Vizuál

Átadták a Táncsics Mihály-életműdíjakat

2010.12.06. 10:26
Ajánlom
Avar István színművész, Gyémánt László festőművész és Seregi László koreográfus vehette át a Táncsics Alapítvány életműdíjait.

A kitüntetéseket Gyurcsány Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke, volt miniszterelnök adta át a Magyar Nemzeti Galériában. Gyurcsány Ferenc köszöntő beszédében az önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás szabadságáról szólva kijelentette: "ma olyan hatalmasok uralkodnak az országban, akik nem a népüknek kívánnak több szabadságot adni, hanem önmaguknak. Az a hatalom, amelyik önmagának kíván több szabadságot adni (...) az nem demokráciát akar, hanem alávetést" ‒ mondta a volt szocialista kormányfő, akinek köszöntője alatt a kivetítőkön egy leragasztott szájú férfi arca volt látható. Gyurcsány Ferenc szerint "a szabadság megvonásával a jobboldal mai kormánya rátámadt a köztársaságra", majd hozzátette, hogy beszédével tudatosítani szeretné, mindenkinek dolga van ebben az országban azért, hogy "a basáskodók hatalma előbb érjen véget, mint ők azt gondolják".

Szinetár Miklós rendező Avar Istvánt méltató beszédében azt mondta, a színművész egy hőstelen korban tudott hős és példakép lenni, "a nagy művész mindig emberséget sugárzott". Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója Gyémánt Lászlóról azt mondta, hogy "a kísérletező művész a 20. és a 21. századi magyar képzőművészet egyik jelentős és nagyon jellegzetes mestere. Tevékenységét a szakmai tudás és a tisztesség jellemzi. Horváth Ádám rendező Seregi Lászlót méltatta, mint mondta, "művészete egyedülálló mind a magyar, mind a külföldi színpadokon".

A Táncsics Alapítvány 2004-ben alapította a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet "évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben".
Az ünnepségen részt vett többek között, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, Gálvölgyi János, Garas Dezső és Hernádi Judit színművészek, valamint Koós János énekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Vizuál hír

Tizenkettedik a Saul fia a száz legjobb film közül a Guardian szerint

A The Guardian kritikusai a 21. század legjobb filmjeinek listáját állították össze, ebben a százas gyűjtésben azonban csak a 2000 után született alkotásokat vették figyelembe. Nemes Jeles László Tarantinoval, Ang Lee-vel, Iñárritu-val és Almodóvar-ral egy mezőnyben!
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Elefánt kaland

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, mit tanult az afrikai szafariján az elefántokról..
Vizuál ajánló

Lesznai Anna élete talákozik Zoób Kati nagymamájával

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
Vizuál Film

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?