Vizuál

Az ajtón be

2012.08.22. 08:28
Ajánlom
A Bálint Ház szeptember 9-én nyitja meg az évet egy egész napos utcabállal.

A program a Révay utcában lesz, ahol az érdeklődők belekóstolhatnak a Bálint Ház különböző programjaiba, betekinthetnek a ház életébe. Zsidó közösségi házként különösen fontos a szervezők számára, hogy különböző kultúrák, generációk, csoportok és egyének között egybenyissák a teret. Az utcabál legfontosabb üzenete, hogy a Bálintba kopogtatás nélkül bárki bejöhet. Az évadnyitón ott lesz például Huzella Péter, Tilla, Bíró Eszter és Müller Péter Sziámi is barátaival (Takáts Eszter, Szakcsi Lakatos Béla, Kirschner Péter és a CATSANDOX zenekar). Délután pedig kézműveskedhetnek kicsik és nagyok, lesznek varázslatos játékok József Álomköpenye körül, lehet rabbit faggatni (Darvas István és Verő Tamás), de vár majd kirakodó vásár, Gyuszi bácsi kifőzdéje, kincskereés és arcfestés is.

Pályázat a Cékl'art projekttel

Az ajtóknak szerves része a zsidó hagyományban az ajtófélfákon elhelyezett mezüze - s mivel ettől az évtől ez a Bálint Ház új jelképe, most nagyméretű mezüzékkel lesz feldíszítve a Révay utca az utcabálon. A mezüze szó eredeti jelentése ajtó-félfa: azt a pergamenre írt imaszöveget és óvó tokot jelenti, melyet a zsidó otthonok jobb oldali ajtófélfájára helyeznek, befelé megdöntve. Hogy a mezüzék minél sokszínűbbek legyenek, a Ház várja mindazok jelentkezését, akik kedvet éreztek egy-egy mezüze sajátkezű dekorálására. A pályázat két fordulóból áll: szavaz a Bálint Ház és a Cékl'art csapata és a közönség is (a Facebook oldalakon). A kiválasztott öt legjobb terv megvalósításra kerül, melyek közül a nyertest végül a közönség választja ki. A díj egy egyéves előfizetés az Art Magazin folyóiratra, egy éves bérlet a Ludwig Múzeumba  és belépő a Vienna Art Fair-re. Pályázni augusztus 23-án éjfélig lehet, a részletek megtalálhatóak a Bálint Ház honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.