Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

2020.09.28. 10:10
Ajánlom
Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

Mint minden rendes filmőrült, én is legalább annyira várom a moziban a film előtti előzeteseket, mint magát a filmet, amire beülök. A trailerek sokat tudnak hozzátenni vagy elvenni egy film nézettségéhez, utóbbit például azzal, ha rosszul pozícionálja a mozit, vagyis nem ahhoz a közönséghez juttatja el, akinek szánták. Az előzetesek készítése nemcsak a fontosabb jelenetek septiben összeollózása: rajtuk áll vagy bukik, hogy a közönség beül-e a filmre vagy sem.

AranyBlendedijatado2020_fotoCzirjakPal_51741-095215.jpg

Az Arany Blende-díj (Fotó/Forrás: Czirják Pál)

 

Az idén alapított, legjobb magyar filmelőzetesnek járó Arany Blende alapítói tisztában vannak ezzel a szereppel, a díjjal pedig szeretnék felhívni a figyelmet erre a műfajra. Az első elismeréseket pénteken osztották ki az Art+ Cinema moziban.

A zsűri szerint A létezés eufóriája-trailer lett a legjobb, a közönség kedvence pedig az Apró mesék előzetese volt.

"Azért fontos egy ilyen díj létrejötte, mert az előzeteseknek fontos szerepe van a filmélményben, viszont a filmbemutatók után mostoha sorsra jutnak az emlékezetben. A díjjal végre megkaphatják az az őket megillető helyüket" - mondta az átadón Köllő Killa a díj alapítója.

AranyBlendedijatado2020_HargittaiLaszloesSzaszAttila_fotoCzirjakPal_52601-095216.jpg

Hargittai László és Szász Attila az Arany Blendével (Fotó/Forrás: Czirják Pál)

Hogy évről évre adatbázisba rendeződjenek, és szakértő zsűri kiemelhesse a legjobbakat. Így idővel következtetéseket vonhatunk le trendekről, szándékokról, és arról, hogyan gondolkodnak a filmpromócióval foglalkozó szakemberek a nézőről".

Az Arany Blende díjra olyan magyar filmekkel, illetve ezek előzetesével lehetett nevezni, melyeket 2019. január 1. és december 31. között mutattak be nyilvánosan. A film lehetett bármilyen műfajú, hosszúságú. Nevezni magát a hivatalos előzetest (trailer) kellett, mert arra kíváncsiak, ki hogyan próbálta elérni a megcélzott nézőit tavaly – tudatták a díj kiírói a Media1-el. A filmelőzetes hossza 20 másodperc és 2,5 perc között lehet.

A koronavírus következtében változó filmfogyasztási szokások különösen érdekessé teszik a mostani időszakot, így az Arany Blende szervezői egy adatgyűjteményt is létrehoztak, amelynek segítségével olyan kérdésekre kaphatunk majd választ, mint például: Mi miatt fognak újra beülni moziba a nézők? Volt-e bármilyen recept, felfedezhető-e bármilyen összefüggés az előzetesek és a megváltott mozijegyek száma között? Van-e különbség a magyar és a külföldi filmelőzetesek között?

A beérkezett 48 előzetes közül öt kapott díjat.

 

Arany Blende 2020 Közönségdíj:

APRÓ MESÉK TRAILER 1#

Trailer vágó: Hargittai László

Kreatív vezető: Szász Attila

Az Arany Blende 2020 KÖZÖNSÉGDÍJÁT az APRÓ MESÉK FILMELŐZETES #1 nyerte. A díjat Hargittai László trailer vágó és Szász Attila kreatív vezető vette át, aki egyben a film rendezője is. Az összesen leadott 3115 szavazatból 311-et kapott ez az előzetes, pont száz szavazattal megelőzve a sorban következő Tinnitus című film trailerének szavazatait.

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Fődíja

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Bedő Barna

A díjat Bedő Barna trailer producer/vágó vette át. A zsűri indoklása:

„A létezés eufóriájának trailere

a film legjobb mondatait, pillanatait egy olyan önálló műalkotássá formálta, ami elgondolkodtat, lenyűgöz és a film azonnali megnézésére csábít.

Technikai megoldásaiban a legjobb hollywoodi trailerek hagyományait használja finoman és erőltetettség nélkül.”

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Ezüst Blende díja

DRAKULICS ELVTÁRS FILMELŐZETES

Trailer producer/vágó: Duszka Péter Gábor

Hangdizájner: Tőzsér Attila

A díjat Duszka Péter Gábor trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

„Készítője ismeri a célközönséget, tisztában van vele, hogy a magyar nézőket egy fergeteges vígjáték ígéretével a legkönnyebb berántani a mozikba, ezért az előzetest is a vizuális és verbális poénokra fűzi fel kiváló ritmusérzékkel.

Gyorsítások, lassítások, zoomolások, metronómszerű hangeffektek, lendületes zene – helyén van minden.”

 

Arany Blende 2020, a Zsűri Bronz Blende díja

DÉVA TRAILER 1#

Trailer producer/vágó: Nagy V. Gergő

Vágóasszisztens: Szalai Dani

Hangmérnök: Terner Péter

A díjat Nagy V. Gergő trailer producer és vágó vette át. A zsűri indoklása:

„Fantasztikus hangulatú, minden sablontól mentes előzetesről van szó, magával ragadó zenével.

A szereplők arcközelijén megjelenő finom rezdülések és játékok viszik a nézőt afelé, hogy meg akarja nézni a filmet.”

 

Zenebank.hu díja a legjobb zenéért és hangdizájnért:

FOGLYOK FILMELŐZETES

Alkotók: Fehér Marcell és Deák Kristóf

A díjat Fehér Marcell, az előzetes egyik alkotója vette át. A Zenebank Magyarország legnagyobb produkciós zenetára, amely profi világszínvonalú zenei megoldásaival, az egyedi zeneszerzést beleértve, segíti a hazai filmipar műveit. Az ő szakemberei választották ki a külön kategóriadíj nyertesét, nevükben Brugós László adta át díjukat, amely egy nagy értékű, prémium kategóriás zenei licenszcsomag a következő trailerükhöz. Indoklásuk az alábbi volt:

48 előzetest néztünk meg, megvizsgáltuk, hogyan simul egybe a zene a képi világ és hangulat, hogyan ad ez a három réteg egy varázslatos kombinációt,

amely a végén valami többet alkot mint csak a különálló elemek összege. Jó pár filmelőzetes elgondolkodtatott minket a végső eredményt illetően, de egy volt, amelyet minden szempontból egy kicsit különlegesebbnek éreztünk, és ez a Foglyok filmelőzetes."

A díjátadó után egy rövid, retrospektív vetítés következett a magyar trailerek történetéből az 1940-es évektől napjainkig. Az NFI - Filmarchívum a ‘80-as évekig igazi különlegességeket ásott elő, amiket talán csak a készítés évében láttak utoljára nézők. A díjakat a zsűri nevében Maros András adta át. Minden díjazott egy átfogó licensz-csomagot kap a Zenebank.hu-tól, ami a következő trailerüket zeneileg lefedi. 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.