Vizuál

Az érzékelhető határán

2014.10.17. 15:30
Ajánlom
A hang az elmúlt évtizedek képzőművészetében egyre nagyobb teret nyerő médium. A Műcsarnok termeiben a legutóbbi évtized néhány hanginstallációját mutatják be magyar és külföldi művészek részvételével.

A tematikus tárlaton technikailag és témájában is sokszínű, az érzékelésre reflektáló munkákat tekinthet meg a közönség - mondta el Rózsás Lívia, a kiállítás egyik kurátora. Sőrés Zsolt, a tárlat másik kurátora hozzáfűzte: a kiállításon nagy szerepe van a vizualitásnak is, amely a hangot mint "műtárgyat" erősíti. Emellett a lehető legszínesebben és legátfogóbban igyekeznek bemutatni azokat a törekvéseket, amelyek mentén az utóbbi évtizedek hanginstallációs művészeti tevékenységei, kiállításai szerveződnek.

A Műcsarnok termeiben a legutóbbi bő egy évtized néhány különleges hanginstallációja látható. Christian Skjodt több mint 200 hangszóróból álló installációja a Műcsarnok tetőablakán beszűrődő fényt teszi "hallhatóvá", Bernhard Gál osztrák művész és zenetörténész otthona felvett hangjait elegyíti sajátos módon Alsógalla és a turulmadár történetének áthallásaival, míg hans w. koch német zeneszerző a kvintkört teszi szemléletessé interaktív installációjával.

Arturas Bumsteinas a barokk színházak szélgépeinek hangját viszi a Műcsarnokba, a BINAURA csoport pedig átrendezhető interaktív rendszert hoz létre. Várnai Gyula egy mozgásforma rekonstrukcióját kísérli meg hanghatások segítségével, míg Nagy Gergő egy elsötétített teremben teremt "embert befogadó hangkörnyezetet". Gerardo Nolasco Magana installációja a Műcsarnok bejárata melletti fán található kis hangszóró, amelyből a Közép-Amerikában őshonos quetzal madár hangja szól. Carsten Stabenow műve egyetlen a palótól a tetőig kifeszített zongorahúrt mutat meg, amely a rezonanciáit a tetőszerkezetből nyeri. 

Jozef Cseres Jon Rose-zal közösen a Rosenbergek történetét mutatja be filmeken és vitrinben lévő tárgyakon keresztül, az összeállítás kifejezetten a Műcsarnok terére készült, ahogyan Thanos Chrysakis, az Egyesült Királyságban élő görög művész is erre az alkalomra alkotott új hangkörnyezetet. A kiállítást az érdeklődők szombaton 15 órától a tárlat kurátorai és a művészek vezetésével, október 26-án pedig Szigetvári Andrea zeneszerzővel tekinthetik meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.