Vizuál

Az Európa Filmdíjas Quo vadis, Aida? nyitja a Lux Filmnapokat

2022.05.09. 10:00
Ajánlom
Jasmila Zbanic lélegzetelállító filmje az Európai Filmdíj abszolút győztese volt 2021-ben, az alkotás elnyerte a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is, emellett Oscar-díjra is jelölték. Május 11-től 13-ig idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a Lux Filmnapoknak. 

Az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmes díjára idén is három film versenyez, olyan fajsúlyos és aktuális témákat feldolgozva, mint a háborús konfliktusok tragikus következményei, a homoszexualitás üldözése a 20. században és az Európán kívülről, élhetetlenné vált vidékekről érkező menekültek traumái. A három estén át tartó ingyenes vetítéssorozaton az Urániában látható Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida?, Sebastian Meise Great Freedom és Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee című filmjei. 

A Lux közönségdíjat, amelyet 2020-ban vezettek be az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas nemzetközi mozihálózattal együttműködésben, két korábbi elismerés ötvözete: a Lux filmdíjé, amelyet az EP 2007-ben alapított a kultúra és a sokszínűség iránti elkötelezettség szimbólumaként, valamint a People's Choice Awardé, az Európai Filmakadémia közönségdíjáé.

A Lux filmdíj hagyományaihoz híven az új elismerés, és a hozzá kapcsolódó vetítéssorozat is olyan filmeket helyez reflektorfénybe, amelyeket összeköt az európai identitás kérdésköre és aktuális, az európai embereket érintő társadalmi jelenségek ábrázolása.

A filmszakmai zsűri által kiválasztott három alkotást a tavaszi hónapokban az EU 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva nézhetik meg az érdeklődők. A nézők voksolhatnak kedvenc filmjükre a május 25-ig elérhető online közönségszavazáson. A győztes alkotást - amelyről fele-fele arányban határoznak a közönségvoksok és az EP képviselőinek szavazatai - június 8-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

Quo vadis, Aida?

A Lux filmnapokat május 11-én este Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című háborús drámája nyitja az Urániában. Az Arany Medve-díjas bosnyák rendező alkotása az 1995-ös srebrenicai mészárlás témáját dolgozza fel. A megrázó és feszült dráma főhőse, Aida az ENSZ tolmácsaként dolgozik a szervezet által biztonságos övezetnek nyilvánított, a szerb hadsereg által mégis elfoglalt kisvárosban, ahol bosnyákok tízezrei kerestek menedéket. Kulcsfontosságú információkhoz jut, és mindent megtesz, hogy megmentse férjét és két felnőtt fiát a közelgő tragédiától. A nemzetközi koprodukcióban, kilenc ország részvételével készült alkotás az Európai Filmdíj abszolút győztese volt, a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is elnyerte, emellett a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára is jelölték.

Great Freedom

A vetítéssorozat május 12-én az osztrák Sebastian Meise Great Freedom című filmdrámájával folytatódik. A második világháború utáni Németországban játszódó alkotás - amelynek megtekintését csak 18 éven felüli nézőknek ajánlják - egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban akkoriban még bűncselekménynek számító homoszexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. Hans életében az egyetlen állandó emberi kapcsolatot rabtársa, a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt, megrögzött homofób Viktor jelenti. Egymástól viszolygásuk az évek során sajátos kötelékké alakul, amelyben felszínre kerülnek rejtett félelmeik és a fájdalom. Az osztrák-német koprodukcióban készült film világpremierje Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban volt, itt a zsűri különdíjával jutalmazták, azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával ismerték el.

Menekülés/Flee

A harmadik idei versenyfilmet, a dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés/Flee (16) című filmjét május 13-án vetítik. A több mint nyolcvan nemzetközi fesztiváldíjjal elismert dán-francia-svéd-norvég koprodukció a mozitörténet első olyan alkotása, amelyet egyszerre jelöltek Oscar-díjra a legjobb animációs film, a legjobb dokumentumfilm és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. Egy Dániában élő sikeres akadémikus igaz történetét mutatja be, aki a nyolcvanas években gyermekként, családjával menekülni kényszerült a háború sújtotta Afganisztánból. Miközben Amin a jobb élet reményében különböző nyugat-európai országokban próbált letelepedni, kibontakozó szexuális identitását titkolnia kellett családja előtt. Az anonimitás megőrzése érdekében nagyrészt animációs formában készült filmben Amin és a rendező közötti őszinte beszélgetéseken tárul fel a múlttal szembenézés és az önfelfedezés története.

A szervezők minden résztvevőt arra biztatnak, hogy értékeljék a megnézett filmeket a www.luxaward.eu honlapon. A szavazók közül tíz nyertest sorsolnak ki, akik részt vehetnek a június 8-i strasbourgi díjátadón.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

Lux filmnapok
Uránia Nemzeti Filmszínház
2022. május 11.-13.

 

Fejléckép: jelenet a Quo vadis, Aida? c. filmből / fotó: Cinefest Filmfesztivál

 

 

Bosnyák háborús dráma, a Quo vadis, Aida? lett a legjobb európai film

Kapcsolódó

Bosnyák háborús dráma, a Quo vadis, Aida? lett a legjobb európai film

Jasmila Zbanic rendező a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrencicai nőknek ajánlotta filmjét az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Berlinben. Az online formában megtartott díjátadón Mészáros Márta életműdíjat, Ágh Márton pedig a legjobb európai látványtervezőnek járó díjat vehette át. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.