Vizuál

Az atmoszférateremtés mesterei - Vendégségben a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

2019.06.07. 07:15
Ajánlom
Kevés olyan filmfesztivál van a világon, ahol az operatőrök munkájára koncentrálnak. Ilyen a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden, ahol a Filmkritikus zsűri tagjaként a fesztivál vendégei voltunk. Beszámoló.

A filmrajongók jól tudják, hogy a rendező víziója és a képi világ egysége teremti meg azt az egyedi atmoszférát, amellyel a film, mint művészet, hatni akar. Mégis, kevés olyan filmfesztivál van a világon, ahol az operatőrök munkájára koncentrálnak, és nem a színészekre vagy a rendezőkre. Nem mintha igazán el lehetne választani egymástól a képbe öntött gondolatot a látványtól, mégis ritkán gondolunk bele, hogy milyen alapvetően fontos alkotói feladata van a filmben az operatőrnek.

Fókuszban a kép és a fiatalok

DSC_9734-1-201637.jpg

Szabó Éva Andrea, művészeti vezető és Kende János, operatőr a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjátadóján (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Talán ezért, talán Zsigmond Vilmos és Szeged különleges, életre szóló kapcsolata miatt, talán a világhírű magyar operatőriskola miatt, talán mindezek miatt együttvéve hívták életre három évvel ezelőtt a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált Szegeden. Megszületett a gondolat a Belvárosi mozi vezetője, Szabó Éva Andrea fejében, megkereste Szabó Gábort, a Magyar Operatőrök Társaságának alapítóját, és ami fontos, Zsigmond Vilmos egykori munkatársát, barátját, hogy alapítsanak filmfesztivált. Méghozzá nemzetközit. Koncentráljanak a képre és a fiatalokra. Melléjük állt a város és több komoly filmes vállalkozás, támogató lett a Filmalap és az NMHH,

megszületett egy új, fontos kulturális esemény, és ha szerencsénk van, lassan hagyománnyá válik.

Immár harmadik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A Filmkritikus zsűri tagjaként öt napon át a fesztivál vendégei voltunk, és reggeltől-estig filmeket néztünk az újszegedi Délvidék Házban, mert a majd’ 100 éves Belvárosi mozi épülete felújítás alatt áll. Jövőre, Zsigmond Vilmos születésének 90-ik évfordulójára, a felújított 100 éves mozi várja majd a fesztiválozókat.

Zsvf11-202805.jpg

Munkában a diákzsűri a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

A versenyprogramban kilenc nagyjátékfilm, 23 kisjátékfilm és kilenc kísérleti film szerepelt elsősorban európai országokból, köztük rengeteg diplomafilm, és fiatal filmesek munkái.

Azt, hogy a fiatalokra milyen nagy hangsúlyt fektet a fesztivál jól mutatja, hogy a két diákzsűrinek összesen 40 tagja volt, köztük a nemzetközi Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatói.

Idén a játékfilmes mezőny volt a legerősebb

Zsvf4SaraPurgatorio-202806.jpg

Sara Purgatorio, a Blue Kids c. film operatőre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Évről-évre jobb filmeket neveznek be a fesztiválra – tudtuk meg az előzsűritől, akik több száz filmből válogattak. Az idei program minden kategóriájában különösen gazdag vizuális megfogalmazásokkal találkoztunk, de a legerősebb mezőny az egészestés játékfilmeké volt.

Több nemzetközi fesztiválsikernek is Szegeden tartották a magyarországi premierét, például Olaszországból érkezett a Blue Kids, és nagyszerű operatőre, Sara Purgatorio, vagy itt láthatta először a közönség a Győri Márk által fényképezett angol thrillert, a Calibre-t, csakúgy, mint a norvég As I fall című filmet, operatőre Ivar Taim, és rendezője Magnus Meyer Arnesen szintén a városban vendégeskedtek.

Zsvf6-202806.jpg

Dobos Tamás átveszi a 2019-es Zsigmond Vilmos-díjat (Fotó/Forrás: ZSVFF)

A legjobb operatőrnek járó Zsigmond Vilmos-díjat Dobos Tamás nyerte el, Bogdán Árpád többszörösen díjnyertes Genezis című filmjének fényképezéséért.

Zsvf3-202806.jpg

Bálint Dániel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjaival (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Az Életmű-díjat idén Kende János, Jancsó Miklós egykori munkatársa, 14 filmjének operatőre kapta, és aki az öt nap alatt, a fesztivál minden filmjét végignézte. Több különdíjban is részesült Bálint Dániel, a Rossz versek egyik operatőre, a Kritikusok zsűrijétől Brauner Máté: Lauretta című rövidfilmjéért kapott külön elismerést. Döntésünk egyértelmű volt, indoklásunkban így írtunk munkájáról:

A főszereplőre nehezedő szorongást és az őt körülvevő magányt a film keretező, zárt kompozícióival, színeivel és fényeivel, valamint képi dinamikájával érzékenyen ábrázolja.”

Női operatőrök 

Több női operatőr munkája is kimagasló volt, elsősorban a nemzetközi filmekben, de talán egy induló tendenciát látunk és eljön az idő, amikor a magyar rendezők mellett is egyre több női operatőr fog dolgozni. Egy filmfesztiválon ritkaság számba megy, ha ugyanazt az alkotást díjazza a kritikusokból álló zsűri és a közönség. Ez történt most Szegeden. Zsűrink Virginie Surdej-t találta a legjobbnak, a Volt egyszer egy Szíria (Insyriated) című francia-libanoni film fényképezéséért, ő kapta a Közönségdíjat is, és a Viewfinder hallgatóinak díját. Az operatőr három videóüzenetben köszönte meg a díjakat.

ZsigmondVilmosFilmfesztival-203100.jpg

jelenet a Volt egyszer egy Szíria c. filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

A Volt egyszer egy Szíria talán nem számít újdonságnak, tavaly az art mozik vetítették a sokszorosan díjnyertes, feszítő atmoszférájú, háborús drámát.

Virginie Surdej munkája éppen azért kiemelkedő, mert nem gyönyörű természeti tájakon, vagy fényes városokban, hanem egy zegzugos lakásban dolgozott. 

Zárt és szűk terekben, virtuóz kameramozgásaival bezárt emberek drámáján keresztül tudta a fenyegetettséget, a kiszolgáltatottságot, a háborút vizuálisan megfogalmazni, a rendező vízióját, a színészek alakítását képbe önteni. 

Zsvf12-202805.jpg

Rajk László látványtervező előadást tart Tarr Béla: A londoni férfi c. filmjének vetítése után a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Egy fesztivál viszont nem csak a filmektől fesztivál, hanem a kísérőprogramoktól is, attól, hogy van alkalom találkozni, beszélgetni. Hiába esett napokon át az eső, a hangulatot nem tudta elrontani - a vendéglátás különösen szívből jött, ezt mindenki érezte. Az atmoszféra pedig nem csak a filmekben teremtődött meg.

DSC_9915-1-201637.jpg

a 2019-es Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjazottjai és a zsűri tagjai (Fotó/Forrás: ZSVFF)

 

A 2019-es Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Zsigmond Vilmos-díj - Dobos Tamás, GENEZIS
Kategória díjak
Legjobb nagyjátékfilm operatőre: Ivar Taim, AS I FALL
Nagyjátékfilm kategóriában külön dicséretben részesült Sara Purgatorio a BLUE KIDS című film fotografálásáért
Legjobb kisjátékfilm operatőre: Simonas Glinskis, WATCHKEEPING
Legjobb kísérleti film operatőre: Pálos Gergely, DARK CHAMBER
Kísérleti film kategóriában külön dicséretben részesült Kerhut Bálint, BENNED – INSIDE YOU
A Vision Team és a Special Grip Hungary díja a legjobb fiatal operatőrnek: Bálint Dániel, LAURETTA
Kritikus zsűri díja: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria, INSYRIATED
A kritikus zsűri külön dicsérete: Bálint Dániel, LAURETTA
Szeged Város díja: Herman van den Bosch, IGNORANCE IS BLISS
Diákzsűri díja: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, ROSSZ VERSEK
A Diákzsűri külön dicsérete: Kerhut Bálint, BENNED – INSIDE YOU
A Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatóinak díja: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria,INSYRIATED
A Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatói külön dicséretben részesítették: Mats Helgesson, WIKI
NMHH közönségdíj: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria, INSYRIATED
Életmű-díj: KENDE JÁNOS, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr

 

Fejléckép: szabadtéri vetítés Szegeden, a Széchenyi téren, a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó: ZSVFF)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.