Vizuál

Az ősz hideg, a kiállítás jó

2012.09.17. 11:08
Ajánlom
Ha nyáron az aktív tengerpartozás vagy bármi más eltérítette volna a múzeumba járástól, a hétköznapokban lehet pótolni. Képbe jöhet például pályakezdőkkel a KOGARTban, megnézheti hogyan alkotott közöset húsz mozgássérült és ép kortárs képzőművész, vagy bejárhat egy fotós kamarakiállítást a Szépművészetiben.

Friss 2012 - KOGART Ház, október 14-ig
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg fiatalokat bemutató kiállítását. Huszonhat pályakezdő művész munkáit (festményeket, installációkat, videomunkákat és térbe helyezett objekteket) mutatja be a ház - a válogatás a generációra jellemző jegyeket vizsgálja, a közös téma az empátia és a manipuláció. A kurátorok a magyar anyagot a Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán és a MOMÉ-n diplomázott művészek alkotásaiból válogatta össze. A Finisszázs, a KOGART-díj és a FRISS 2012 különdíjainak átadása október 12-én lesz.

Újrafestett valóság - Magyar Nemzeti Galéria, október 15-ig
A szájjal és lábbal festők, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élők munkáit bemutató tárlat az MNG három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül jött létre - tavaly autista alkotók képeit láthattuk (Privát Labirintusok). Az idei, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete együttműködésével létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a mozgássérült művészek kiemelkedő színvonalú alkotásaira. A kiállítás főtámogatója a Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja több millió forint értékben. A támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállító terem falára is tudtak alkotni a felkért művészek.

Nathan Lerner: Fotó-szem - Szépművészeti Múzeum, november 11-ig
Az 1997-ben elhunyt fotós, festő és iparművész munkáiban a harmincas évektől visszatérő elemmé vált a látás, a szem. Szemeket látunk olló nélkül készült, pszichológiai érdeklődést mutató montázsain, metaforikus életképein. Lerner Chicago vizuális kultúrájának egyik meghatározó alakja volt a múlt században, tanulmányait az 1937-ben alapított Új Bauhausban folytatta. A munkákat a művész özvegye adományozta a múzeum 2010-ben megalapított Fotó- és Médiagyűjteményének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.
Vizuál hír

A Grimm testvérek mesevilágáról szóló kiállítás nyílik

3000 négyzetméteren élhetjük át a mesehősök érzelmeit a szeptember 14-én megnyílt élménykiállításon. És mindezért mindössze Hamburgig kell utazzunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A félkarú óriás

A Def Leppard nem nevezhető a világ legszerencsésebb zenekarának.