Vizuál

Az igazi műgyűjtő nem spórolhatja meg, hogy kialakuljon az ízlése

2016.03.18. 11:29
Ajánlom
Mit tegyen az a művészetkedvelő, aki kortárs műalkotásokkal szeretné feldobni otthonát, de annyira nem ért hozzá? Ez a dilemma szülte az igényt, hogy külföldi mintára nálunk is megalakuljon a május 7-én startoló Kortárs Műgyűjtő Akadémia.

A festmény- és műtárgyvásárlás mindig is kevesek kiváltsága volt, és tény, hogy napjainkban korántsem nő azoknak a köre, akik megtehetik, hogy százezreket fizessenek egy képért. A műgyűjtésre anyagi lehetőségeit nézve elméletben alkalmas szűk társadalmi réteg most is létezik, viszont Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát alapító ArtCenter Budapest projektigazgatója szerint fogyasztási szokásaik eddig más irányba teljesedtek ki, és főleg státuszszimbólumokban, jakuzziban, prémiumautókban, dizájnbútorban és hasonlókban nyilvánultak meg.

A vásárlóközönség szocializáció miatt tehát nem állt rá a kortárs művészetre, de ez a világszerte egyre jobban terjedő trend és társadalmi-kulturális elvárások miatt változóban van: a tehetősebb réteget külföldön nemcsak az üzleti életben, hanem a magánéletben is jellemzi a versenyszellem, és ha valaki az üzletben lépést tart, akkor a művészetben is ajánlott. A bankok például kortárs képekkel dekorálják a falakat, a cégvezetőt ez alapján is megítélhetik.

múzeum kurátor festészet kiállítás

múzeum kurátor festészet kiállítás

De ha valaki vásárolna is képet, gyakran visszatartó erő, hogy nem ért hozzá. Az ArtCenter Budapest készített egy felmérést a célközönség körében azt vizsgálva, hogy lenne-e igény felzárkóztató kurzusra; a megkérdezettek 89%-a szerint igen. Ezért elhatározták, hogy a kortárs művészetet fókuszba hozzák, és az érdeklődők körében felébresztik, illetve megerősítik a modern műalkotások iránti (befektetési célú) vásárlási, vagy gyűjtési szándékot, még jobban felrázva a műgyűjtői szcénát. Magyar nyelvterületen ugyanis közel ötezer képzőművész él, ebből ezer rendszeresen alkot; nekik is szükségük van arra, hogy legyenek vásárlóik. 

"A műgyűjtés kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak"

Az akadémia megalakulását beharangozó sajtóeseményen két tapasztalat műgyűjtő is megosztotta tapasztalatait. Egyikük szerint egy kép vásárlása alapvetően a „tetszik” vagy „nem tetszik” elven alapszik, és a gyűjtő a pénztárcájával szavaz. Viszont ha valaki igazán komolyan gondolja a gyűjtést, nem spórolhatja meg az erőfeszítést, hogy kialakuljon az ízlése: járnia kell galériákba, műtermekbe, kapcsolatba kell lépnie a művészekkel, magyarán intellektuálisan nyitnia kell a világ felé. Már csak azért is kell nyitott szemmel járni, mert az igazán jó művészek gyakran kiesnek a kánonból, és értéküket csupán az utókor határozza meg; ha ez nem így volna, nem halt volna éhen Modigliani, vagy nem szorult volna a perifériára Van Gogh, akinek a testvére galerista volt, ennek ellenére nem ismerte fel a tehetségét; közben akiket akkor hájpoltak, azoknak a képeit ma már csomagolóanyagnak se adják el. A két gyűjtő szerint az igazi műgyűjtés valóban egy szűk réteg "homokozója" és élvezeti forrása, és mivel a képek sokba kerülnek, de később jóval többet is érhetnek, „kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak”.

Modigliani: Christina

Modigliani: Christina (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Ugyanakkor elhangzott az a vélemény is, hogy nem kell feltétlenül eredetinek lennie a képnek, egy tisztességes másolatnak is lehet a művészeti értéke; tulajdonképpen mindegy, hogy egy család ikeás poszterek, litográfiák vagy műtárgyak között él, a lényeg, hogy a művészet jobbá teszi az életet, szebbé a környezetet.

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia május 7-én induló képzése során a műgyűjtők mellett olyan szakemberektől tanulhatnak a jelentkezők, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Rényi András művészettörténész, egyetemi oktató, Molnár Annamária galerista, Ébli Gábor egyetemi oktató, German Kinga egyetemi oktató, Tóth Pál Sándor, a CARTC Egyesület vezetője, Einspach Gábor műkereskedő, galerista, Muladi Brigitta művésszettörténész, publicista, Vékony Délia főiskolai adjunktus. Gajzágó György szerint a kurzus hasonló lesz a borkurzusokhoz, amiket elvégezve nem lesz ugyan szakértő az érdeklődő, de érteni mindenképpen fog a hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.
Vizuál térkép

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál hír

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.