Vizuál

Autodidakta festők és grafikusok, figyelem!

2011.09.20. 10:03
Ajánlom
A képzésekben nem résztvevő képzőművészek számára kiírt pályázatra még szeptember 26-ig lehet jelentkezni, a kiállításra pedig október 18-án kerül majd sor a Bakelit Multi Art Centerben.

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya olyan jelentkezőket vár, akik már elmúltak 18 évesek, de nem hallgatói állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek és nem is rendelkeznek ilyen diplomával. A festmények és grafikák témája stílszerűen a harmónia kell, hogy legyen, egy művész pedig maximum három alkotással pályázhat. A regisztrációs díj 3000 forint, mely visszatérül, amennyiben az alkotásokat elbírálók nem válogatják be a munkát a tárlatra.

A kiállítási lehetőség mellett az olaj-akrill festmények, a pasztel-akvarell alkotások és a grafikák kategóriájában az első díjjal ötvenezer forint értékű festékkészlet is jár. Ha nem sikerül elcsípni a helyezést, különdíjjal huszonötezer forint értékben ugyanúgy lehet készletet nyerni. A kiállítás megnyitójára október 18-án 19 órakor kerül sor a Magyar Festészet Napjának hivatalos programjaként és november 8-ig lehet majd megtekinteni, a Bakelit Multi Art Center termeiben. A Diploma nélkül pályázat és kiállítás ötlete annak a Tanai Toguro Gyulának az ötlete alapján született meg 2008-ban, aki annak idején maga is autodidaktaként lépett a pályára. Ahogyan az elmúlt években, idén is az a célja a Bakelit M. A. C.-nek, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsenek a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt és megmutassák a világnak, hogy nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

A Bakelit M. A. C. a volt Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár területén található, amely az 1920-as évektől kezdve olyan lendülettel működött, hogy egyszerre több ezer kubai nőt foglalkoztatott egy szocialista csereprogram keretében. Azóta sokat változtak az idők, de az élénk ritmus, a folyamatos fejlődés azóta is jellemző a létesítményre. Az intézmény egy nyugat-európai és New York-i mintára létrehozott rendezvényközpont, e városokban már régóta működnek színvonalas színházak és kulturális központok ipari környezetben. A Bakelit M. A. C. célja leginkább kortárs színházi, irodalmi, táncművészeti előadásokon, képző- és iparművészeti installációkon, koncerteken és egyedi hangulatú rendezvényeken, esküvőkön keresztülvalósul meg.

A pályázat feltételek részletei ezen a linken olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.