Vizuál

Az igazi műgyűjtő nem spórolhatja meg, hogy kialakuljon az ízlése

2016.03.18. 11:29
Ajánlom
Mit tegyen az a művészetkedvelő, aki kortárs műalkotásokkal szeretné feldobni otthonát, de annyira nem ért hozzá? Ez a dilemma szülte az igényt, hogy külföldi mintára nálunk is megalakuljon a május 7-én startoló Kortárs Műgyűjtő Akadémia.

A festmény- és műtárgyvásárlás mindig is kevesek kiváltsága volt, és tény, hogy napjainkban korántsem nő azoknak a köre, akik megtehetik, hogy százezreket fizessenek egy képért. A műgyűjtésre anyagi lehetőségeit nézve elméletben alkalmas szűk társadalmi réteg most is létezik, viszont Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát alapító ArtCenter Budapest projektigazgatója szerint fogyasztási szokásaik eddig más irányba teljesedtek ki, és főleg státuszszimbólumokban, jakuzziban, prémiumautókban, dizájnbútorban és hasonlókban nyilvánultak meg.

A vásárlóközönség szocializáció miatt tehát nem állt rá a kortárs művészetre, de ez a világszerte egyre jobban terjedő trend és társadalmi-kulturális elvárások miatt változóban van: a tehetősebb réteget külföldön nemcsak az üzleti életben, hanem a magánéletben is jellemzi a versenyszellem, és ha valaki az üzletben lépést tart, akkor a művészetben is ajánlott. A bankok például kortárs képekkel dekorálják a falakat, a cégvezetőt ez alapján is megítélhetik.

múzeum kurátor festészet kiállítás

múzeum kurátor festészet kiállítás

De ha valaki vásárolna is képet, gyakran visszatartó erő, hogy nem ért hozzá. Az ArtCenter Budapest készített egy felmérést a célközönség körében azt vizsgálva, hogy lenne-e igény felzárkóztató kurzusra; a megkérdezettek 89%-a szerint igen. Ezért elhatározták, hogy a kortárs művészetet fókuszba hozzák, és az érdeklődők körében felébresztik, illetve megerősítik a modern műalkotások iránti (befektetési célú) vásárlási, vagy gyűjtési szándékot, még jobban felrázva a műgyűjtői szcénát. Magyar nyelvterületen ugyanis közel ötezer képzőművész él, ebből ezer rendszeresen alkot; nekik is szükségük van arra, hogy legyenek vásárlóik. 

"A műgyűjtés kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak"

Az akadémia megalakulását beharangozó sajtóeseményen két tapasztalat műgyűjtő is megosztotta tapasztalatait. Egyikük szerint egy kép vásárlása alapvetően a „tetszik” vagy „nem tetszik” elven alapszik, és a gyűjtő a pénztárcájával szavaz. Viszont ha valaki igazán komolyan gondolja a gyűjtést, nem spórolhatja meg az erőfeszítést, hogy kialakuljon az ízlése: járnia kell galériákba, műtermekbe, kapcsolatba kell lépnie a művészekkel, magyarán intellektuálisan nyitnia kell a világ felé. Már csak azért is kell nyitott szemmel járni, mert az igazán jó művészek gyakran kiesnek a kánonból, és értéküket csupán az utókor határozza meg; ha ez nem így volna, nem halt volna éhen Modigliani, vagy nem szorult volna a perifériára Van Gogh, akinek a testvére galerista volt, ennek ellenére nem ismerte fel a tehetségét; közben akiket akkor hájpoltak, azoknak a képeit ma már csomagolóanyagnak se adják el. A két gyűjtő szerint az igazi műgyűjtés valóban egy szűk réteg "homokozója" és élvezeti forrása, és mivel a képek sokba kerülnek, de később jóval többet is érhetnek, „kiszúrás a gyerekekkel, szerencse az unokáknak”.

Modigliani: Christina

Modigliani: Christina (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Ugyanakkor elhangzott az a vélemény is, hogy nem kell feltétlenül eredetinek lennie a képnek, egy tisztességes másolatnak is lehet a művészeti értéke; tulajdonképpen mindegy, hogy egy család ikeás poszterek, litográfiák vagy műtárgyak között él, a lényeg, hogy a művészet jobbá teszi az életet, szebbé a környezetet.

A Kortárs Műgyűjtő Akadémia május 7-én induló képzése során a műgyűjtők mellett olyan szakemberektől tanulhatnak a jelentkezők, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Rényi András művészettörténész, egyetemi oktató, Molnár Annamária galerista, Ébli Gábor egyetemi oktató, German Kinga egyetemi oktató, Tóth Pál Sándor, a CARTC Egyesület vezetője, Einspach Gábor műkereskedő, galerista, Muladi Brigitta művésszettörténész, publicista, Vékony Délia főiskolai adjunktus. Gajzágó György szerint a kurzus hasonló lesz a borkurzusokhoz, amiket elvégezve nem lesz ugyan szakértő az érdeklődő, de érteni mindenképpen fog a hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.