Vizuál

Áttetsző márványkocka lesz a WTC helyén

2016.09.11. 09:44
Ajánlom
A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás óta a World Trade Center helyének beépítését rég tervezték, ám eddig halogatták. Most az is kiderült, hogy a létrejövő kulturális komplexumot Barbra Streisand fogja vezetni - írta meg a nytimes.com.

Az elképzelés szerint egy új előadóművészeti központot hoznak létre, és a tervek most újabb lökést kaptak; szeptember 6-án új tervrajzokat mutattak be a leendő épületről, és azt is bejelentették, hogy Barbra Streisandot nevezik ki a központ igazgatójának.

Az előadóművészeti központ Daniel Libeskind építész 2003-as komplett tervének egyik fontos eleme lett volna, mellyel újra élettel töltötték volna meg az elpusztított épületek helyét, de az elképzelések aztán szépen lassan a semmibe vesztek. Ám 2016 júniusában új erőre kapott a projekt; Ronald O. Perelman milliárdos üzletember 75 millió dollárt adományozott a tervekre.

Most, 15 évvel a terrortámadás után egy, már elutasított tervet élesztenének újjá; a New York-i REX építésziroda Frank Gehry elkaszált tervét hasznosítja majd a központ létrehozásánál. Az intézményt egyébként a mecénásról Ronald O. Perelman Performing Arts Centernek nevezik el. A épületben három kisebb színházat hoznának létre, melyek tánc-, opera-, és színházi előadásoknak adnának helyet, és itt rendeznék meg a Tribeca Filmfesztivált is minden tavasszal.

Streisand elmondta; „a színház, a zene, a tánc és a film rezgései életet lehelnek ebbe a szent földbe.”

A szokatlan külsejű, vibráló, kocka alakú épület finom ellenpontja lesz a sötét emlékű helyszínnek. A 8400 négyzetméter alapterületű épületet vékony, áttetsző márványlapokkal borítják be, melyeket üveggel is lefednek. Az épület „kettős életet él” majd: nappal méltóságteljes kőépítményként, emlékműként funkcionál, éjszaka viszont átszellemül, és a benne zajló előadások átsejlenek a homlokzaton keresztül – mondta Joshua Prince-Ramus, a REX építészeti iroda vezetője. Az épület becsült költsége 243 millió dollár lesz – nyilatkozta Maggie Boepple, a centrum igazgatója.

Prince-Ramus elmondta; az áttetsző márványt már a Beinecke Könyvtár építésénél és egy svájci templomnál is alkalmazták. Az építész hozzátette, hogy sokkal vékonyabb márványcsíkokat szeretne használni, és azt reméli, hogy ugyanabból a vermonti kőfejtőből tudja beszerezni az alapanyagot, mint ahonnan az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága és a Thomas Jefferson Memorial épületeinél használt márványt származik. Az anyag átereszti a fényt, ezért az épületben nappal természetes fény lesz, este pedig megvilágítják.

A korábbi tervek szerint olyan nagy kulturális intézmények költöztek volna az épületbe, mint a New York City Opera, a Signature Theater Company vagy a Joyce Theater, a jelenlegi tervek szerint más társulatokat hívnának a három kialakított színházterembe, melyek egyenként 499, 250 és 99 férőhelyesek lennének, de egybe is lehetne nyitni őket, amivel egy 1200 férőhelyes, hatalmas teremmé alakítanák.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.