, amely képes intimitást ábrázolni a mostani világunkban, ahol a technológia lehetőségei ellenére egyre magányosabbnak érezzük magunkat.

A fesztivál történetében idén először a Budapesti Önkormányzat támogatásával adták át a szervezők a zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját. A zsűri tagjai Libor Anita a Főváros képviseletében, Viktoria Lescsenko a Docudays UA fesztiváligazgatója és Nebojša Slijepčević horvát rendező voltak. A legjobb magyar dokumentumfilmnek járó ezer eurós díjat a Tobi színei című filmnek ítélték. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Éva igyekszik a legjobb anyja lenni, Tobi pedig rájönni, ki is ő valójában. A zsűri még két magyar filmet nevezett meg különdíjasként. Az egyik Chilton Flóra Még emlékszem című filmje, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. A második különdíjat a Mesék a zárkából című film kapta. Visky Ábel alkotásában fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című alkotása nyerte, amely a fesztivál nyitófilmjeként igen nagy népszerűségnek örvendett. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követ a kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak az érettségi és a felnőttlét felé.

A Blinken OSA Archívum által alapított VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm fesztiválja, ami 2004 óta kerül megrendezésre minden év novemberében.

 

Fejléckép: jelenet az Arica c. filmből / fotó: Verzió Filmfesztivál

   

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Kapcsolódó

  Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

  Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  „És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

  Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Könyv

  „Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

  Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
  Vizuál

  Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

  A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
  Tánc

  Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

  Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
  Színház

  Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

  A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
  Színház

  Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

  Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Vizuál beszámoló

  A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

  Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
  Vizuál hír

  Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

  A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
  Vizuál gyász

  Elhunyt Chochol Károly fotóművész

  A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
  Vizuál hír

  Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

  Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
  Vizuál ajánló

  Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

  A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.