Vizuál

Az Esterházy-kastély fénypontjai

2013.07.16. 12:00
Ajánlom
Tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A porcelán és az ezüst az Esterházyak gyűjteményének kiemelt területeit képezték. A család szenvedélyesen, a kor legjobb gyártóit felkutatva szerezte be a frankenthali, meisseni, herendi porcelánokat, de az utókorra hagyományozódott egy sokrészes, pompázatos ezüst étkészlet is a bécsi Würth ezüstmanufaktúrából.

A kiállítás egyik művészettörténeti és tartalmi fénypontját Antonio Canova Esterházy Leopoldinát, a későbbi Lichtenstein Moritz herceg feleségét ábrázoló márványszobra jelenti. A csodás ülőszobrot az apa, II. Miklós angol tájkertjének ábrázolásai veszik körül. Különös figyelmet érdemelnek a Haydn-teremtől keletre elhelyezkedő helyiségek, melyeket teljesen felújítottak. A központi terem egyedülálló keretet biztosít a kismartoni kastélyban bemutatott szobornak, melynek átfogó helyreállítása 13 évvel ezelőtt kezdődött.

A kiállítási tárgyak közül kiemelendő még Johann Friedrich Schroth (1756-1779) két 1779-ben készült lovas szobra, melyek I. Esterházy Miklós (közismerten Fényes Miklós) herceget, valamint II. József császárt ábrázolják ágaskodó lovaikon. A szobrocskák, melyek egykor a herceg eszterházai dolgozószobájának díszei voltak, többek között olyan történelmi eseményekre emlékeztették szemlélőjüket, mint amilyen József német-római királlyá történő megválasztása és 1764. április 3-i megkoronázása volt Frankfurtban. A követeként Frankfurt am Mainban tartózkodó Miklós herceget, gondosan prezentált személyiségének és udvartartásának köszönhetően, elismerés és kitüntetett figyelem övezte. A róla mintázott lovas szobron a híres briliáns ékszer garnitúrát, valamint a Magyar Királyi Nemesi Testőrség egyenruháját viseli, melynek 1764-től kezdve kapitánya volt.

Noha a hercegi párok és a korszakok ízlése állandóan változott, a kismartoni kastély falai, padlózata és ajtói a mai napig az eredeti falkeretet és szobaelrendezést rejtik. A kiállítás alkalmából először került sor egyes termek körültekintő feldolgozására, valamint a történelmi falfestmények részleges feltárására. A látogató így nemcsak a legmagasabb színvonalú iparművészeti tárgyakban gyönyörködhet, hanem egyúttal visszatekinthet a kastély immáron 300 éves építészeti történetére is, amire ilyen formában mindezidáig nem nyílt lehetőség.

A kiállítás összesen tíz terméből kettőt két jelentős hercegnének, Esterházy Melindának, valamint Esterházy Margitnak (szül. Cziráky) szentelték. Mindketten az Esterházy család jelentős nőalakjai voltak, akik személyiségük, jellemvonásaik, cselekedeteik és döntéseik által kiérdemelték az utókor máig érezhető megbecsülését és tiszteletét. A kastély másik kiállítása, a Hercegnői lakosztályok pedig három másik hercegné izgalmas életével ismerteti meg a látogatókat.

A július 23-án délig helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével tekintheti meg az Esterházy-kastély fénypontjai című kiállítást.

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceget hívták Fényes Miklósnak?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.