Vizuál

Az ökológiai érzékenység lényege - Ulbert Ádám, Esterházy Art Award-díjas képzőművész a Fülbemászóban

2021.12.28. 11:50
Ajánlom
Podcastunkban Ulbert Ádámmal díjnyertes munkájáról, kiterjedt művészi tanulmányairól, a japán fametszet inspirációs erejéről és az antropomorf alakokról is beszélgettünk a Ludwig Múzeumban látható, a fiatal képzőművészeti szcénát bemutató kiállítás alkalmából.

Ulbert Ádám minden ízében nemzetközi hangot képvisel a hazai művészeti színtéren. Az Amszterdamban tanult képzőművész néhány éve újra Budapesten él és alkot. Expresszív festészete természettudományos tételeket és mitológiai toposzokat vegyít egymással, így teremti meg személyes narratíváit. Friss alkotásain a japán kultúra egzotikus nyelvezetével vet számot, az elvágyódás sosem volt, bizarr úticélját írva körül. A Ludwig Múzeumban látható figuratív vásznai és háromdimenziós bronzszobrai felvillantják a képzelet szabadságának – ma különösen aktuális – metaforikus lehetőségeit.

A képzőművészet elképzelhetetlen lenne az utóbbi száz évben egzotika, például japonizmus nélkül.

Ulbert Ádám is "egzotikus" módon foglalkozik a Távol-Kelettel, de nem a formális megújulás lehetősége érdekli, hanem sokkal inkább a nem-megértés felfedezése - olvasható a művészt bemutató kiadványban. Jól érezhetően az emberközpontú gondolkodás meghaladása, megkérdőjelezése foglalkoztatja a művészt, aki kifejezetten a Ludwig Múzeum tereire készítette el az Esterházy Art Award-díjat elnyert új sorozatát. Mint mondja, a történelmi időszakok más hiedelemrendszerei és tudatállapotai érdeklik, amelyek egy új mentális ökológiát teremthetnek. Erről és sok minden másról, például konceptualizációs módszeréről, a léptékváltásról, a festészethez vezető útjáról, a másság beemelésének képességéről is beszélgettünk az összetett képi és anyagi viszonyrendszerben gondolkodó alkotóval.

 

Tartalomjegyzék az adáshoz

03:10 Ulbert Ádám az új, Esterházy Art Award-díjas munkáját mutatja be

04:44 19. századi japán fametszet, mint inspirációs forrás

05:20 Tanulmányok, az ökológiai érzékenység formálódó történelmi gyökerei az európai festészetben

06:39 Saját díjnyertes alkotásainak bemutatása, a "lebegő tájkép" karakterei

09:17 Munkamódszere, a konceptualizálás, az ökológiai logika bemutatása, az afrikai szobrok hatása a modernitásra

12:31 Antropomorf alakok a festészetében

13:40 A képzőművészet felé vezető út, tanulmányok, mérföldkövek, kiállítások

18:47 Az Esterházy Art Award-díjról, korábbi jelöléseiről 

20:50 A Paris Internationale nemzetközi művészeti vásár élményeiről

22:25 A festészet viszonyrendszeréről, a festőművésszé váló folyamatról beszél

25:27 A Ludwig Múzeumban látható Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállítás lényegéről

Ulbert_ludwig_fotoKerekesZoltan_049-132526.jpg

Ulbert Ádám munkái (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum, Kerekes Zoltán)

Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Megtekinthető: 2021. december 1-től 2022. február 13-ig

Fejléckép:  Ulbert Ádám / fotó: Ludwig Múzeum

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.