Vizuál

Autodidakta festők és grafikusok, figyelem!

2011.09.20. 10:03
Ajánlom
A képzésekben nem résztvevő képzőművészek számára kiírt pályázatra még szeptember 26-ig lehet jelentkezni, a kiállításra pedig október 18-án kerül majd sor a Bakelit Multi Art Centerben.

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya olyan jelentkezőket vár, akik már elmúltak 18 évesek, de nem hallgatói állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek és nem is rendelkeznek ilyen diplomával. A festmények és grafikák témája stílszerűen a harmónia kell, hogy legyen, egy művész pedig maximum három alkotással pályázhat. A regisztrációs díj 3000 forint, mely visszatérül, amennyiben az alkotásokat elbírálók nem válogatják be a munkát a tárlatra.

A kiállítási lehetőség mellett az olaj-akrill festmények, a pasztel-akvarell alkotások és a grafikák kategóriájában az első díjjal ötvenezer forint értékű festékkészlet is jár. Ha nem sikerül elcsípni a helyezést, különdíjjal huszonötezer forint értékben ugyanúgy lehet készletet nyerni. A kiállítás megnyitójára október 18-án 19 órakor kerül sor a Magyar Festészet Napjának hivatalos programjaként és november 8-ig lehet majd megtekinteni, a Bakelit Multi Art Center termeiben. A Diploma nélkül pályázat és kiállítás ötlete annak a Tanai Toguro Gyulának az ötlete alapján született meg 2008-ban, aki annak idején maga is autodidaktaként lépett a pályára. Ahogyan az elmúlt években, idén is az a célja a Bakelit M. A. C.-nek, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsenek a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt és megmutassák a világnak, hogy nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

A Bakelit M. A. C. a volt Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár területén található, amely az 1920-as évektől kezdve olyan lendülettel működött, hogy egyszerre több ezer kubai nőt foglalkoztatott egy szocialista csereprogram keretében. Azóta sokat változtak az idők, de az élénk ritmus, a folyamatos fejlődés azóta is jellemző a létesítményre. Az intézmény egy nyugat-európai és New York-i mintára létrehozott rendezvényközpont, e városokban már régóta működnek színvonalas színházak és kulturális központok ipari környezetben. A Bakelit M. A. C. célja leginkább kortárs színházi, irodalmi, táncművészeti előadásokon, képző- és iparművészeti installációkon, koncerteken és egyedi hangulatú rendezvényeken, esküvőkön keresztülvalósul meg.

A pályázat feltételek részletei ezen a linken olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: Madárlesen

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki olyan profi, hogy még azokat a madarakat is lencsevégre kapja, amelyek ott sincsenek.
Vizuál ajánló

A budapesti mozikban vetítik Ennio Morricone western-klasszikusait

A számtalan filmtörténeti klasszikus zenéjét jegyző legendás zeneszerző, Ennio Morricone előtt tisztelegve július 11-én egyszeri alkalommal látható lesz a Volt egyszer egy Vadnyugat a Pólus Moziban, július 16-tól pedig két héten át műsoron szerepel A Jó, a Rossz és a Csúf a Corvin Moziban.
Vizuál galéria

Kovászt festettek a Tűzoltóság falára

Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.
Vizuál interjú

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Vizuál ajánló

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.