Vizuál

Az olaszországi földrengés helyszínéről kimenekített műtárgyakat mutat be az Uffizi

2017.04.09. 12:05
Ajánlom
A közép-olaszországi Marche tartományt sújtó tavalyi földrengésekben megrongálódott templomokból és múzeumokból származó műalkotások kaptak helyet a firenzei Uffizi Képtár új tárlatán.

Az intézmény igazgatója, Eike Schmidt a kiállítás bejárásakor elmondta, hogy a tárlaton szereplő 29 alkotást a tavaly augusztusi és októberi földmozgások során megsérült vagy megsemmisült templomokból, múzeumokból és egyéb épületekből menekítették ki.

Uffizi Hallway

Uffizi Hallway (Fotó/Forrás: wikipedia)

"Nem arról van szó, hogy működő múzeumokból hoztunk el dolgokat. Minden, ami itt látható, mentésre szorult, mert fennállt a megsemmisülésük kockázata" - nyilatkozta Schmidt. "Az volt az elképzelésünk, hogy bemutatunk néhány mesterművet két-három megrongálódott munka társaságában, hogy

egyszerre láttassunk egy pozitív és egy negatív történetet."

A tárlaton szereplő tárgyak azon csaknem 6300 művészeti alkotás közé tartoznak, amelyeket az olasz kulturális minisztérium szerint ki kellett menekíteni a közép-olaszországi földrengési zónából. A művek a középkor és a 18. század közötti időszakból származnak. Van köztük szárnyas oltárkép, ereklyetartó, pápai ajándék és festmények.

A július 30-ig látogatható tárlat célja, hogy megmutassa a nagyközönségnek "Marche kincseit, mert a tartományt leginkább ételeiről és tájairól ismerik, nem pedig művészeti értékeiről", amelyeket a régió templomai és múzeumai őriznek.

A belépők árának egy részéből a földmozgások sújtotta területek kulturális örökségeinek helyreállítását támogatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.