Vizuál

Autodidakta festők és grafikusok, figyelem!

2011.09.20. 10:03
Ajánlom
A képzésekben nem résztvevő képzőművészek számára kiírt pályázatra még szeptember 26-ig lehet jelentkezni, a kiállításra pedig október 18-án kerül majd sor a Bakelit Multi Art Centerben.

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya olyan jelentkezőket vár, akik már elmúltak 18 évesek, de nem hallgatói állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek és nem is rendelkeznek ilyen diplomával. A festmények és grafikák témája stílszerűen a harmónia kell, hogy legyen, egy művész pedig maximum három alkotással pályázhat. A regisztrációs díj 3000 forint, mely visszatérül, amennyiben az alkotásokat elbírálók nem válogatják be a munkát a tárlatra.

A kiállítási lehetőség mellett az olaj-akrill festmények, a pasztel-akvarell alkotások és a grafikák kategóriájában az első díjjal ötvenezer forint értékű festékkészlet is jár. Ha nem sikerül elcsípni a helyezést, különdíjjal huszonötezer forint értékben ugyanúgy lehet készletet nyerni. A kiállítás megnyitójára október 18-án 19 órakor kerül sor a Magyar Festészet Napjának hivatalos programjaként és november 8-ig lehet majd megtekinteni, a Bakelit Multi Art Center termeiben. A Diploma nélkül pályázat és kiállítás ötlete annak a Tanai Toguro Gyulának az ötlete alapján született meg 2008-ban, aki annak idején maga is autodidaktaként lépett a pályára. Ahogyan az elmúlt években, idén is az a célja a Bakelit M. A. C.-nek, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsenek a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt és megmutassák a világnak, hogy nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

A Bakelit M. A. C. a volt Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár területén található, amely az 1920-as évektől kezdve olyan lendülettel működött, hogy egyszerre több ezer kubai nőt foglalkoztatott egy szocialista csereprogram keretében. Azóta sokat változtak az idők, de az élénk ritmus, a folyamatos fejlődés azóta is jellemző a létesítményre. Az intézmény egy nyugat-európai és New York-i mintára létrehozott rendezvényközpont, e városokban már régóta működnek színvonalas színházak és kulturális központok ipari környezetben. A Bakelit M. A. C. célja leginkább kortárs színházi, irodalmi, táncművészeti előadásokon, képző- és iparművészeti installációkon, koncerteken és egyedi hangulatú rendezvényeken, esküvőkön keresztülvalósul meg.

A pályázat feltételek részletei ezen a linken olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.