Vizuál

Az utolsó Szinyei-kép és Rákosi tükre

2011.12.01. 07:00
Ajánlom
Mézesmadzag extra: Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos és Madarász Viktor festményei, a Habsburg-ház és az Eszterházy-család műtárgyai - mind ott figyelnek a Váci utca 11/b-ben. November 23. és december 4. között jól meg lehet nézni, december 5. és 8. között pedig jól meg lehet venni. Csak le kell fordulni a Ferenciek terénél, elsétálni a Jingle Bells-t elmélyülten kántáló kesztyű árusok mellett, és már meg is érkeztünk egy teljesen másik univerzumba. Kis színes papírokért nagy színes festmények kaphatók.

A képzőművészet nem szabadul a számoktól. Amikor kiállítás nyílik, valamilyen művészeti vásár közeledik vagy egy aukción hullanak a milliók, nem lehet a matektól elmenekülni: több mint valamennyi kép, majdnem akárhány kiállító és sok-sok nulláért elkelt tárgyak. Az éppen a karácsonyi aukciójára készülő Polgár Galéria nem áll éppen rosszul a saját számaival, amelyek, Kedves Közönség, tessék ámulni, a következők: 800 tétel és több mint 350 millió forint össz kikiáltási ár. Valóban furcsa egy dolog ez, tízezrek, százezrek és milliók között rohangászni. Aki látta a Harcosok klubját, az biztosan emlékszik az Ikea-jelenetre, ahol Edward Norton szobája átalakul egy katalógussá: a bútorok és különböző lakberendezési tárgyak mellett megjelennek saját címkéik - mit hogyan hívnak és mennyiért lehetett hazavinni. Valami ilyesmi történik meg egy galériában is: ami éppen árverés előtt áll - műtárgyak, festmények és művészeti alkotások  -, ízlésesen elrendezve egy nagy térben, a címkéikkel együtt. Csak itt egy széket nem Jörgennek hívnak és az ára sem pont 2.500 forint.

Azt gondolnánk, hogy mint mindenhol, a válság egy ilyen helyen is felüti csúf fejét - a Polgár Galériában tartott sajtótájékoztatón a tulajdonos Polgár Árpád viszont pozitívan nyilatkozott: nem régen nyitották meg új üzletüket a Petőfi Sándor utcában, és eddig összesen körülbelül 20.000 tárgyat sikerült elárverezniük. A mostani, 90. Karácsonyi aukcióval kapcsolatban Polgár azt is megjegyezte (a Brian életének örök igazsága ismét beigazolódik), hogy a katalógusban szereplő tárgyak mind egyéniségek, megjárták a maguk útját és most valahogyan mégis egy helyre kerültek, várva a soron következő otthonos vitrinükre. A kiállításnak most két sztárvendége is van: az egyik egy tárgy Rákosi Mátyás szobájából, a másik pedig Szinyei Merse Pál utolsó festménye. Rákosi muránói stílusban készült tükrét természetesen munkásmozgalmi jelképek veszik körbe, a munka hősei örömükben majd' táncra perdülnek. A bányász, az útépítő és a kohász mellett ott a munkástanács és a vörös csillag is - és igen, még mindig egy tükörről van szó. Bereczky Lóránd, a tájékoztatóra meghívott művészettörténész szerint egy ilyen tárgy inkább történeti múzeumba való - az anekdota úgy tartja, hogy a tükör hosszadalmas elvtársi zsűrizés után készült Rákosi szobájába, születésnapi ajándékként.

Az árverés valódi nagyágyújáról és a képéről szólva Bereczky azzal kezdte mondandóját, hogy ha magyar festőkről van szó, reflexes beidegződés Rippl-Rónai és Munkácsi mellett Szinyei Merse Pál is. A Szerelmespár (1870) című kép - ami az MNG állandó kiállításának része - eladása után Szinyei elveszettnek hitte a képet és kifejezetten hiányolta (még fényképe is volt róla a szobájában). Sokszor került szóba a családi kakaó mellett a papa szép képe, a gyerekek pedig addig noszogatták, amíg újra meg nem festette a témát és elkészült a Szerelmespár II. (1918), amit szintén évtizedekig eltűntnek hittek.

Idézet Szinyei Merse Anna Szinyei Merse Pál élete és művészete című könyvéből (Corvina Kiadó, Széchenyi Kiadó Kft., 1990): "...a művész utolsó alkotásaként, íme, visszakanyarodott a legdicsőbb eredményeket termő korszakához. Azóta az eredeti 1870-es festmény is megkerült, így összehasonlíthatjuk az időskori vázlattal: utóbbinál a táj nem vonul olyan mértékben háttérbe, nem dominál annyira az emberpár, mint a korábbi képen. Ember és természet egybeolvadása a késői színvázlaton szervesebb - mondhatnánk modernebb. Az emlékeztetőnek szánt ismétlést nem tekinthetjük az eredeti mű emlékezetből történt kimásolásának, inkább a festői probléma érettebb feldolgozásának, amelyben az eltelt korszak művészi ideáljainak változásai is helyet kaptak - bár ez valószínűleg nem volt szándékos."

A Polgár Galériában sok egyéb tárgy is vár: nem szoktunk például belebotlani csak úgy Vaszary alkotásaiba sem, főleg, ha azok nagyméretű kerámia faliképek a századelőről (ebben az esetben botlani persze nem is lenne túl szerencsés). Vaszary János Pompadur című művét is haza lehet vinni, a kikiáltási ár 12 millió forint. Aba-Novák Vilmos 1927-ben készült Fürdőzők című festménye 14, Munkácsy Mihály Fiú portréja 4,8, Madarász Viktor Urbinói Vénusza pedig 4,6 millió forintról indul. Lehet még licitálni Scheiber Hugó, Lotz Károly, id. Markó Károly vagy Székely Bertalan alkotásaira is - csak hogy a teljesség igénye nélkül említsünk néhány alkotót. Mindezeken túl még főúri tárgyak (például ezüst húsvéti cibórium, ezüst tálca), ékszerek és karórák is várják gazdájukat.

Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverés
Az aukció időpontja: december 5-6-7-8., 17:00
Polgár Galéria - 2011. november 23. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00
Az aukciós ház ingyenes tárlatvezetést is tart, legközelebb 2011. december 3-án 11 és 15 órakor.
A kiállítás teljes anyagát meg lehet nézni a www.polgar-galeria.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Saját nászútja fotózásával indult a karrierje - Araki Nobujosi a Mai Manóban

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét kiállítás nyílik a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.
Vizuál ajánló

Szendrey Júlia saját szobát kapott

Megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2011-től létező állandó Petőfi Sándor-kiállítása. Új multimédiás pontokat alakítottak ki, külön szobában mutatják be felesége, Szendrey Júlia írói életművét és családját.
Vizuál Film

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.