Vizuál

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Martin Sheen 80 éves
2020.08.03. 13:15
Ajánlom
Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 

Az ír-spanyol galíciai (galego) származású színész Ramón Antonio Gerard Estévez néven látta meg a napvilágot az ohiói Daytonban 1940-ben. Munkás szülei vallásos szellemben nevelték kilenc testvérével együtt,

a hívő katolikus Sheen valószínűleg az egyetlen hollywoodi sztár, aki művésznévként egy katolikus érsek (Fulton John Sheen) nevét választotta.

Mivel színész akart lenni, szándékosan elbliccelte egyetemi felvételi vizsgáját, és az atyai tiltással dacolva, kölcsönpénzből New Yorkba utazott. (A tanulást meglehetősen későn, 65 évesen folytatta az Írországi Nemzeti Egyetemen, amelynek díszdoktori címét is megkapta.)

 

Meghallgatásokra járt, két évig - Al Pacino társaságában - díszletmunkás volt egy kísérleti színháznál.

A katolikus, feminista és pacifista újságíró Dorothy Day hatására politikai aktivista lett, nézetei, elkötelezettsége azóta sem változott.

A hírnévért keményen meg kellett küzdenie, tévészínészként dolgozott, de igyekezett a Broadway színpadán is bizonyítani. Első főszerepét a New York hajnali háromkor című drámában (1967) játszotta. Francis Ford Coppola rendező az 1973-as Sivár vidék című krimiben figyelt fel rá, és felajánlotta neki Benjamin L. Willard kapitány szerepét az Apokalipszis most című vietnami háborús eposzában. Sheen igent mondott, de a küzdelmes, csalódással teli évek megtették hatásukat: mire megkezdődött a forgatás, már komoly alkoholproblémákkal küzdött. Csak hosszú évek múlva árulta el, hogy

az a jelenet, amelyben Willard részegen tombol szállodai szobájában, nem színészi alakítás volt, hanem valódi dühöngését rögzítette a kamera.

A két évig tartó munka alatt egy kisebb szívrohamon is átesett, de a végeredmény mindenért kárpótolta: a nyolc Oscar-jelölést kapott film a színészt a legnagyobb sztárok közé repítette.

Sheen több alkalommal személyesítette meg az Egyesült Államok elnökét:

1983-ban a Kennedy című minisorozatban John F. Kennedy bőrébe bújt, A holtsáv című thrillerben egy jövőbeli elnököt játszott. A nézők milliói minden idők egyik legsikeresebb tévésorozata, a 156 epizódot megélt Az elnök emberei főszerepében ismerik leginkább, a washingtoni hatalmi játszmákat bemutató alkotásban ő játszotta Josiah Bartlett demokrata párti elnököt. A sorozatot összesen 27 Emmy-díjjal jutalmazták, ő maga 2001-ben Golden Globe-díjat kapott.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Tőzsdecápák, a Gettysburg, a Szerelem a Fehér Házban, az Ellenséges vizeken című filmekben, A csodálatos Pókember mindkét folytatásában. Martin Scorsese 2006-os, négy Oscar-díjjal jutalmazott remekművében, A téglában is szerepelt, Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Jack Nicholson oldalán.

A kritikusok elismerése övezi a Netflix számára Jane Fonda és Lily Tomlin címszereplésével készült, hat évadot megért, ám a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt Grace és Frankie című komédiasorozatban nyújtott alakítását. Nemrég fejezte be két új filmjét, a Judas and the Black Messiah címűt, amelyben J. Edgar Hoovert, az FBI igazgatóját jeleníti majd meg a filmvásznon, valamint a 12 Mighty Orphans című sportfilmjét. Az utóbbi megtörtént eseményeken alapul és egy csapat árva fiúról szól, akiket a titokzatos múltja elől menekülő középiskolai labdarúgóedző eljuttat az állami labdarúgó-bajnokságba.

Családi élete példás, jövőre ünnepli 60. házassági évfordulóját Janet Templeton színésznővel.

Igazi hollywoodi színészdinasztiát alapítottak: mind a négy gyermekük a film világában szerzett hírnevet magának. Két fiával, Emilio Estevezzel és Charlie Sheennel több alkalommal is együtt játszott, utóbbival például a Tőzsdecápákban és a Nagy durranás című fergeteges vígjáték második részében.

Fiaival, akik kiskorukban gyakran szenvedtek a dührohamokkal és alkoholizmusával küzdő apa kitöréseitől, nem volt mindig felhőtlen a kapcsolata.

Azóta megbékéltek, bizonyság erre az Emilio Estevez által rendezett Vándorút című film. Az apa-fiú kapcsolatot boncolgató alkotásban a megbékélés csak a halál után következik be, a való életben azonban ők ketten már képesek voltak megtalálni a harmóniát. Másik fiával, Charlie Sheennel nehezebb utat jártak be, Martin Sheen néhány megindító interjúban beszélt arról a fájdalomról, amelyet feleségével éltek át, látva Charlie küzdelmét az alkohollal és a kábítószerrel. "Egyetlen apa sem lehet olyan büszke a fiára, mint én Charlie-ra. Eredményei kedvesebbek nekem, mint a sajátjaim. Annyi mindent kibírt, és még ennél is több győzelmet aratott. Ha nem volna a fiam, ő lenne a legjobb barátom" - mondta.

 

Martin Sheen fáradhatatlan politikai aktivista is.

Gyakran emeli fel szavát az emberi jogok, a szegények és üldözöttek érdekében. Politikai szerepet mégsem akar vállalni, amikor 2011-ben Írországban mozgalom indult, hogy őt jelöljék államfőnek (anyja révén ír állampolgár is), csak ennyit válaszolt: önök összekeverik a hírnevet a hitelességgel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a magyar elsőfilmes drámája

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. Az elsőfilmesek versenyében szereplő alkotás India után 2021 tavaszán Magyarországon is látható lesz a Budapest Film forgalmazásában.
Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.
Vizuál hír

A legígéretesebb európai színésztehetségek közé választották Stork Natasát

Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion (EFP) a nemzetközi filmszakmának február végén. A filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP által felkért szakmai zsűri a magyar színésznőt beválasztotta a „Shooting Stars” programba.