Vizuál

Az ajtón be

2012.08.22. 08:28
Ajánlom
A Bálint Ház szeptember 9-én nyitja meg az évet egy egész napos utcabállal.

A program a Révay utcában lesz, ahol az érdeklődők belekóstolhatnak a Bálint Ház különböző programjaiba, betekinthetnek a ház életébe. Zsidó közösségi házként különösen fontos a szervezők számára, hogy különböző kultúrák, generációk, csoportok és egyének között egybenyissák a teret. Az utcabál legfontosabb üzenete, hogy a Bálintba kopogtatás nélkül bárki bejöhet. Az évadnyitón ott lesz például Huzella Péter, Tilla, Bíró Eszter és Müller Péter Sziámi is barátaival (Takáts Eszter, Szakcsi Lakatos Béla, Kirschner Péter és a CATSANDOX zenekar). Délután pedig kézműveskedhetnek kicsik és nagyok, lesznek varázslatos játékok József Álomköpenye körül, lehet rabbit faggatni (Darvas István és Verő Tamás), de vár majd kirakodó vásár, Gyuszi bácsi kifőzdéje, kincskereés és arcfestés is.

Pályázat a Cékl'art projekttel

Az ajtóknak szerves része a zsidó hagyományban az ajtófélfákon elhelyezett mezüze - s mivel ettől az évtől ez a Bálint Ház új jelképe, most nagyméretű mezüzékkel lesz feldíszítve a Révay utca az utcabálon. A mezüze szó eredeti jelentése ajtó-félfa: azt a pergamenre írt imaszöveget és óvó tokot jelenti, melyet a zsidó otthonok jobb oldali ajtófélfájára helyeznek, befelé megdöntve. Hogy a mezüzék minél sokszínűbbek legyenek, a Ház várja mindazok jelentkezését, akik kedvet éreztek egy-egy mezüze sajátkezű dekorálására. A pályázat két fordulóból áll: szavaz a Bálint Ház és a Cékl'art csapata és a közönség is (a Facebook oldalakon). A kiválasztott öt legjobb terv megvalósításra kerül, melyek közül a nyertest végül a közönség választja ki. A díj egy egyéves előfizetés az Art Magazin folyóiratra, egy éves bérlet a Ludwig Múzeumba  és belépő a Vienna Art Fair-re. Pályázni augusztus 23-án éjfélig lehet, a részletek megtalálhatóak a Bálint Ház honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: PG - Szülői felügyelettel ajánlott

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a koncertfotózás nehézségeibe avat be minket.
Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.