Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

2023.11.27. 09:35
Ajánlom
A jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díjat A Dmitrijev-ügy nyerte, a Legjobb dokumentumfilm elismerést pedig az Aranyásók kapta. A Legjobb magyar film a Fanni kertje Somogyvári Gergő rendezésében. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.

A november 26-i díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 20. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

  • Legjobb dokumentumfilm: Aranyásók (r: Boubacar Sangaré, Burkina Faso)
  • Legjobb emberi jogi dokumentumfilm: A Dmitrijev-ügy (r: Jessica Gorter, Hollandia)
  • Doc Future díj: Snajka: elvárások naplója (r: Tea Vidović Dalipi, Horvátország)
  • Legjobb magyar film: Fanni kertje (r: Somogyvári Gergő)
  • New Frontier díj: Tánc a vulkán peremén (r.: Cyril Aris, Libanon)
  • Legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm: Árral szemben (r: Sarvnik Kaur, India)

Oksana Sarkisova fesztiváligazgató szerint az idei verseny a kreativitás, kitartás, szolidaritás és együttérzés ünnepe. A dokumentumfilmnek páratlan képessége van arra, hogy bemutassa a minket közelről és távolról körülvevő valóságot, és közelebb hozzon bennünket egymáshoz. Rávilágít fontos kérdésekre, de egyúttal gyógyít is a közös figyelem által”  fogalmazott a leköszönő fesztiváligazgató.

A Legjobb emberi jogi dokumentumfilmet a Verzió felhívására jelentkezett, verseny alapon kiválasztott, nemzetközi hallgatóból álló öt fős Diákzsűri választotta ki. A díjazott alkotás a holland Jessica Gorter rendezésében A Dmitrijev-ügy, amelynek főszereplője a hatóságok akarata ellenére a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta, míg végül letartóztatták és 15 évi kényszermunkára ítélték.

A film feltárja, milyen döbbenetes módon bánik Oroszország a polgáraival és írja újra a történelmet.

A zsűri egy különdíjat is átadott Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című alkotásának, amely az Iszlám Állam nemi erőszakból fogant gyermekeinek kérdésével foglalkozik, egy anya szemszögéből. 

dimitrij-092859.tif

Jelenet A Dimitrijev-ügy című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

A szekció Nemzetközi zsűrije a Legjobb dokumentumfilm címmel Boubacar Sangaré első egész estét dokumentumfilmjét, Aranyásók című alkotást díjazta, amelyben a 16 éves Rasmané több mint száz méter mélyre ereszkedik le, hogy aranyat bányásszon Burkina Fasóban, abban a reményben, hogy egy napon független lesz.

A kategória különdíjasa Ibrahim Nash’at Hollywoodgate című munkája, egy igazán vakmerő mozi, amely a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, az amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

aranyasok-092859.jpg

Jelenet az Aranyásók című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

A Magyar versenybe válogatott filmek nem csupán fontos témáikkal, fantasztikus karaktereikkel és drámai történeteikkel, hanem

a dokumentumfilmes formanyelv következetes, magas színvonalú, kifejezetten kreatív használatával tűntek ki a mezőnyből a program kurátorai szerint. 

A zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával adták át. A Legjobb magyar dokumentumfilm Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása lett.

Az intim hangulatú film egy különös felnőtté válás történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságáról. 

Különdíjat kapott Lőrinczy Lia Aki még lehetek című filmje, amely egy rendkívüli anya története, aki mindent túlélt, hogy a gyerekeivel legyen.

Fairy_Garden_still-5-092859.jpg

Jelenet a Fanni kertje című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyt szintén nemzetközi zsűri értékelte, amely a különdíjat Paczolay Zsófia Budapest siló művének ítélte. Az alkotás költői és kegyetlenül őszinte látlelet a 21. századi munkásokról és egy jól ismert város ismeretlen arcáról.

A Doc Future díj nyertese Tea Vidović Dalipi Snajka: elvárások naplója lett. A filmben a koszovói roma Mirsad és a horvát Tea összeházasodik, és ezen a feltérképezetlen területen két teljesen különböző kultúra találkozik. Szerelmük és toleranciájuk ellenére felszínre kerülnek a köztük levő különbségek, amelyek mélyen gyökereznek kultúrájukban és neveltetésükben.

snajka-092858.jpg

Jelenet a Snajka: elvárások naplója című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

Idén első alkalommal két korábbról jól ismert szekció egyben verseny is volt: a Képkereső és az Antropocén versenyszekciókban is hirdettek győzteseket. 

A rendezők folyamatosan tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit. A Képkereső verseny filmjei archív és mai felvételek segítségével teremtenek új formát a történetmeséléshez. A különdíjat Damir Markovina Menekülők című filmje nyerte. A film egy hibrid dokumentumfilmes esszé, a 90-es évek elejének emlékeiből szőtt mozaik a bosznia-hercegovinai Mostar város középiskolásainak egy generációjáról, akik a felnőtté válás küszöbén egy pusztító háborúval szembesülnek. 

A zsűri a New Frontier díjat Cyril Aris Tánc a vulkán peremén című művének ítélte a Képkereső szekcióban. 2020. augusztusában katasztrofális robbanás történt a bejrúti kikötőben.

A nyertes film egy filmes stáb küzdelmeinek krónikája,

hangsúlyozza a filmesek rezilienciáját, ahogy igyekeznek értelmet és célt találni munkájukban a pusztítás közepette. 

tancavulkan-092858.jpg

Jelenet a Tánc a vulkán peremén című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva a Verzió az Antropocén szekcióba a Föld jövőjéért aggódó dokumentaristák alkotásait válogatta be. A különdíjat Jacquelyn Mills A magány földrajza című alkotása nyerte. A kísérleti dokumentumfilm egy távoli földdarabon, az Atlanti-óceán északnyugati részén a Sable-szigeten játszódik. 

A Legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm Sarvnik Kaur Árral szemben című filmje lett.

A koli kasztba tartozó két jóbarátot, akik halászként dolgoznak Mumbaiban, kilátástalan helyzetbe hozza a tengeri élővilág pusztulása. Amikor nagyon különböző utat választanak arra, hogy gondoskodjanak családjukról, barátságuk repedezni kezd.

A fesztivál a nyertes filmekkel – melyekből a zárónapon plusz vetítéseket is tartanak a Corvin moziban – és különprogramokkal november 29-ig folytatódik Budapesten a Toldi és Corvin mozikban, valamint a CEU Nyitott Galériájában, ahol a Vektor VR kiállítást tekinthetik meg a virtuális valóság filmek iránt érdeklődők.

További részletek a fesztivál honlapján.

Fejléckép: Jelenet a Fanni kertje című filmből (Fotó/Forrás: Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon)

A sötétség és a világosság – a Mindhalálig című dokumentumfilmről

Kapcsolódó

A sötétség és a világosság – a Mindhalálig című dokumentumfilmről

Mózes Gergely dokumentumfilmjében életútinterjúk és naplóbejegyzések alapján, animációs jelenetekben elevenedik meg előttünk a nyilas terror idején tevékenykedő két egyházi kötődésű, mégis ellentétes személy, Báránszky Tibor és Kun András alakja

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.