Vizuál

Az atmoszférateremtés mesterei - Vendégségben a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

2019.06.07. 07:15
Ajánlom
Kevés olyan filmfesztivál van a világon, ahol az operatőrök munkájára koncentrálnak. Ilyen a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden, ahol a Filmkritikus zsűri tagjaként a fesztivál vendégei voltunk. Beszámoló.

A filmrajongók jól tudják, hogy a rendező víziója és a képi világ egysége teremti meg azt az egyedi atmoszférát, amellyel a film, mint művészet, hatni akar. Mégis, kevés olyan filmfesztivál van a világon, ahol az operatőrök munkájára koncentrálnak, és nem a színészekre vagy a rendezőkre. Nem mintha igazán el lehetne választani egymástól a képbe öntött gondolatot a látványtól, mégis ritkán gondolunk bele, hogy milyen alapvetően fontos alkotói feladata van a filmben az operatőrnek.

Fókuszban a kép és a fiatalok

DSC_9734-1-201637.jpg

Szabó Éva Andrea, művészeti vezető és Kende János, operatőr a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjátadóján (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Talán ezért, talán Zsigmond Vilmos és Szeged különleges, életre szóló kapcsolata miatt, talán a világhírű magyar operatőriskola miatt, talán mindezek miatt együttvéve hívták életre három évvel ezelőtt a Zsigmond Vilmos Filmfesztivált Szegeden. Megszületett a gondolat a Belvárosi mozi vezetője, Szabó Éva Andrea fejében, megkereste Szabó Gábort, a Magyar Operatőrök Társaságának alapítóját, és ami fontos, Zsigmond Vilmos egykori munkatársát, barátját, hogy alapítsanak filmfesztivált. Méghozzá nemzetközit. Koncentráljanak a képre és a fiatalokra. Melléjük állt a város és több komoly filmes vállalkozás, támogató lett a Filmalap és az NMHH,

megszületett egy új, fontos kulturális esemény, és ha szerencsénk van, lassan hagyománnyá válik.

Immár harmadik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A Filmkritikus zsűri tagjaként öt napon át a fesztivál vendégei voltunk, és reggeltől-estig filmeket néztünk az újszegedi Délvidék Házban, mert a majd’ 100 éves Belvárosi mozi épülete felújítás alatt áll. Jövőre, Zsigmond Vilmos születésének 90-ik évfordulójára, a felújított 100 éves mozi várja majd a fesztiválozókat.

Zsvf11-202805.jpg

Munkában a diákzsűri a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

A versenyprogramban kilenc nagyjátékfilm, 23 kisjátékfilm és kilenc kísérleti film szerepelt elsősorban európai országokból, köztük rengeteg diplomafilm, és fiatal filmesek munkái.

Azt, hogy a fiatalokra milyen nagy hangsúlyt fektet a fesztivál jól mutatja, hogy a két diákzsűrinek összesen 40 tagja volt, köztük a nemzetközi Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatói.

Idén a játékfilmes mezőny volt a legerősebb

Zsvf4SaraPurgatorio-202806.jpg

Sara Purgatorio, a Blue Kids c. film operatőre a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Évről-évre jobb filmeket neveznek be a fesztiválra – tudtuk meg az előzsűritől, akik több száz filmből válogattak. Az idei program minden kategóriájában különösen gazdag vizuális megfogalmazásokkal találkoztunk, de a legerősebb mezőny az egészestés játékfilmeké volt.

Több nemzetközi fesztiválsikernek is Szegeden tartották a magyarországi premierét, például Olaszországból érkezett a Blue Kids, és nagyszerű operatőre, Sara Purgatorio, vagy itt láthatta először a közönség a Győri Márk által fényképezett angol thrillert, a Calibre-t, csakúgy, mint a norvég As I fall című filmet, operatőre Ivar Taim, és rendezője Magnus Meyer Arnesen szintén a városban vendégeskedtek.

Zsvf6-202806.jpg

Dobos Tamás átveszi a 2019-es Zsigmond Vilmos-díjat (Fotó/Forrás: ZSVFF)

A legjobb operatőrnek járó Zsigmond Vilmos-díjat Dobos Tamás nyerte el, Bogdán Árpád többszörösen díjnyertes Genezis című filmjének fényképezéséért.

Zsvf3-202806.jpg

Bálint Dániel a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjaival (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Az Életmű-díjat idén Kende János, Jancsó Miklós egykori munkatársa, 14 filmjének operatőre kapta, és aki az öt nap alatt, a fesztivál minden filmjét végignézte. Több különdíjban is részesült Bálint Dániel, a Rossz versek egyik operatőre, a Kritikusok zsűrijétől Brauner Máté: Lauretta című rövidfilmjéért kapott külön elismerést. Döntésünk egyértelmű volt, indoklásunkban így írtunk munkájáról:

A főszereplőre nehezedő szorongást és az őt körülvevő magányt a film keretező, zárt kompozícióival, színeivel és fényeivel, valamint képi dinamikájával érzékenyen ábrázolja.”

Női operatőrök 

Több női operatőr munkája is kimagasló volt, elsősorban a nemzetközi filmekben, de talán egy induló tendenciát látunk és eljön az idő, amikor a magyar rendezők mellett is egyre több női operatőr fog dolgozni. Egy filmfesztiválon ritkaság számba megy, ha ugyanazt az alkotást díjazza a kritikusokból álló zsűri és a közönség. Ez történt most Szegeden. Zsűrink Virginie Surdej-t találta a legjobbnak, a Volt egyszer egy Szíria (Insyriated) című francia-libanoni film fényképezéséért, ő kapta a Közönségdíjat is, és a Viewfinder hallgatóinak díját. Az operatőr három videóüzenetben köszönte meg a díjakat.

ZsigmondVilmosFilmfesztival-203100.jpg

jelenet a Volt egyszer egy Szíria c. filmből (Fotó/Forrás: Vertigo Média)

A Volt egyszer egy Szíria talán nem számít újdonságnak, tavaly az art mozik vetítették a sokszorosan díjnyertes, feszítő atmoszférájú, háborús drámát.

Virginie Surdej munkája éppen azért kiemelkedő, mert nem gyönyörű természeti tájakon, vagy fényes városokban, hanem egy zegzugos lakásban dolgozott. 

Zárt és szűk terekben, virtuóz kameramozgásaival bezárt emberek drámáján keresztül tudta a fenyegetettséget, a kiszolgáltatottságot, a háborút vizuálisan megfogalmazni, a rendező vízióját, a színészek alakítását képbe önteni. 

Zsvf12-202805.jpg

Rajk László látványtervező előadást tart Tarr Béla: A londoni férfi c. filmjének vetítése után a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Egy fesztivál viszont nem csak a filmektől fesztivál, hanem a kísérőprogramoktól is, attól, hogy van alkalom találkozni, beszélgetni. Hiába esett napokon át az eső, a hangulatot nem tudta elrontani - a vendéglátás különösen szívből jött, ezt mindenki érezte. Az atmoszféra pedig nem csak a filmekben teremtődött meg.

DSC_9915-1-201637.jpg

a 2019-es Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjazottjai és a zsűri tagjai (Fotó/Forrás: ZSVFF)

 

A 2019-es Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Zsigmond Vilmos-díj - Dobos Tamás, GENEZIS
Kategória díjak
Legjobb nagyjátékfilm operatőre: Ivar Taim, AS I FALL
Nagyjátékfilm kategóriában külön dicséretben részesült Sara Purgatorio a BLUE KIDS című film fotografálásáért
Legjobb kisjátékfilm operatőre: Simonas Glinskis, WATCHKEEPING
Legjobb kísérleti film operatőre: Pálos Gergely, DARK CHAMBER
Kísérleti film kategóriában külön dicséretben részesült Kerhut Bálint, BENNED – INSIDE YOU
A Vision Team és a Special Grip Hungary díja a legjobb fiatal operatőrnek: Bálint Dániel, LAURETTA
Kritikus zsűri díja: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria, INSYRIATED
A kritikus zsűri külön dicsérete: Bálint Dániel, LAURETTA
Szeged Város díja: Herman van den Bosch, IGNORANCE IS BLISS
Diákzsűri díja: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, ROSSZ VERSEK
A Diákzsűri külön dicsérete: Kerhut Bálint, BENNED – INSIDE YOU
A Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatóinak díja: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria,INSYRIATED
A Viewfinder operatőri mesterképzés hallgatói külön dicséretben részesítették: Mats Helgesson, WIKI
NMHH közönségdíj: Virginie Surdej, Volt egyszer egy Szíria, INSYRIATED
Életmű-díj: KENDE JÁNOS, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr

 

Fejléckép: szabadtéri vetítés Szegeden, a Széchenyi téren, a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (Fotó: ZSVFF)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.