Vizuál

Az Esterházy-kastély fénypontjai

2013.07.16. 12:00
Ajánlom
Tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A porcelán és az ezüst az Esterházyak gyűjteményének kiemelt területeit képezték. A család szenvedélyesen, a kor legjobb gyártóit felkutatva szerezte be a frankenthali, meisseni, herendi porcelánokat, de az utókorra hagyományozódott egy sokrészes, pompázatos ezüst étkészlet is a bécsi Würth ezüstmanufaktúrából.

A kiállítás egyik művészettörténeti és tartalmi fénypontját Antonio Canova Esterházy Leopoldinát, a későbbi Lichtenstein Moritz herceg feleségét ábrázoló márványszobra jelenti. A csodás ülőszobrot az apa, II. Miklós angol tájkertjének ábrázolásai veszik körül. Különös figyelmet érdemelnek a Haydn-teremtől keletre elhelyezkedő helyiségek, melyeket teljesen felújítottak. A központi terem egyedülálló keretet biztosít a kismartoni kastélyban bemutatott szobornak, melynek átfogó helyreállítása 13 évvel ezelőtt kezdődött.

A kiállítási tárgyak közül kiemelendő még Johann Friedrich Schroth (1756-1779) két 1779-ben készült lovas szobra, melyek I. Esterházy Miklós (közismerten Fényes Miklós) herceget, valamint II. József császárt ábrázolják ágaskodó lovaikon. A szobrocskák, melyek egykor a herceg eszterházai dolgozószobájának díszei voltak, többek között olyan történelmi eseményekre emlékeztették szemlélőjüket, mint amilyen József német-római királlyá történő megválasztása és 1764. április 3-i megkoronázása volt Frankfurtban. A követeként Frankfurt am Mainban tartózkodó Miklós herceget, gondosan prezentált személyiségének és udvartartásának köszönhetően, elismerés és kitüntetett figyelem övezte. A róla mintázott lovas szobron a híres briliáns ékszer garnitúrát, valamint a Magyar Királyi Nemesi Testőrség egyenruháját viseli, melynek 1764-től kezdve kapitánya volt.

Noha a hercegi párok és a korszakok ízlése állandóan változott, a kismartoni kastély falai, padlózata és ajtói a mai napig az eredeti falkeretet és szobaelrendezést rejtik. A kiállítás alkalmából először került sor egyes termek körültekintő feldolgozására, valamint a történelmi falfestmények részleges feltárására. A látogató így nemcsak a legmagasabb színvonalú iparművészeti tárgyakban gyönyörködhet, hanem egyúttal visszatekinthet a kastély immáron 300 éves építészeti történetére is, amire ilyen formában mindezidáig nem nyílt lehetőség.

A kiállítás összesen tíz terméből kettőt két jelentős hercegnének, Esterházy Melindának, valamint Esterházy Margitnak (szül. Cziráky) szentelték. Mindketten az Esterházy család jelentős nőalakjai voltak, akik személyiségük, jellemvonásaik, cselekedeteik és döntéseik által kiérdemelték az utókor máig érezhető megbecsülését és tiszteletét. A kastély másik kiállítása, a Hercegnői lakosztályok pedig három másik hercegné izgalmas életével ismerteti meg a látogatókat.

A július 23-án délig helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével tekintheti meg az Esterházy-kastély fénypontjai című kiállítást.

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceget hívták Fényes Miklósnak?

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.