Vizuál

Átadták a Táncsics Mihály-életműdíjakat

2010.12.06. 10:26
Ajánlom
Avar István színművész, Gyémánt László festőművész és Seregi László koreográfus vehette át a Táncsics Alapítvány életműdíjait.

A kitüntetéseket Gyurcsány Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke, volt miniszterelnök adta át a Magyar Nemzeti Galériában. Gyurcsány Ferenc köszöntő beszédében az önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás szabadságáról szólva kijelentette: "ma olyan hatalmasok uralkodnak az országban, akik nem a népüknek kívánnak több szabadságot adni, hanem önmaguknak. Az a hatalom, amelyik önmagának kíván több szabadságot adni (...) az nem demokráciát akar, hanem alávetést" ‒ mondta a volt szocialista kormányfő, akinek köszöntője alatt a kivetítőkön egy leragasztott szájú férfi arca volt látható. Gyurcsány Ferenc szerint "a szabadság megvonásával a jobboldal mai kormánya rátámadt a köztársaságra", majd hozzátette, hogy beszédével tudatosítani szeretné, mindenkinek dolga van ebben az országban azért, hogy "a basáskodók hatalma előbb érjen véget, mint ők azt gondolják".

Szinetár Miklós rendező Avar Istvánt méltató beszédében azt mondta, a színművész egy hőstelen korban tudott hős és példakép lenni, "a nagy művész mindig emberséget sugárzott". Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója Gyémánt Lászlóról azt mondta, hogy "a kísérletező művész a 20. és a 21. századi magyar képzőművészet egyik jelentős és nagyon jellegzetes mestere. Tevékenységét a szakmai tudás és a tisztesség jellemzi. Horváth Ádám rendező Seregi Lászlót méltatta, mint mondta, "művészete egyedülálló mind a magyar, mind a külföldi színpadokon".

A Táncsics Alapítvány 2004-ben alapította a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet "évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben".
Az ünnepségen részt vett többek között, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, Gálvölgyi János, Garas Dezső és Hernádi Judit színművészek, valamint Koós János énekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.