Vizuál

Az ősz hideg, a kiállítás jó

2012.09.17. 11:08
Ajánlom
Ha nyáron az aktív tengerpartozás vagy bármi más eltérítette volna a múzeumba járástól, a hétköznapokban lehet pótolni. Képbe jöhet például pályakezdőkkel a KOGARTban, megnézheti hogyan alkotott közöset húsz mozgássérült és ép kortárs képzőművész, vagy bejárhat egy fotós kamarakiállítást a Szépművészetiben.

Friss 2012 - KOGART Ház, október 14-ig
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg fiatalokat bemutató kiállítását. Huszonhat pályakezdő művész munkáit (festményeket, installációkat, videomunkákat és térbe helyezett objekteket) mutatja be a ház - a válogatás a generációra jellemző jegyeket vizsgálja, a közös téma az empátia és a manipuláció. A kurátorok a magyar anyagot a Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán és a MOMÉ-n diplomázott művészek alkotásaiból válogatta össze. A Finisszázs, a KOGART-díj és a FRISS 2012 különdíjainak átadása október 12-én lesz.

Újrafestett valóság - Magyar Nemzeti Galéria, október 15-ig
A szájjal és lábbal festők, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élők munkáit bemutató tárlat az MNG három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül jött létre - tavaly autista alkotók képeit láthattuk (Privát Labirintusok). Az idei, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete együttműködésével létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mozgássérült művészek kiemelkedő színvonalú alkotásaira. A kiállítás főtámogatója a Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudtak alkotni a felkért művészek.

Nathan Lerner: Fotó-szem - Szépművészeti Múzeum, november 11-ig
Az 1997-ben elhunyt fotós, festő és iparművész munkáiban a harmincas évektől visszatérő elemmé vált a látás, a szem. Szemeket látunk olló nélkül készült, pszichológiai érdeklődést mutató montázsain, metaforikus életképein. Lerner Chicago vizuális kultúrájának egyik meghatározó alakja volt a múlt században, tanulmányait az 1937-ben alapított Új Bauhausban folytatta. A munkákat a művész özvegye adományozta a múzeum 2010-ben megalapított Fotó- és Médiagyűjteményének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál lapszemle

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Vizuál mti

A 20. század fantasztikus plakátjai a Várkert Bazár teraszán

Különleges, a 20. század első évtizedeit megidéző plakátgyűjtemény látható a Várkert Bazár teraszán. Faragó Géza munkái június 30-ig láthatók, a szervezők mindenkit várnak egy könnyed sétára.
Vizuál hír

Oscar Wilde meglóg a fegyházból Banksy új falfestményén

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.
Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.