Vizuál

Átadták az Amadeus-díjakat

2011.05.06. 20:02
Ajánlom
Lakhatással, ösztöndíjjal és műteremmel támogatja a fiatal képzőművészeket az Amadeus Alapítvány.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-terme adott otthont az idei díjátadónak, ahol idén tizenharmadik alkalommal osztották ki az Amadeus-Fundamenta Alkotói- és Kisalkotói-ösztöndíjakat. A díjakat dr. Borókai Gábor a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója és Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója adta át. A kiállításmegnyitóval egybe kötött díjátadón az előző évekhez képest újdonságot jelentett, hogy ebben az évben előzsűri válogatott a beérkező pályaművekből, illetve hogy újabb támogatási formákkal egészült ki az Amadeus Alapítvány ösztöndíjprogramja. 

Az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíjban, amely egy éven keresztül havi 80 ezer forintos ösztöndíjat biztosít az alkotóknak, Balázs Mariann IV. éves szobrász és Kiss Gábor Attila IV. festő hallgatók részesültek. Egyszeri 130 ezer forintos díjazással jár a Kisalkotói Díj, amelyet 13 festőszakos (Pazsiczky Péter, Fekete Szilvia, Székely Beáta, Boda Melinda, Kósa Gergely, Tayler Patrik, Vető Orsolya, Erdélyi Emese, Bereczki Kata, Yeresko Yan, Maries István, Vető Orsolya, Sánta Kristóf) és egy szobrászszakos hallgatónak (Torgyik Katalin) ítéltek oda.

A díjak átadása mellett kihirdették azon művészek nevét is, akik a Pályakezdő Program révén műteremhez juthatnak. Az ítészek négy festőt (Bárdosi Katinka, Kárpáthegyi István, Kusnyar Eveline, Pánya Zoé) és négy szobrászt (Békési Ervin, Gombos Andrea, Hack Ferenc, Horváth Csaba Árpád), tartottak méltónak arra, hogy augusztus végén beköltözzenek óbudai Amadeus Alkotóház egy-egy műtermébe. Velük együtt további négy szobrász (Kontur András, Hajas Katinka, Orbán Előd, Sallai Dániel) jutott még műteremhez az Alapítvány Kőszobrász Műhelyének keretében.

Az Alapítvány azonban nem csak műteremmel, hanem lakhatási lehetőséggel is támogatja a leendő képzőművészeket. Az Amadeus Diákszállás programra június 15-e után, a Köztársasági-ösztöndíjjal egy időben lehet pályázni. A tanulók mellett pedig azon oktatók is díjat vehettek át, akik munkájukkal a legjobban segítették a diákok munkáját. A HÖK és az egyetemi tanszékek közösen választották ki Kovács Kálmánné Görbe Katalin restaurátorművész, egyetemi tanárt és Fehér Ildikó művészettörténész, egyetemi adjunktust, akik a fejenként 250 ezer forinttal járó Katedra Díjban részesültek.

Az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíj kiállítása május 7-ig látható a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.