Vizuál

Az ajtón be

2012.08.22. 08:28
Ajánlom
A Bálint Ház szeptember 9-én nyitja meg az évet egy egész napos utcabállal.

A program a Révay utcában lesz, ahol az érdeklődők belekóstolhatnak a Bálint Ház különböző programjaiba, betekinthetnek a ház életébe. Zsidó közösségi házként különösen fontos a szervezők számára, hogy különböző kultúrák, generációk, csoportok és egyének között egybenyissák a teret. Az utcabál legfontosabb üzenete, hogy a Bálintba kopogtatás nélkül bárki bejöhet. Az évadnyitón ott lesz például Huzella Péter, Tilla, Bíró Eszter és Müller Péter Sziámi is barátaival (Takáts Eszter, Szakcsi Lakatos Béla, Kirschner Péter és a CATSANDOX zenekar). Délután pedig kézműveskedhetnek kicsik és nagyok, lesznek varázslatos játékok József Álomköpenye körül, lehet rabbit faggatni (Darvas István és Verő Tamás), de vár majd kirakodó vásár, Gyuszi bácsi kifőzdéje, kincskereés és arcfestés is.

Pályázat a Cékl'art projekttel

Az ajtóknak szerves része a zsidó hagyományban az ajtófélfákon elhelyezett mezüze - s mivel ettől az évtől ez a Bálint Ház új jelképe, most nagyméretű mezüzékkel lesz feldíszítve a Révay utca az utcabálon. A mezüze szó eredeti jelentése ajtó-félfa: azt a pergamenre írt imaszöveget és óvó tokot jelenti, melyet a zsidó otthonok jobb oldali ajtófélfájára helyeznek, befelé megdöntve. Hogy a mezüzék minél sokszínűbbek legyenek, a Ház várja mindazok jelentkezését, akik kedvet éreztek egy-egy mezüze sajátkezű dekorálására. A pályázat két fordulóból áll: szavaz a Bálint Ház és a Cékl'art csapata és a közönség is (a Facebook oldalakon). A kiválasztott öt legjobb terv megvalósításra kerül, melyek közül a nyertest végül a közönség választja ki. A díj egy egyéves előfizetés az Art Magazin folyóiratra, egy éves bérlet a Ludwig Múzeumba  és belépő a Vienna Art Fair-re. Pályázni augusztus 23-án éjfélig lehet, a részletek megtalálhatóak a Bálint Ház honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.