Vizuál

Átadták a magyar származású művészeket díjazó Szervátiusz Jenő-díjat

2021.09.16. 15:25
Ajánlom
A kárpát-medencei születésű magyar alkotókat elismerő Szervátiusz Jenő Alapítvány díját idén a kárpátaljai Homoki Gábor festőművész, rajztanár és a moldvai csángó származású Petrás Alina keramikus, népdalénekes vehette át – tudatta az MTI.

Homoki Gábor a nemzeti kultúra gyökereihez visszanyúló, magas színvonalú munkásságáért, Petrás Alina pedig az ősi magyar jelképek egyedi és színes ábrázolásáért vehette át a kitüntetést. A díjátadón a művészeket Péterbencze Anikó néprajzkutató és Dupka György író méltatta.

Homoki Gábor 1997 óta foglalkozik festészettel, állandóan új technikákkal kísérletezve. Fő témái a letűnő magyar parasztvilág, valamint a magyar falusi életet meghatározó hit, illetve ennek jelképei – Isten hajléka, a krisztusi megváltás és az evangélium.

Petrás Alina alkotásaiban a moldvai csángó díszítőművészet motívumai élednek újjá.

„Minden alkotása egy üzenet, a remény üzenete, hogy lehet újjászületés”

– mondta a keramikus munkáiról Péterbencze Anikó. A motívumok egyaránt illeszkednek a bibliai és egyetemes transzcendencia témáihoz, ilyen visszatérő elem a teremtést szimbolizáló életfa.

A Szervátiusz Jenő-díj mellett átadták a Szervátiusz-ösztöndíjat is, mellyel az alapítvány a pályakezdőket kívánja támogatni. Ezt a marosvásárhelyi Bíró Borbála érdemelte ki, aki a díj odaítélése óta felvételt nyert a nagyváradi művészeti főiskolára.

A Szervátiusz Jenő-díjat a 2018-ban elhunyt Szervátiusz Tibor, a szobrászművész fia hozta létre édesapja születésének 100. évfordulóján azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

A díjat minden évben azoknak a képzőművészeknek ítéli oda a kuratórium, akik megítélésük szerint a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak vagy hoztak létre, illetve hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat erősítéséhez.

Fejléckép: a díjazottak (forrás: Szervátiusz Klára / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.