Vizuál

Az ebruzástól a lampiontengerig

2014.06.24. 10:50
Ajánlom
Pillanatképek a Múzeumok éjszakájáról. A Hopp Múzeumban kerti party, a Török Kulturális Központban "vízre festés", míg a Vasúttörténeti Parkban mozdonyparádé várta a múzeumok szerelmeseit. GALÉRIA

Lámpás ceremónia, Kúcsipúdi tánc és Lampiontenger, azaz Remsey Dávid fényinstallációi várták az érdeklődőket a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban.

Látványos programokkal készült a Budapesti Török Kulturális Központ is, ahol látogatók megismerhették az ebrut, vagyis a török márványozást és igazi török táncházba is bekapcsolódhattak.

Séta és tárlatvezetés várta a képzőművészet szerelmeseit a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol ezen az estén kinyíltak a műhelyek ajtajai és a hamisításról is többet tudhattunk meg művészettörténészek segítségével.

"Ki akar itt emlékezni?" Az OSA Archivum Csillagos Házak-programjának részeként több helyen tartottak megemlékezést a Múzeumok éjszakáján.

A spanyol kultúra kedvelőit várta a Cervantes Intézet, ahol a pesti zsidók mentésében is részt vett Ángel Sanz Briz spanyol diplomatáról tekinthettek meg kiállítást az érdeklődők, filmvetítésekkel kiegészítve.

A Lengyel Intézet A Holokauszt velünk élő emlékművei című kortárs művészeti kiállításán történelmi séta, filmvetítés és gyertyagyújtás várta a múzeumban éjszakázókat.

A vállalkozó kedvűek éjszakai utazáson is részt vehettek kerti vasúton a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol látványos mozdonyparádét is tartottak a "B" fordítókorongon.

Közben rásötétedett a Terror Házára is, ahol a látogatók ritkán látható dokumentumfilmeket tekinthettek meg az 1956-os forradalomról, Mindszenty Józsefről és a tizenkét éve múzeumként működő Andrássy úti épületről.

Az aktuális Toulouse-Lautrec-kiállításhoz kapcsolódóan a Moulin Rouge világát idézte meg június 21-én a Szépművészeti Múzeum táncelőadással, divatbemutatóval, az A.K.T. színészzenekar koncertjével és francia ínyencségek büféjével.

A Múzeumok éjszakája további pillanataiért kattintson ide!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.