Vizuál

Az évszázad árverése

2014.06.27. 09:45
Ajánlom
Árverésre bocsátja Napóleon-múzeuma kiállítási tárgyait a monacói hercegi palota. A nagy birodalomépítővel kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek kerülnek kalapács alá.

"A Grimaldi család új muzeológiai tervei következtében a hercegi család úgy döntött, hogy megválik e kivételes gyűjtemény egy részétől" - közölte a császárság korára szakosodott intézmény a hercegi palota által csütörtökön közzétett közleményében. A közel ezer tételből álló gyűjtemény nagy részét a 20. század elején gyűjtötte II. Lajos monacói herceg (1870-1949), majd a múzeumot 1970-ben megnyitó III. Rainier herceg gazdagította.

A hercegi palota déli szárnyának földszintjén berendezett Napóleon-múzeum hónapok óta zárva tart. A kiállításon Napóleonnal kapcsolatos történelmi emlékek, a császár személyes tárgyai, kéziratok, kitüntetések, fegyverek és képek láthatók. Egy fekete filcből készült, ritkaságnak számító kétsarkú kalap - melyet a császár állítólag Elba szigetén viselt - becsült ára 300 és 400 ezer euró (92-123 millió forint).

Egy Szent Ilona szigetéről származó tányérért 80-100 ezer eurót (24,6-30,7 millió forint) várnak. Napóleon az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigeten halt meg száműzetésben. A kiscipőt, amelyben a római királyt keresztelték, 60-80 ezer euróra (18,4-24,6 millió forint) tartják. A császár mellszobrát, Antonio Canova művét, amely állítólag a mailmaisoni kastélyban volt kiállítva a második császárság idején, 150-200 ezer euróra (46-61 millió forint) becsülik.

II. Sándor orosz cár (1818-1881) aranyból készült, gyémántokkal díszített díszkardjáért 600-800 ezer eurót (184-246 millió forint) várnak. A kardot III. Sándor cár ajándékozta Jurjevszkaja hercegnőnek (1847-1922). A gyűjtemény értékesítése az évszázad árverése lesz a témában az AFP francia hírügynökség által megkérdezett műkereskedők szerint. Napóleon személye a határokon túl is nagy érdeklődést vált ki, a külföldi gyűjtők, főleg az oroszok szívesen vásárolnak napóleoni emlékeket.

Az értékesítést nem mindenki fogadja azonban kitörő örömmel. Jean Etevenaux, a Napóleon Emléke nevű egyesület főtitkára sajnálkozását fejezte ki a gyűjtemény szétszórása miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy francia múzeumok igyekeznek megszerezni egyes darabokat. Kérdés, hogy lesz-e pénzük rá - tette hozzá. Az árverést november 15-én és 16-án a Párizs melletti Fontainebleau-ban tartják - tudatta az értékesítéssel megbízott Osenat árverési ház.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.