Vizuál

Az olaszországi földrengés helyszínéről kimenekített műtárgyakat mutat be az Uffizi

2017.04.09. 12:05
Ajánlom
A közép-olaszországi Marche tartományt sújtó tavalyi földrengésekben megrongálódott templomokból és múzeumokból származó műalkotások kaptak helyet a firenzei Uffizi Képtár új tárlatán.

Az intézmény igazgatója, Eike Schmidt a kiállítás bejárásakor elmondta, hogy a tárlaton szereplő 29 alkotást a tavaly augusztusi és októberi földmozgások során megsérült vagy megsemmisült templomokból, múzeumokból és egyéb épületekből menekítették ki.

Uffizi Hallway

Uffizi Hallway (Fotó/Forrás: wikipedia)

"Nem arról van szó, hogy működő múzeumokból hoztunk el dolgokat. Minden, ami itt látható, mentésre szorult, mert fennállt a megsemmisülésük kockázata" - nyilatkozta Schmidt. "Az volt az elképzelésünk, hogy bemutatunk néhány mesterművet két-három megrongálódott munka társaságában, hogy

egyszerre láttassunk egy pozitív és egy negatív történetet."

A tárlaton szereplő tárgyak azon csaknem 6300 művészeti alkotás közé tartoznak, amelyeket az olasz kulturális minisztérium szerint ki kellett menekíteni a közép-olaszországi földrengési zónából. A művek a középkor és a 18. század közötti időszakból származnak. Van köztük szárnyas oltárkép, ereklyetartó, pápai ajándék és festmények.

A július 30-ig látogatható tárlat célja, hogy megmutassa a nagyközönségnek "Marche kincseit, mert a tartományt leginkább ételeiről és tájairól ismerik, nem pedig művészeti értékeiről", amelyeket a régió templomai és múzeumai őriznek.

A belépők árának egy részéből a földmozgások sújtotta területek kulturális örökségeinek helyreállítását támogatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.