Vizuál

Átadták a magyar származású művészeket díjazó Szervátiusz Jenő-díjat

2021.09.16. 15:25
Ajánlom
A kárpát-medencei születésű magyar alkotókat elismerő Szervátiusz Jenő Alapítvány díját idén a kárpátaljai Homoki Gábor festőművész, rajztanár és a moldvai csángó származású Petrás Alina keramikus, népdalénekes vehette át – tudatta az MTI.

Homoki Gábor a nemzeti kultúra gyökereihez visszanyúló, magas színvonalú munkásságáért, Petrás Alina pedig az ősi magyar jelképek egyedi és színes ábrázolásáért vehette át a kitüntetést. A díjátadón a művészeket Péterbencze Anikó néprajzkutató és Dupka György író méltatta.

Homoki Gábor 1997 óta foglalkozik festészettel, állandóan új technikákkal kísérletezve. Fő témái a letűnő magyar parasztvilág, valamint a magyar falusi életet meghatározó hit, illetve ennek jelképei – Isten hajléka, a krisztusi megváltás és az evangélium.

Petrás Alina alkotásaiban a moldvai csángó díszítőművészet motívumai élednek újjá.

„Minden alkotása egy üzenet, a remény üzenete, hogy lehet újjászületés”

– mondta a keramikus munkáiról Péterbencze Anikó. A motívumok egyaránt illeszkednek a bibliai és egyetemes transzcendencia témáihoz, ilyen visszatérő elem a teremtést szimbolizáló életfa.

A Szervátiusz Jenő-díj mellett átadták a Szervátiusz-ösztöndíjat is, mellyel az alapítvány a pályakezdőket kívánja támogatni. Ezt a marosvásárhelyi Bíró Borbála érdemelte ki, aki a díj odaítélése óta felvételt nyert a nagyváradi művészeti főiskolára.

A Szervátiusz Jenő-díjat a 2018-ban elhunyt Szervátiusz Tibor, a szobrászművész fia hozta létre édesapja születésének 100. évfordulóján azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

A díjat minden évben azoknak a képzőművészeknek ítéli oda a kuratórium, akik megítélésük szerint a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak vagy hoztak létre, illetve hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat erősítéséhez.

Fejléckép: a díjazottak (forrás: Szervátiusz Klára / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.