Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

2020.09.28. 10:10
Ajánlom
Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

Mint minden rendes filmőrült, én is legalább annyira várom a moziban a film előtti előzeteseket, mint magát a filmet, amire beülök. A trailerek sokat tudnak hozzátenni vagy elvenni egy film nézettségéhez, utóbbit például azzal, ha rosszul pozícionálja a mozit, vagyis nem ahhoz a közönséghez juttatja el, akinek szánták. Az előzetesek készítése nemcsak a fontosabb jelenetek septiben összeollózása: rajtuk áll vagy bukik, hogy a közönség beül-e a filmre vagy sem.

AranyBlendedijatado2020_fotoCzirjakPal_51741-095215.jpg

Az Arany Blende-díj (Fotó/Forrás: Czirják Pál)

 

Az idén alapított, legjobb magyar filmelőzetesnek járó Arany Blende alapítói tisztában vannak ezzel a szereppel, a díjjal pedig szeretnék felhívni a figyelmet erre a műfajra. Az első elismeréseket pénteken osztották ki az Art+ Cinema moziban.

A zsűri szerint A létezés eufóriája-trailer lett a legjobb, a közönség kedvence pedig az Apró mesék előzetese volt.

"Azért fontos egy ilyen díj létrejötte, mert az előzeteseknek fontos szerepe van a filmélményben, viszont a filmbemutatók után mostoha sorsra jutnak az emlékezetben. A díjjal végre megkaphatják az az őket megillető helyüket" - mondta az átadón Köllő Killa a díj alapítója.

AranyBlendedijatado2020_HargittaiLaszloesSzaszAttila_fotoCzirjakPal_52601-095216.jpg

Hargittai László és Szász Attila az Arany Blendével (Fotó/Forrás: Czirják Pál)

Hogy évről évre adatbázisba rendeződjenek, és szakértő zsűri kiemelhesse a legjobbakat. Így idővel következtetéseket vonhatunk le trendekről, szándékokról, és arról, hogyan gondolkodnak a filmpromócióval foglalkozó szakemberek a nézőről".

Az Arany Blende díjra olyan magyar filmekkel, illetve ezek előzetesével lehetett nevezni, melyeket 2019. január 1. és december 31. között mutattak be nyilvánosan. A film lehetett bármilyen műfajú, hosszúságú. Nevezni magát a hivatalos előzetest (trailer) kellett, mert arra kíváncsiak, ki hogyan próbálta elérni a megcélzott nézőit tavaly – tudatták a díj kiírói a Media1-el. A filmelőzetes hossza 20 másodperc és 2,5 perc között lehet.

A koronavírus következtében változó filmfogyasztási szokások különösen érdekessé teszik a mostani időszakot, így az Arany Blende szervezői egy adatgyűjteményt is létrehoztak, amelynek segítségével olyan kérdésekre kaphatunk majd választ, mint például: Mi miatt fognak újra beülni moziba a nézők? Volt-e bármilyen recept, felfedezhető-e bármilyen összefüggés az előzetesek és a megváltott mozijegyek száma között? Van-e különbség a magyar és a külföldi filmelőzetesek között?

A beérkezett 48 előzetes közül öt kapott díjat.

 

Arany Blende 2020 Közönségdíj:

APRÓ MESÉK TRAILER 1#

Trailer vágó: Hargittai László

Kreatív vezető: Szász Attila

Az Arany Blende 2020 KÖZÖNSÉGDÍJÁT az APRÓ MESÉK FILMELŐZETES #1 nyerte. A díjat Hargittai László trailer vágó és Szász Attila kreatív vezető vette át, aki egyben a film rendezője is. Az összesen leadott 3115 szavazatból 311-et kapott ez az előzetes, pont száz szavazattal megelőzve a sorban következő Tinnitus című film trailerének szavazatait.

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Fődíja

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Bedő Barna

A díjat Bedő Barna trailer producer/vágó vette át. A zsűri indoklása:

„A létezés eufóriájának trailere

a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít.

Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül.”

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Ezüst Blende díja

DRAKULICS ELVTÁRS FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Duszka Péter Gábor

Hangdizájner: Tőzsér Attila

A díjat Duszka Péter Gábor trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

„Készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel.

Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden.”

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Bronz Blende díja

DÉVA TRAILER 1#

Trailer producer/vágó: Nagy V. Gergő

Vágóasszisztens: Szalai Dani

Hangmérnök: Terner Péter

A díjat Nagy V. Gergő trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

„Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével.

A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet.”

 

Zenebank.hu díja a legjobb zenéért és hangdizájnért:

FOGLYOK FILMELŐZETES

Alkotók: Fehér Marcell és Deák Kristóf

A díjat Fehér Marcell, az előzetes egyik alkotója vette át. A Zenebank Magyarország legnagyobb produkciós zenetára, amely profi világszínvonalú zenei megoldásaival, az egyedi zeneszerzést beleértve, segíti a hazai filmipar műveit. Az ő szakemberei választották ki a külön kategóriadíj nyertesét, nevükben Brugós László adta át díjukat, amely egy nagy értékű, prémium kategóriás zenei licenszcsomag a következő trailerükhöz. Indoklásuk az alábbi volt:

48 előzetest néztünk meg, megvizsgáltuk, hogyan simul egybe a zene a képi világ és hangulat, hogyan ad ez a három réteg egy varázslatos kombinációt,

amely a végén valami többet alkot mint csak a különálló elemek összege. Jó pár filmelőzetes elgondolkodtatott minket a végső eredményt illetően, de egy volt, amelyet minden szempontból egy kicsit különlegesebbnek éreztünk, és ez a Foglyok filmelőzetes."

A díjátadó után egy rövid, retrospektív vetítés következett a magyar trailerek történetéből az 1940-es évektől napjainkig. Az NFI - Filmarchívum a ‘80-as évekig igazi különlegességeket ásott elő, amiket talán csak a készítés évében láttak utoljára nézők. A díjakat a zsűri nevében Maros András adta át. Minden díjazott egy átfogó licensz-csomagot kap a Zenebank.hu-tól, ami a következő trailerüket zeneileg lefedi. 

 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.