Vizuál

Az évszázad árverése

2014.06.27. 09:45
Ajánlom
Árverésre bocsátja Napóleon-múzeuma kiállítási tárgyait a monacói hercegi palota. A nagy birodalomépítővel kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek kerülnek kalapács alá.

"A Grimaldi család új muzeológiai tervei következtében a hercegi család úgy döntött, hogy megválik e kivételes gyűjtemény egy részétől" - közölte a császárság korára szakosodott intézmény a hercegi palota által csütörtökön közzétett közleményében. A közel ezer tételből álló gyűjtemény nagy részét a 20. század elején gyűjtötte II. Lajos monacói herceg (1870-1949), majd a múzeumot 1970-ben megnyitó III. Rainier herceg gazdagította.

A hercegi palota déli szárnyának földszintjén berendezett Napóleon-múzeum hónapok óta zárva tart. A kiállításon Napóleonnal kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek láthatók. Egy fekete filcből készült, ritkaságnak számító kétsarkú kalap - melyet a császár állítólag Elba szigetén viselt - becsült ára 300 és 400 ezer euró (92-123 millió forint).

Egy Szent Ilona szigetéről származó tányérért 80-100 ezer eurót (24,6-30,7 millió forint) várnak. Napóleon az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigeten halt meg száműzetésben. A kiscipőt, amelyben a római királyt keresztelték, 60-80 ezer euróra (18,4-24,6 millió forint) tartják. A császár mellszobrát, Antonio Canova művét, amely állítólag a mailmaisoni kastélyban volt kiállítva a második császárság idején, 150-200 ezer euróra (46-61 millió forint) becsülik.

II. Sándor orosz cár (1818-1881) aranyból készült, gyémántokkal díszített díszkardjáért 600-800 ezer eurót (184-246 millió forint) várnak. A kardot III. Sándor cár ajándékozta Jurjevszkaja hercegnőnek (1847-1922). A gyűjtemény értékesítése az évszázad árverése lesz a témában az AFP francia hírügynökség által megkérdezett műkereskedők szerint. Napóleon személye a határokon túl is nagy érdeklődést vált ki, a külföldi gyűjtők, főleg az oroszok szívesen vásárolnak napóleoni emlékeket.

Az értékesítést nem mindenki fogadja azonban kitörő örömmel. Jean Etevenaux, a Napóleon Emléke nevű egyesület főtitkára sajnálkozását fejezte ki a gyűjtemény szétszórása miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy francia múzeumok igyekeznek megszerezni egyes darabokat. Kérdés, hogy lesz-e pénzük rá - tette hozzá. Az árverést november 15-én és 16-án a Párizs melletti Fontainebleau-ban tartják - tudatta az értékesítéssel megbízott Osenat árverési ház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.