Vizuál

Az utolsó Szinyei-kép és Rákosi tükre

2011.12.01. 07:00
Ajánlom
Mézesmadzag extra: Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos és Madarász Viktor festményei, a Habsburg-ház és az Eszterházy-család műtárgyai - mind ott figyelnek a Váci utca 11/b-ben. November 23. és december 4. között jól meg lehet nézni, december 5. és 8. között pedig jól meg lehet venni. Csak le kell fordulni a Ferenciek terénél, elsétálni a Jingle Bells-t elmélyülten kántáló kesztyű árusok mellett, és már meg is érkeztünk egy teljesen másik univerzumba. Kis színes papírokért nagy színes festmények kaphatók.

A képzőművészet nem szabadul a számoktól. Amikor kiállítás nyílik, valamilyen művészeti vásár közeledik vagy egy aukción hullanak a milliók, nem lehet a matektól elmenekülni: több mint valamennyi kép, majdnem akárhány kiállító és sok-sok nulláért elkelt tárgyak. Az éppen a karácsonyi aukciójára készülő Polgár Galéria nem áll éppen rosszul a saját számaival, amelyek, Kedves Közönség, tessék ámulni, a következők: 800 tétel és több mint 350 millió forint össz kikiáltási ár. Valóban furcsa egy dolog ez, tízezrek, százezrek és milliók között rohangászni. Aki látta a Harcosok klubját, az biztosan emlékszik az Ikea-jelenetre, ahol Edward Norton szobája átalakul egy katalógussá: a bútorok és különböző lakberendezési tárgyak mellett megjelennek saját címkéik - mit hogyan hívnak és mennyiért lehetett hazavinni. Valami ilyesmi történik meg egy galériában is: ami éppen árverés előtt áll - műtárgyak, festmények és művészeti alkotások  -, ízlésesen elrendezve egy nagy térben, a címkéikkel együtt. Csak itt egy széket nem Jörgennek hívnak és az ára sem pont 2.500 forint.

Azt gondolnánk, hogy mint mindenhol, a válság egy ilyen helyen is felüti csúf fejét - a Polgár Galériában tartott sajtótájékoztatón a tulajdonos Polgár Árpád viszont pozitívan nyilatkozott: nem régen nyitották meg új üzletüket a Petőfi Sándor utcában, és eddig összesen körülbelül 20.000 tárgyat sikerült elárverezniük. A mostani, 90. Karácsonyi aukcióval kapcsolatban Polgár azt is megjegyezte (a Brian életének örök igazsága ismét beigazolódik), hogy a katalógusban szereplő tárgyak mind egyéniségek, megjárták a maguk útját és most valahogyan mégis egy helyre kerültek, várva a soron következő otthonos vitrinükre. A kiállításnak most két sztárvendége is van: az egyik egy tárgy Rákosi Mátyás szobájából, a másik pedig Szinyei Merse Pál utolsó festménye. Rákosi muránói stílusban készült tükrét természetesen munkásmozgalmi jelképek veszik körbe, a munka hősei örömükben majd' táncra perdülnek. A bányász, az útépítő és a kohász mellett ott a munkástanács és a vörös csillag is - és igen, még mindig egy tükörről van szó. Bereczky Lóránd, a tájékoztatóra meghívott művészettörténész szerint egy ilyen tárgy inkább történeti múzeumba való - az anekdota úgy tartja, hogy a tükör hosszadalmas elvtársi zsűrizés után készült Rákosi szobájába, születésnapi ajándékként.

Az árverés valódi nagyágyújáról és a képéről szólva Bereczky azzal kezdte mondandóját, hogy ha magyar festőkről van szó, reflexes beidegződés Rippl-Rónai és Munkácsi mellett Szinyei Merse Pál is. A Szerelmespár (1870) című kép - ami az MNG állandó kiállításának része - eladása után Szinyei elveszettnek hitte a képet és kifejezetten hiányolta (még fényképe is volt róla a szobájában). Sokszor került szóba a családi kakaó mellett a papa szép képe, a gyerekek pedig addig noszogatták, amíg újra meg nem festette a témát és elkészült a Szerelmespár II. (1918), amit szintén évtizedekig eltűntnek hittek.

Idézet Szinyei Merse Anna Szinyei Merse Pál élete és művészete című könyvéből (Corvina Kiadó, Széchenyi Kiadó Kft., 1990): "...a művész utolsó alkotásaként, íme, visszakanyarodott a legdicsőbb eredményeket termő korszakához. Azóta az eredeti 1870-es festmény is megkerült, így összehasonlíthatjuk az időskori vázlattal: utóbbinál a táj nem vonul olyan mértékben háttérbe, nem dominál annyira az emberpár, mint a korábbi képen. Ember és természet egybeolvadása a késői színvázlaton szervesebb - mondhatnánk modernebb. Az emlékeztetőnek szánt ismétlést nem tekinthetjük az eredeti mű emlékezetből történt kimásolásának, inkább a festői probléma érettebb feldolgozásának, amelyben az eltelt korszak művészi ideáljainak változásai is helyet kaptak - bár ez valószínűleg nem volt szándékos."

A Polgár Galériában sok egyéb tárgy is vár: nem szoktunk például belebotlani csak úgy Vaszary alkotásaiba sem, főleg, ha azok nagyméretű kerámia faliképek a századelőről (ebben az esetben botlani persze nem is lenne túl szerencsés). Vaszary János Pompadur című művét is haza lehet vinni, a kikiáltási ár 12 millió forint. Aba-Novák Vilmos 1927-ben készült Fürdőzők című festménye 14, Munkácsy Mihály Fiú portréja 4,8, Madarász Viktor Urbinói Vénusza pedig 4,6 millió forintról indul. Lehet még licitálni Scheiber Hugó, Lotz Károly, id. Markó Károly vagy Székely Bertalan alkotásaira is - csak hogy a teljesség igénye nélkül említsünk néhány alkotót. Mindezeken túl még főúri tárgyak (például ezüst húsvéti cibórium, ezüst tálca), ékszerek és karórák is várják gazdájukat.

Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverés
Az aukció időpontja: december 5-6-7-8., 17:00
Polgár Galéria - 2011. november 23. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00
Az aukciós ház ingyenes tárlatvezetést is tart, legközelebb 2011. december 3-án 11 és 15 órakor.
A kiállítás teljes anyagát meg lehet nézni a www.polgar-galeria.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.