Vizuál

Az éj gyermekei

2013.02.12. 18:30
Ajánlom
Az Adam Bota festményeiből nyíló kiállítás február 14-től március 17-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

Adam Bota 1975. márc. 6-án született Linzben. Tanulmányait 1998-ban kezdte meg a linz-i Képzőművészeti Egyetemen. Diplomamunkájának vezérmotívuma a média-kritika, mely tematikusan illeszkedik korábbi illetve későbbi munkáihoz is: a tartalmi szempontból lényegesen erőteljes konfliktusábrázoláshoz. Bota munkásságához dokumentumként szolgálnak továbbá a részben ismert, részben anonim illetve a művész által személyesen ismert emberekről készült, a legkülönbözőbb forrásokból (TV, filmek, újságok, magazinok stb.) származó fotók.

A média-dokumentumokon kívül a művész modellekkel is dolgozik. A mindenkori személyi motívumok kiválasztása és összeállítása azok szociális és karakterisztikus benyomása szempontjából teljesen lényegtelenek. A legkülönfélébb karaktereket találhatjuk meg együtt a művekben. Ugyanakkor Bota minden képén létezik egy közös fényforrás, mely a figurákat meggyőzően hozza kapcsolatba egymással. A személyek ezen közös fénye a legfontosabb kapcsolódási pont a modellek között, mely az emberi karakterek akaratlan rendezetlenségéből egy feszültséggel teli kép-atmoszférát teremt.

Adam Bota képein minden figurának, tárgynak és mindenekelőtt ezek egymáshoz való kapcsolatának alapja ez a közös fény. A képi feszültségeket tovább fokozza az ipari környezet alkalmazása, amely nagyon gyakran háttérként és/vagy az ábrázolt személyek közötti színfalként szerepel.

A kiállítás megnyitóját február 14-én 18 órakor tartják a Faur Zsófi Galériában. A tárlat megtekinthető február 15. és március 17. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.
Vizuál Film

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.