Vizuál

Az igazi műgyűjtő nem spórolhatja meg, hogy kialakuljon az ízlése

2016.03.18. 11:29
Ajánlom
Mit tegyen az a művészetkedvelő, aki kortárs műalkotásokkal szeretné feldobni otthonát, de annyira nem ért hozzá? Ez a dilemma szülte az igényt, hogy külföldi mintára nálunk is megalakuljon a május 7-én startoló Kortárs Műgyűjtő Akadémia.

A festmény- és műtárgyvásárlás mindig is kevesek kiváltsága volt, és tény, hogy napjainkban korántsem nő azoknak a köre, akik megtehetik, hogy százezreket fizessenek egy képért. A műgyűjtésre anyagi lehetőségeit nézve elméletben alkalmas szűk társadalmi réteg most is létezik, viszont Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát alapító ArtCenter Budapest projektigazgatója szerint fogyasztási szokásaik eddig más irányba teljesedtek ki, és főleg státuszszimbólumokban, jakuzziban, prémiumautókban, dizájnbútorban és hasonlókban nyilvánultak meg.

A vásárlóközönség szocializáció miatt tehát nem állt rá a kortárs művészetre, de ez a világszerte egyre jobban terjedő trend és társadalmi-kulturális elvárások miatt változóban van: a tehetősebb réteget külföldön nemcsak az üzleti életben, hanem a magánéletben is jellemzi a versenyszellem, és ha valaki az üzletben lépést tart, akkor a művészetben is ajánlott. A bankok például kortárs képekkel dekorálják a falakat, a cégvezetőt ez alapján is megítélhetik.

múzeum kurátor festészet kiállítás

múzeum kurátor festészet kiállítás

De ha valaki vásárolna is képet, gyakran visszatartó erő, hogy nem ért hozzá. Az ArtCenter Budapest készített egy felmérést a célközönség körében azt vizsgálva, hogy lenne-e igény felzárkóztató kurzusra; a megkérdezettek 89%-a szerint igen. Ezért elhatározták, hogy a kortárs művészetet fókuszba hozzák, és az érdeklődők körében felébresztik, illetve megerősítik a modern műalkotások iránti (befektetési célú) vásárlási, vagy gyűjtési szándékot, még jobban felrázva a műgyűjtői szcénát. Magyar nyelvterületen ugyanis közel ötezer képzőművész él, ebből ezer rendszeresen alkot; nekik is szükségük van arra, hogy legyenek vásárlóik. 

"A műgyűjtés kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak"

Az akadémia megalakulását beharangozó sajtóeseményen két tapasztalat műgyűjtő is megosztotta tapasztalatait. Egyikük szerint egy kép vásárlása alapvetően a „tetszik” vagy „nem tetszik” elven alapszik, és a gyűjtő a pénztárcájával szavaz. Viszont ha valaki igazán komolyan gondolja a gyűjtést, nem spórolhatja meg az erőfeszítést, hogy kialakuljon az ízlése: járnia kell galériákba, műtermekbe, kapcsolatba kell lépnie a művészekkel, magyarán intellektuálisan nyitnia kell a világ felé. Már csak azért is kell nyitott szemmel járni, mert az igazán jó művészek gyakran kiesnek a kánonból, és értéküket csupán az utókor határozza meg; ha ez nem így volna, nem halt volna éhen Modigliani, vagy nem szorult volna a perifériára Van Gogh, akinek a testvére galerista volt, ennek ellenére nem ismerte fel a tehetségét; közben akiket akkor hájpoltak, azoknak a képeit ma már csomagolóanyagnak se adják el. A két gyűjtő szerint az igazi műgyűjtés valóban egy szűk réteg "homokozója" és élvezeti forrása, és mivel a képek sokba kerülnek, de később jóval többet is érhetnek, „kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak”.

Modigliani: Christina

Modigliani: Christina (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Ugyanakkor elhangzott az a vélemény is, hogy nem kell feltétlenül eredetinek lennie a képnek, egy tisztességes másolatnak is lehet a művészeti értéke; tulajdonképpen mindegy, hogy egy család ikeás poszterek, litográfiák vagy műtárgyak között él, a lényeg, hogy a művészet jobbá teszi az életet, szebbé a környezetet.

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia május 7-én induló képzése során a műgyűjtők mellett olyan szakemberektől tanulhatnak a jelentkezők, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Rényi András művészettörténész, egyetemi oktató, Molnár Annamária galerista, Ébli Gábor egyetemi oktató, German Kinga egyetemi oktató, Tóth Pál Sándor, a CARTC Egyesület vezetője, Einspach Gábor műkereskedő, galerista, Muladi Brigitta művésszettörténész, publicista, Vékony Délia főiskolai adjunktus. Gajzágó György szerint a kurzus hasonló lesz a borkurzusokhoz, amiket elvégezve nem lesz ugyan szakértő az érdeklődő, de érteni mindenképpen fog a hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.