Vizuál

Az ősz hideg, a kiállítás jó

2012.09.17. 11:08
Ajánlom
Ha nyáron az aktív tengerpartozás vagy bármi más eltérítette volna a múzeumba járástól, a hétköznapokban lehet pótolni. Képbe jöhet például pályakezdőkkel a KOGARTban, megnézheti hogyan alkotott közöset húsz mozgássérült és ép kortárs képzőművész, vagy bejárhat egy fotós kamarakiállítást a Szépművészetiben.

Friss 2012 - KOGART Ház, október 14-ig
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg fiatalokat bemutató kiállítását. Huszonhat pályakezdő művész munkáit (festményeket, installációkat, videomunkákat és térbe helyezett objekteket) mutatja be a ház - a válogatás a generációra jellemző jegyeket vizsgálja, a közös téma az empátia és a manipuláció. A kurátorok a magyar anyagot a Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán és a MOMÉ-n diplomázott művészek alkotásaiból válogatta össze. A Finisszázs, a KOGART-díj és a FRISS 2012 különdíjainak átadása október 12-én lesz.

Újrafestett valóság - Magyar Nemzeti Galéria, október 15-ig
A szájjal és lábbal festők, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élők munkáit bemutató tárlat az MNG három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül jött létre - tavaly autista alkotók képeit láthattuk (Privát Labirintusok). Az idei, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete együttműködésével létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mozgássérült művészek kiemelkedő színvonalú alkotásaira. A kiállítás főtámogatója a Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudtak alkotni a felkért művészek.

Nathan Lerner: Fotó-szem - Szépművészeti Múzeum, november 11-ig
Az 1997-ben elhunyt fotós, festő és iparművész munkáiban a harmincas évektől visszatérő elemmé vált a látás, a szem. Szemeket látunk olló nélkül készült, pszichológiai érdeklődést mutató montázsain, metaforikus életképein. Lerner Chicago vizuális kultúrájának egyik meghatározó alakja volt a múlt században, tanulmányait az 1937-ben alapított Új Bauhausban folytatta. A munkákat a művész özvegye adományozta a múzeum 2010-ben megalapított Fotó- és Médiagyűjteményének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.