Vizuál

Az ökológiai érzékenység lényege - Ulbert Ádám, Esterházy Art Award-díjas képzőművész a Fülbemászóban

2021.12.28. 11:50
Ajánlom
Podcastunkban Ulbert Ádámmal díjnyertes munkájáról, kiterjedt művészi tanulmányairól, a japán fametszet inspirációs erejéről és az antropomorf alakokról is beszélgettünk a Ludwig Múzeumban látható, a fiatal képzőművészeti szcénát bemutató kiállítás alkalmából.

Ulbert Ádám minden ízében nemzetközi hangot képvisel a hazai művészeti színtéren. Az Amszterdamban tanult képzőművész néhány éve újra Budapesten él és alkot. Expresszív festészete természettudományos tételeket és mitológiai toposzokat vegyít egymással, így teremti meg személyes narratíváit. Friss alkotásain a japán kultúra egzotikus nyelvezetével vet számot, az elvágyódás sosem volt, bizarr úticélját írva körül. A Ludwig Múzeumban látható figuratív vásznai és háromdimenziós bronzszobrai felvillantják a képzelet szabadságának – ma különösen aktuális – metaforikus lehetőségeit.

A képzőművészet elképzelhetetlen lenne az utóbbi száz évben egzotika, például japonizmus nélkül.

Ulbert Ádám is "egzotikus" módon foglalkozik a Távol-Kelettel, de nem a formális megújulás lehetősége érdekli, hanem sokkal inkább a nem-megértés felfedezése - olvasható a művészt bemutató kiadványban. Jól érezhetően az emberközpontú gondolkodás meghaladása, megkérdőjelezése foglalkoztatja a művészt, aki kifejezetten a Ludwig Múzeum tereire készítette el az Esterházy Art Award-díjat elnyert új sorozatát. Mint mondja, a történelmi időszakok más hiedelemrendszerei és tudatállapotai érdeklik, amelyek egy új mentális ökológiát teremthetnek. Erről és sok minden másról, például konceptualizációs módszeréről, a léptékváltásról, a festészethez vezető útjáról, a másság beemelésének képességéről is beszélgettünk az összetett képi és anyagi viszonyrendszerben gondolkodó alkotóval.

 

Tartalomjegyzék az adáshoz

03:10 Ulbert Ádám az új, Esterházy Art Award-díjas munkáját mutatja be

04:44 19. századi japán fametszet, mint inspirációs forrás

05:20 Tanulmányok, az ökológiai érzékenység formálódó történelmi gyökerei az európai festészetben

06:39 Saját díjnyertes alkotásainak bemutatása, a "lebegő tájkép" karakterei

09:17 Munkamódszere, a konceptualizálás, az ökológiai logika bemutatása, az afrikai szobrok hatása a modernitásra

12:31 Antropomorf alakok a festészetében

13:40 A képzőművészet felé vezető út, tanulmányok, mérföldkövek, kiállítások

18:47 Az Esterházy Art Award-díjról, korábbi jelöléseiről 

20:50 A Paris Internationale nemzetközi művészeti vásár élményeiről

22:25 A festészet viszonyrendszeréről, a festőművésszé váló folyamatról beszél

25:27 A Ludwig Múzeumban látható Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállítás lényegéről

Ulbert_ludwig_fotoKerekesZoltan_049-132526.jpg

Ulbert Ádám munkái (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum, Kerekes Zoltán)

Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Megtekinthető: 2021. december 1-től 2022. február 13-ig

Fejléckép:  Ulbert Ádám / fotó: Ludwig Múzeum

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.