Vizuál

Az új spektákulum

2013.12.09. 13:58
Ajánlom
Élvonalbeli kortárs kínai képzőművészek munkáiból rendez kiállítást a debreceni Modem december 15. és március 30. között.

Gyurmaanimáció és zenei klip, tusrajzok és számítógépes nyomatok, kibelezett fotel és archív Mao-fotók - Az új spektákulumban felsorakozik a kínai avantgárd öröksége. A debreceni MODEM kiállítása az utóbbi évtizedekben nemzetközi sztárokká vált művészek alkotásain keresztül nyújt élvezetes betekintést a globálisan újrapozícionált nagyhatalom rendkívül összetett, ellentmondásos és szemkápráztató makró- és mikrovilágába. Összesen tizenkilenc kortárs kínai művész munkáival találkozhat a magyar közönség a kuriózumnak számító tárlaton, amelyet a nemzetközi művészeti élet rangos szereplője, a szecsuáni művészeti akadémián dolgozó Jü Ko (Yu Ke) állított össze a MODEM számára. A művek elismertségét jellemzi, hogy közülük több is megtekinthető volt idén a legismertebb nemzetközi seregszemlén, a Velencei Biennálén.

Az a kínai művészgeneráció, melynek tagjai mostanra értek pályájuk csúcsára, Kína mai történelmének, globális nagyhatalommá válásának köszönhetően ma már világszerte ismertek és keresettek. A bemutatott művek alkotói jórészt a hatvanas években születtek. Ők azok, akik gyerekként megélték a kulturális forradalom embertelen éveit, később pedig a Teng Hsziao-ping hirdette reformok nyomán a hirtelen gazdasági fellendülést. Fiatalként tanúi lehettek az 1989-es Tienanmen téri eseményeknek, végül pedig részeseivé válhattak a konszolidációnak és Kína meghatározó világpiaci és politikai pozícióba kerülésének. Művészetükön egyaránt nyomott hagyott a korai nélkülözés és a politikai zűrzavar, a nyolcvanas évek merészen kísérletező avantgárd hulláma és a jelenkor tobzódó konzumvilága. A mai Kína hétköznapjait, annak fizikai és lelki visszásságait is bemutató munkákat a legkülönbözőbb médiumok segítségével tárják elénk az alkotók a tárlaton: monumentális fotónyomatokon, nagyméretű olajfestményeken, hatalmas krétarajzokon vagy hagyományos tustechnikával rizspapírra készült rajzokon. Nyolc videót is láthatnak a látogatók. Ezek közt szerepel az a popzenei klip, melyben a legismertebb kínai képzőművész, Aj Vej-vej (Ai Weiwei) meséli el letartóztatásának és fogva tartásának történetét. A MODEM kiállítására a művek túlnyomó része a fél földgolyót megkerülve érkezik tengeren és szárazföldön Pekingből Debrecenbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.