Vizuál

Az éj gyermekei

2013.02.12. 18:30
Ajánlom
Az Adam Bota festményeiből nyíló kiállítás február 14-től március 17-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

Adam Bota 1975. márc. 6-án született Linzben. Tanulmányait 1998-ban kezdte meg a linz-i Képzőművészeti Egyetemen. Diplomamunkájának vezérmotívuma a média-kritika, mely tematikusan illeszkedik korábbi illetve későbbi munkáihoz is: a tartalmi szempontból lényegesen erőteljes konfliktusábrázoláshoz. Bota munkásságához dokumentumként szolgálnak továbbá a részben ismert, részben anonim illetve a művész által személyesen ismert emberekről készült, a legkülönbözőbb forrásokból (TV, filmek, újságok, magazinok stb.) származó fotók.

A média-dokumentumokon kívül a művész modellekkel is dolgozik. A mindenkori személyi motívumok kiválasztása és összeállítása azok szociális és karakterisztikus benyomása szempontjából teljesen lényegtelenek. A legkülönfélébb karaktereket találhatjuk meg együtt a művekben. Ugyanakkor Bota minden képén létezik egy közös fényforrás, mely a figurákat meggyőzően hozza kapcsolatba egymással. A személyek ezen közös fénye a legfontosabb kapcsolódási pont a modellek között, mely az emberi karakterek akaratlan rendezetlenségéből egy feszültséggel teli kép-atmoszférát teremt.

Adam Bota képein minden figurának, tárgynak és mindenekelőtt ezek egymáshoz való kapcsolatának alapja ez a közös fény. A képi feszültségeket tovább fokozza az ipari környezet alkalmazása, amely nagyon gyakran háttérként és/vagy az ábrázolt személyek közötti színfalként szerepel.

A kiállítás megnyitóját február 14-én 18 órakor tartják a Faur Zsófi Galériában. A tárlat megtekinthető február 15. és március 17. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Kovács Péter festőművész

A Kossuth-díjas festőművészt, grafikust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját szombaton, 76 éves korában érte a halál.
Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását.