Vizuál

Az Esterházy-kastély fénypontjai

2013.07.16. 12:00
Ajánlom
Tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A porcelán és az ezüst az Esterházyak gyűjteményének kiemelt területeit képezték. A család szenvedélyesen, a kor legjobb gyártóit felkutatva szerezte be a frankenthali, meisseni, herendi porcelánokat, de az utókorra hagyományozódott egy sokrészes, pompázatos ezüst étkészlet is a bécsi Würth ezüstmanufaktúrából.

A kiállítás egyik művészettörténeti és tartalmi fénypontját Antonio Canova Esterházy Leopoldinát, a későbbi Lichtenstein Moritz herceg feleségét ábrázoló márványszobra jelenti. A csodás ülőszobrot az apa, II. Miklós angol tájkertjének ábrázolásai veszik körül. Különös figyelmet érdemelnek a Haydn-teremtől keletre elhelyezkedő helyiségek, melyeket teljesen felújítottak. A központi terem egyedülálló keretet biztosít a kismartoni kastélyban bemutatott szobornak, melynek átfogó helyreállítása 13 évvel ezelőtt kezdődött.

A kiállítási tárgyak közül kiemelendő még Johann Friedrich Schroth (1756-1779) két 1779-ben készült lovas szobra, melyek I. Esterházy Miklós (közismerten Fényes Miklós) herceget, valamint II. József császárt ábrázolják ágaskodó lovaikon. A szobrocskák, melyek egykor a herceg eszterházai dolgozószobájának díszei voltak, többek között olyan történelmi eseményekre emlékeztették szemlélőjüket, mint amilyen József német-római királlyá történő megválasztása és 1764. április 3-i megkoronázása volt Frankfurtban. A követeként Frankfurt am Mainban tartózkodó Miklós herceget, gondosan prezentált személyiségének és udvartartásának köszönhetően, elismerés és kitüntetett figyelem övezte. A róla mintázott lovas szobron a híres briliáns ékszer garnitúrát, valamint a Magyar Királyi Nemesi Testőrség egyenruháját viseli, melynek 1764-től kezdve kapitánya volt.

Noha a hercegi párok és a korszakok ízlése állandóan változott, a kismartoni kastély falai, padlózata és ajtói a mai napig az eredeti falkeretet és szobaelrendezést rejtik. A kiállítás alkalmából először került sor egyes termek körültekintő feldolgozására, valamint a történelmi falfestmények részleges feltárására. A látogató így nemcsak a legmagasabb színvonalú iparművészeti tárgyakban gyönyörködhet, hanem egyúttal visszatekinthet a kastély immáron 300 éves építészeti történetére is, amire ilyen formában mindezidáig nem nyílt lehetőség.

A kiállítás összesen tíz terméből kettőt két jelentős hercegnének, Esterházy Melindának, valamint Esterházy Margitnak (szül. Cziráky) szentelték. Mindketten az Esterházy család jelentős nőalakjai voltak, akik személyiségük, jellemvonásaik, cselekedeteik és döntéseik által kiérdemelték az utókor máig érezhető megbecsülését és tiszteletét. A kastély másik kiállítása, a Hercegnői lakosztályok pedig három másik hercegné izgalmas életével ismerteti meg a látogatókat.

A július 23-án délig helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével tekintheti meg az Esterházy-kastély fénypontjai című kiállítást.

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceget hívták Fényes Miklósnak?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.