Vizuál

Az éj gyermekei

2013.02.12. 18:30
Ajánlom
Az Adam Bota festményeiből nyíló kiállítás február 14-től március 17-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

Adam Bota 1975. márc. 6-án született Linzben. Tanulmányait 1998-ban kezdte meg a linz-i Képzőművészeti Egyetemen. Diplomamunkájának vezérmotívuma a média-kritika, mely tematikusan illeszkedik korábbi illetve későbbi munkáihoz is: a tartalmi szempontból lényegesen erőteljes konfliktusábrázoláshoz. Bota munkásságához dokumentumként szolgálnak továbbá a részben ismert, részben anonim illetve a művész által személyesen ismert emberekről készült, a legkülönbözőbb forrásokból (TV, filmek, újságok, magazinok stb.) származó fotók.

A média-dokumentumokon kívül a művész modellekkel is dolgozik. A mindenkori személyi motívumok kiválasztása és összeállítása azok szociális és karakterisztikus benyomása szempontjából teljesen lényegtelenek. A legkülönfélébb karaktereket találhatjuk meg együtt a művekben. Ugyanakkor Bota minden képén létezik egy közös fényforrás, mely a figurákat meggyőzően hozza kapcsolatba egymással. A személyek ezen közös fénye a legfontosabb kapcsolódási pont a modellek között, mely az emberi karakterek akaratlan rendezetlenségéből egy feszültséggel teli kép-atmoszférát teremt.

Adam Bota képein minden figurának, tárgynak és mindenekelőtt ezek egymáshoz való kapcsolatának alapja ez a közös fény. A képi feszültségeket tovább fokozza az ipari környezet alkalmazása, amely nagyon gyakran háttérként és/vagy az ábrázolt személyek közötti színfalként szerepel.

A kiállítás megnyitóját február 14-én 18 órakor tartják a Faur Zsófi Galériában. A tárlat megtekinthető február 15. és március 17. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.