Vizuál

Az építészet valójában környezetszennyezés? - Zoboki Gábor az Auditórium podcastjában

2021.05.25. 13:15
Ajánlom
Auditórium címmel új podcastsorozatot indít a Magyar Építőművészek Szövetsége, amelyben hétről-hétre bemutat egy építészt. Az első adásban Zoboki Gábor mesél az Opera újjászületéséről Zubreczki Dávid építészeti szakírónak.

Az Auditórium adásai hétről hétre bemutatnak egy házat és egy építészt, aki újragondolta és felújította azt. A műsor készítői számára fontos üzenet, hogy a régi házakat megéri megmenteni. 

Nem az örökségvédelem a kérdés, hanem a környezetvédelem. Az építészet valójában környezetszennyezés”

- szögezi le Zoboki Gábor építész a most induló új építészeti podcast, az Auditórium első adásában. Az első évad központi témája az újrahasznosítás, ami a legfontosabb trend a kortárs építőművészetben.

Nagyon fontos ugyanis megérteni azt, hogy a régi épületeket a bontás helyett meg is lehet menteni és sok esetben meg is éri megmenteni.

OPERAFOTOBYZDA-130357.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium adásaiban Zoboki Gábor mellett szerepel még Kovács Csaba, a Galya-kilátó újraálmodója, Csillag Katalin, a MOME Campus átépítője, Nagy Csaba, a Vizafogó óvoda építésze és Golda János, a Közlekedési Múzeum tervezője. Az első epizód május 25-én jelenik meg, majd minden kedden debütálnak az adások június végéig. A projekt ősszel újabb 5 résszel folytatódik majd.

A podcast műsort a Google, az Apple és a Spotify felületein valamint minden nagyobb podcastlejátszóban meg lehet hallgatni, valamint a MÉSZ és a gyártó MADAZ oldalán is.

Az Auditórium podcast a Magyar Építőművészet Szövetségének megrendelésére készült: a 120 éves szervezet elkötelezett abban, hogy határozott véleményt formáljon építészeti kérdésekben. ”Ha azzal szembesülnek a laikusok is, hogy egy újjászületett, újrahasznosított ház legalább olyan izgalmas, érdekes, látványos lehet, mint egy újépítésű, akkor bátrabban választják ezt megoldást. Ha ezt az üzenetet át tudjuk adni a nagyközönségnek, akkor van esélyünk megmenteni a huszadik századi épített örökségünk értékes darabjait”

- mondja erről Krizsán András, a MÉSZ elnöke a pdocast hitvallását összefoglaló credójában. A műsorral hangsúlyozottan a nagyközönség felé szeretnének nyitni:

Hiába tudják az építészek, hogy egy ház fontos, védendő alkotás, ha a nagyközönség nem látja meg benne az értéket. Ha nem érzik magukénak.”

OPERAFOTOBYZDA1-130355.jpg

az Operaház felújítása (Fotó/Forrás: ZDA Építésziroda)

Az Auditórium podcast a MÉSZ megbízásából a MADAZ podcast gyártásában készült. A MADAZ podcast első saját gyártású műsora az Auditórium, amelynek műsorvezetője Zubreczki Dávid, 15 éve foglalkozik építészeti témákkal, cikkekkel, könyvekkel, rádió- és televízió műsorokban. A cég alapítói Libor Anita felelős szerkesztő és Pentelényi-Kovács Tímea kreatív producer. “Örömmel csatlakoztunk a MÉSZ felkéréséhez, mert noha közel áll hozzánk a téma, mégis nagyon sokat tanultunk az elmúlt hónapokban arról, hogyan lehet gondolkodni a minket körülvevő városi környezetről. Bízunk benne, hogy az általunk fejlesztett műsorkoncepcióban sikerült érthetően megfogalmaznunk az építészeti témákat” - mondták a gyártók az együttműködésről.

 

Fejléckép: Zoboki Gábor / Fotó: ZDA Építésziroda

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.