Vizuál

Az ősz hideg, a kiállítás jó

2012.09.17. 11:08
Ajánlom
Ha nyáron az aktív tengerpartozás vagy bármi más eltérítette volna a múzeumba járástól, a hétköznapokban lehet pótolni. Képbe jöhet például pályakezdőkkel a KOGARTban, megnézheti hogyan alkotott közöset húsz mozgássérült és ép kortárs képzőművész, vagy bejárhat egy fotós kamarakiállítást a Szépművészetiben.

Friss 2012 - KOGART Ház, október 14-ig
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg fiatalokat bemutató kiállítását. Huszonhat pályakezdő művész munkáit (festményeket, installációkat, videomunkákat és térbe helyezett objekteket) mutatja be a ház - a válogatás a generációra jellemző jegyeket vizsgálja, a közös téma az empátia és a manipuláció. A kurátorok a magyar anyagot a Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán és a MOMÉ-n diplomázott művészek alkotásaiból válogatta össze. A Finisszázs, a KOGART-díj és a FRISS 2012 különdíjainak átadása október 12-én lesz.

Újrafestett valóság - Magyar Nemzeti Galéria, október 15-ig
A szájjal és lábbal festők, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élők munkáit bemutató tárlat az MNG három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül jött létre - tavaly autista alkotók képeit láthattuk (Privát Labirintusok). Az idei, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete együttműködésével létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mozgássérült művészek kiemelkedő színvonalú alkotásaira. A kiállítás főtámogatója a Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudtak alkotni a felkért művészek.

Nathan Lerner: Fotó-szem - Szépművészeti Múzeum, november 11-ig
Az 1997-ben elhunyt fotós, festő és iparművész munkáiban a harmincas évektől visszatérő elemmé vált a látás, a szem. Szemeket látunk olló nélkül készült, pszichológiai érdeklődést mutató montázsain, metaforikus életképein. Lerner Chicago vizuális kultúrájának egyik meghatározó alakja volt a múlt században, tanulmányait az 1937-ben alapított Új Bauhausban folytatta. A munkákat a művész özvegye adományozta a múzeum 2010-ben megalapított Fotó- és Médiagyűjteményének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: PG - Szülői felügyelettel ajánlott

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a koncertfotózás nehézségeibe avat be minket.
Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.