Vizuál

Autodidakta festők és grafikusok, figyelem!

2011.09.20. 10:03
Ajánlom
A képzésekben nem résztvevő képzőművészek számára kiírt pályázatra még szeptember 26-ig lehet jelentkezni, a kiállításra pedig október 18-án kerül majd sor a Bakelit Multi Art Centerben.

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya olyan jelentkezőket vár, akik már elmúltak 18 évesek, de nem hallgatói állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek és nem is rendelkeznek ilyen diplomával. A festmények és grafikák témája stílszerűen a harmónia kell, hogy legyen, egy művész pedig maximum három alkotással pályázhat. A regisztrációs díj 3000 forint, mely visszatérül, amennyiben az alkotásokat elbírálók nem válogatják be a munkát a tárlatra.

A kiállítási lehetőség mellett az olaj-akrill festmények, a pasztel-akvarell alkotások és a grafikák kategóriájában az első díjjal ötvenezer forint értékű festékkészlet is jár. Ha nem sikerül elcsípni a helyezést, különdíjjal huszonötezer forint értékben ugyanúgy lehet készletet nyerni. A kiállítás megnyitójára október 18-án 19 órakor kerül sor a Magyar Festészet Napjának hivatalos programjaként és november 8-ig lehet majd megtekinteni, a Bakelit Multi Art Center termeiben. A Diploma nélkül pályázat és kiállítás ötlete annak a Tanai Toguro Gyulának az ötlete alapján született meg 2008-ban, aki annak idején maga is autodidaktaként lépett a pályára. Ahogyan az elmúlt években, idén is az a célja a Bakelit M. A. C.-nek, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsenek a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt és megmutassák a világnak, hogy nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

A Bakelit M. A. C. a volt Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár területén található, amely az 1920-as évektől kezdve olyan lendülettel működött, hogy egyszerre több ezer kubai nőt foglalkoztatott egy szocialista csereprogram keretében. Azóta sokat változtak az idők, de az élénk ritmus, a folyamatos fejlődés azóta is jellemző a létesítményre. Az intézmény egy nyugat-európai és New York-i mintára létrehozott rendezvényközpont, e városokban már régóta működnek színvonalas színházak és kulturális központok ipari környezetben. A Bakelit M. A. C. célja leginkább kortárs színházi, irodalmi, táncművészeti előadásokon, képző- és iparművészeti installációkon, koncerteken és egyedi hangulatú rendezvényeken, esküvőkön keresztülvalósul meg.

A pályázat feltételek részletei ezen a linken olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megmentették a kontár restaurátor által elrontott Szent György-szobrot

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlékszobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart a dél-európai országban tavaly.
Vizuál magazin

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Vizuál Film

Sanghajban is díjat nyert a Genezis 

Rendezői díjjal jutalmazta Bogdán Árpád alkotását a filmkritikusokból álló zsűri Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, Sanghajban.
Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.