Vizuál

Átadták a Táncsics Mihály-életműdíjakat

2010.12.06. 10:26
Ajánlom
Avar István színművész, Gyémánt László festőművész és Seregi László koreográfus vehette át a Táncsics Alapítvány életműdíjait.

A kitüntetéseket Gyurcsány Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke, volt miniszterelnök adta át a Magyar Nemzeti Galériában. Gyurcsány Ferenc köszöntő beszédében az önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás szabadságáról szólva kijelentette: "ma olyan hatalmasok uralkodnak az országban, akik nem a népüknek kívánnak több szabadságot adni, hanem önmaguknak. Az a hatalom, amelyik önmagának kíván több szabadságot adni (...) az nem demokráciát akar, hanem alávetést" ‒ mondta a volt szocialista kormányfő, akinek köszöntője alatt a kivetítőkön egy leragasztott szájú férfi arca volt látható. Gyurcsány Ferenc szerint "a szabadság megvonásával a jobboldal mai kormánya rátámadt a köztársaságra", majd hozzátette, hogy beszédével tudatosítani szeretné, mindenkinek dolga van ebben az országban azért, hogy "a basáskodók hatalma előbb érjen véget, mint ők azt gondolják".

Szinetár Miklós rendező Avar Istvánt méltató beszédében azt mondta, a színművész egy hőstelen korban tudott hős és példakép lenni, "a nagy művész mindig emberséget sugárzott". Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója Gyémánt Lászlóról azt mondta, hogy "a kísérletező művész a 20. és a 21. századi magyar képzőművészet egyik jelentős és nagyon jellegzetes mestere. Tevékenységét a szakmai tudás és a tisztesség jellemzi. Horváth Ádám rendező Seregi Lászlót méltatta, mint mondta, "művészete egyedülálló mind a magyar, mind a külföldi színpadokon".

A Táncsics Alapítvány 2004-ben alapította a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet "évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben".
Az ünnepségen részt vett többek között, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, Gálvölgyi János, Garas Dezső és Hernádi Judit színművészek, valamint Koós János énekes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.