Vizuál

Az építészet valójában környezetszennyezés? - Zoboki Gábor az Auditórium podcastjában

2021.05.25. 13:15
Ajánlom
Auditórium címmel új podcastsorozatot indít a Magyar Építőművészek Szövetsége, amelyben hétről-hétre bemutat egy építészt. Az első adásban Zoboki Gábor mesél az Opera újjászületéséről Zubreczki Dávid építészeti szakírónak.

Az Auditórium adásai hétről hétre bemutatnak egy házat és egy építészt, aki újragondolta és felújította azt. A műsor készítői számára fontos üzenet, hogy a régi házakat megéri megmenteni. 

Nem az örökségvédelem a kérdés, hanem a környezetvédelem. Az építészet valójában környezetszennyezés”

- szögezi le Zoboki Gábor építész a most induló új építészeti podcast, az Auditórium első adásában. Az első évad központi témája az újrahasznosítás, ami a legfontosabb trend a kortárs építőművészetben.

Nagyon fontos ugyanis megérteni azt, hogy a régi épületeket a bontás helyett meg is lehet menteni és sok esetben meg is éri megmenteni.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium adásaiban Zoboki Gábor mellett szerepel még Kovács Csaba, a Galya-kilátó újraálmodója, Csillag Katalin, a MOME Campus átépítője, Nagy Csaba, a Vizafogó óvoda építésze és Golda János, a Közlekedési Múzeum tervezője. Az első epizód május 25-én jelenik meg, majd minden kedden debütálnak az adások június végéig. A projekt ősszel újabb 5 résszel folytatódik majd.

A podcast műsort a Google, az Apple és a Spotify felületein valamint minden nagyobb podcastlejátszóban meg lehet hallgatni, valamint a MÉSZ és a gyártó MADAZ oldalán is.

Az Auditórium podcast a Magyar Építőművészet Szövetségének megrendelésére készült: a 120 éves szervezet elkötelezett abban, hogy határozott véleményt formáljon építészeti kérdésekben. ”Ha azzal szembesülnek a laikusok is, hogy egy újjászületett, újrahasznosított ház legalább olyan izgalmas, érdekes, látványos lehet, mint egy újépítésű, akkor bátrabban választják ezt megoldást. Ha ezt az üzenetet át tudjuk adni a nagyközönségnek, akkor van esélyünk megmenteni a huszadik századi épített örökségünk értékes darabjait”

- mondja erről Krizsán András, a MÉSZ elnöke a pdocast hitvallását összefoglaló credójában. A műsorral hangsúlyozottan a nagyközönség felé szeretnének nyitni:

Hiába tudják az építészek, hogy egy ház fontos, védendő alkotás, ha a nagyközönség nem látja meg benne az értéket. Ha nem érzik magukénak.”

OPERAFOTOBYZDA1-130355.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium podcast a MÉSZ megbízásából a MADAZ podcast gyártásában készült. A MADAZ podcast első saját gyártású műsora az Auditórium, amelynek műsorvezetője Zubreczki Dávid, 15 éve foglalkozik építészeti témákkal, cikkekkel, könyvekkel, rádió- és televízió műsorokban. A cég alapítói Libor Anita felelős szerkesztő és Pentelényi-Kovács Tímea kreatív producer. “Örömmel csatlakoztunk a MÉSZ felkéréséhez, mert noha közel áll hozzánk a téma, mégis nagyon sokat tanultunk az elmúlt hónapokban arról, hogyan lehet gondolkodni a minket körülvevő városi környezetről. Bízunk benne, hogy az általunk fejlesztett műsorkoncepcióban sikerült érthetően megfogalmaznunk az építészeti témákat” - mondták a gyártók az együttműködésről.

 

Fejléckép: Zoboki Gábor / Fotó: ZDA Építésziroda

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.