Vizuál

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Martin Sheen 80 éves
2020.08.03. 13:15
Ajánlom
Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 

Az ír-spanyol galíciai (galego) származású színész Ramón Antonio Gerard Estévez néven látta meg a napvilágot az ohiói Daytonban 1940-ben. Munkás szülei vallásos szellemben nevelték kilenc testvérével együtt,

a hívő katolikus Sheen valószínűleg az egyetlen hollywoodi sztár, aki művésznévként egy katolikus érsek (Fulton John Sheen) nevét választotta.

Mivel színész akart lenni, szándékosan elbliccelte egyetemi felvételi vizsgáját, és az atyai tiltással dacolva, kölcsönpénzből New Yorkba utazott. (A tanulást meglehetősen későn, 65 évesen folytatta az Írországi Nemzeti Egyetemen, amelynek díszdoktori címét is megkapta.)

 

Meghallgatásokra járt, két évig - Al Pacino társaságában - díszletmunkás volt egy kísérleti színháznál.

A katolikus, feminista és pacifista újságíró Dorothy Day hatására politikai aktivista lett, nézetei, elkötelezettsége azóta sem változott.

A hírnévért keményen meg kellett küzdenie, tévészínészként dolgozott, de igyekezett a Broadway színpadán is bizonyítani. Első főszerepét a New York hajnali háromkor című drámában (1967) játszotta. Francis Ford Coppola rendező az 1973-as Sivár vidék című krimiben figyelt fel rá, és felajánlotta neki Benjamin L. Willard kapitány szerepét az Apokalipszis most című vietnami háborús eposzában. Sheen igent mondott, de a küzdelmes, csalódással teli évek megtették hatásukat: mire megkezdődött a forgatás, már komoly alkoholproblémákkal küzdött. Csak hosszú évek múlva árulta el, hogy

az a jelenet, amelyben Willard részegen tombol szállodai szobájában, nem színészi alakítás volt, hanem valódi dühöngését rögzítette a kamera.

A két évig tartó munka alatt egy kisebb szívrohamon is átesett, de a végeredmény mindenért kárpótolta: a nyolc Oscar-jelölést kapott film a színészt a legnagyobb sztárok közé repítette.

Sheen több alkalommal személyesítette meg az Egyesült Államok elnökét:

1983-ban a Kennedy című minisorozatban John F. Kennedy bőrébe bújt, A holtsáv című thrillerben egy jövőbeli elnököt játszott. A nézők milliói minden idők egyik legsikeresebb tévésorozata, a 156 epizódot megélt Az elnök emberei főszerepében ismerik leginkább, a washingtoni hatalmi játszmákat bemutató alkotásban ő játszotta Josiah Bartlett demokrata párti elnököt. A sorozatot összesen 27 Emmy-díjjal jutalmazták, ő maga 2001-ben Golden Globe-díjat kapott.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Tőzsdecápák, a Gettysburg, a Szerelem a Fehér Házban, az Ellenséges vizeken című filmekben, A csodálatos Pókember mindkét folytatásában. Martin Scorsese 2006-os, négy Oscar-díjjal jutalmazott remekművében, A téglában is szerepelt, Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Jack Nicholson oldalán.

A kritikusok elismerése övezi a Netflix számára Jane Fonda és Lily Tomlin címszereplésével készült, hat évadot megért, ám a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt Grace és Frankie című komédiasorozatban nyújtott alakítását. Nemrég fejezte be két új filmjét, a Judas and the Black Messiah címűt, amelyben J. Edgar Hoovert, az FBI igazgatóját jeleníti majd meg a filmvásznon, valamint a 12 Mighty Orphans című sportfilmjét. Az utóbbi megtörtént eseményeken alapul és egy csapat árva fiúról szól, akiket a titokzatos múltja elől menekülő középiskolai labdarúgóedző eljuttat az állami labdarúgó-bajnokságba.

Családi élete példás, jövőre ünnepli 60. házassági évfordulóját Janet Templeton színésznővel.

Igazi hollywoodi színészdinasztiát alapítottak: mind a négy gyermekük a film világában szerzett hírnevet magának. Két fiával, Emilio Estevezzel és Charlie Sheennel több alkalommal is együtt játszott, utóbbival például a Tőzsdecápákban és a Nagy durranás című fergeteges vígjáték második részében.

Fiaival, akik kiskorukban gyakran szenvedtek a dührohamokkal és alkoholizmusával küzdő apa kitöréseitől, nem volt mindig felhőtlen a kapcsolata.

Azóta megbékéltek, bizonyság erre az Emilio Estevez által rendezett Vándorút című film. Az apa-fiú kapcsolatot boncolgató alkotásban a megbékélés csak a halál után következik be, a való életben azonban ők ketten már képesek voltak megtalálni a harmóniát. Másik fiával, Charlie Sheennel nehezebb utat jártak be, Martin Sheen néhány megindító interjúban beszélt arról a fájdalomról, amelyet feleségével éltek át, látva Charlie küzdelmét az alkohollal és a kábítószerrel. "Egyetlen apa sem lehet olyan büszke a fiára, mint én Charlie-ra. Eredményei kedvesebbek nekem, mint a sajátjaim. Annyi mindent kibírt, és még ennél is több győzelmet aratott. Ha nem volna a fiam, ő lenne a legjobb barátom" - mondta.

 

Martin Sheen fáradhatatlan politikai aktivista is.

Gyakran emeli fel szavát az emberi jogok, a szegények és üldözöttek érdekében. Politikai szerepet mégsem akar vállalni, amikor 2011-ben Írországban mozgalom indult, hogy őt jelöljék államfőnek (anyja révén ír állampolgár is), csak ennyit válaszolt: önök összekeverik a hírnevet a hitelességgel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Messziről nem látja senki

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elfeledett, mégis az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés emlékeit idézi fel, amikor a véletlen a garéi veszélyeshulladék-lerakóhoz vezette.
Vizuál hír

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Vizuál ajánló

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.
Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.