Vizuál

Az építészet valójában környezetszennyezés? - Zoboki Gábor az Auditórium podcastjában

2021.05.25. 13:15
Ajánlom
Auditórium címmel új podcastsorozatot indít a Magyar Építőművészek Szövetsége, amelyben hétről-hétre bemutat egy építészt. Az első adásban Zoboki Gábor mesél az Opera újjászületéséről Zubreczki Dávid építészeti szakírónak.

Az Auditórium adásai hétről hétre bemutatnak egy házat és egy építészt, aki újragondolta és felújította azt. A műsor készítői számára fontos üzenet, hogy a régi házakat megéri megmenteni. 

Nem az örökségvédelem a kérdés, hanem a környezetvédelem. Az építészet valójában környezetszennyezés”

- szögezi le Zoboki Gábor építész a most induló új építészeti podcast, az Auditórium első adásában. Az első évad központi témája az újrahasznosítás, ami a legfontosabb trend a kortárs építőművészetben.

Nagyon fontos ugyanis megérteni azt, hogy a régi épületeket a bontás helyett meg is lehet menteni és sok esetben meg is éri megmenteni.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium adásaiban Zoboki Gábor mellett szerepel még Kovács Csaba, a Galya-kilátó újraálmodója, Csillag Katalin, a MOME Campus átépítője, Nagy Csaba, a Vizafogó óvoda építésze és Golda János, a Közlekedési Múzeum tervezője. Az első epizód május 25-én jelenik meg, majd minden kedden debütálnak az adások június végéig. A projekt ősszel újabb 5 résszel folytatódik majd.

A podcast műsort a Google, az Apple és a Spotify felületein valamint minden nagyobb podcastlejátszóban meg lehet hallgatni, valamint a MÉSZ és a gyártó MADAZ oldalán is.

Az Auditórium podcast a Magyar Építőművészet Szövetségének megrendelésére készült: a 120 éves szervezet elkötelezett abban, hogy határozott véleményt formáljon építészeti kérdésekben. ”Ha azzal szembesülnek a laikusok is, hogy egy újjászületett, újrahasznosított ház legalább olyan izgalmas, érdekes, látványos lehet, mint egy újépítésű, akkor bátrabban választják ezt megoldást. Ha ezt az üzenetet át tudjuk adni a nagyközönségnek, akkor van esélyünk megmenteni a huszadik századi épített örökségünk értékes darabjait”

- mondja erről Krizsán András, a MÉSZ elnöke a pdocast hitvallását összefoglaló credójában. A műsorral hangsúlyozottan a nagyközönség felé szeretnének nyitni:

Hiába tudják az építészek, hogy egy ház fontos, védendő alkotás, ha a nagyközönség nem látja meg benne az értéket. Ha nem érzik magukénak.”

OPERAFOTOBYZDA1-130355.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium podcast a MÉSZ megbízásából a MADAZ podcast gyártásában készült. A MADAZ podcast első saját gyártású műsora az Auditórium, amelynek műsorvezetője Zubreczki Dávid, 15 éve foglalkozik építészeti témákkal, cikkekkel, könyvekkel, rádió- és televízió műsorokban. A cég alapítói Libor Anita felelős szerkesztő és Pentelényi-Kovács Tímea kreatív producer. “Örömmel csatlakoztunk a MÉSZ felkéréséhez, mert noha közel áll hozzánk a téma, mégis nagyon sokat tanultunk az elmúlt hónapokban arról, hogyan lehet gondolkodni a minket körülvevő városi környezetről. Bízunk benne, hogy az általunk fejlesztett műsorkoncepcióban sikerült érthetően megfogalmaznunk az építészeti témákat” - mondták a gyártók az együttműködésről.

 

Fejléckép: Zoboki Gábor / Fotó: ZDA Építésziroda

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).