Vizuál

Az utolsó Szinyei-kép és Rákosi tükre

2011.12.01. 07:00
Ajánlom
Mézesmadzag extra: Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos és Madarász Viktor festményei, a Habsburg-ház és az Eszterházy-család műtárgyai - mind ott figyelnek a Váci utca 11/b-ben. November 23. és december 4. között jól meg lehet nézni, december 5. és 8. között pedig jól meg lehet venni. Csak le kell fordulni a Ferenciek terénél, elsétálni a Jingle Bells-t elmélyülten kántáló kesztyű árusok mellett, és már meg is érkeztünk egy teljesen másik univerzumba. Kis színes papírokért nagy színes festmények kaphatók.

A képzőművészet nem szabadul a számoktól. Amikor kiállítás nyílik, valamilyen művészeti vásár közeledik vagy egy aukción hullanak a milliók, nem lehet a matektól elmenekülni: több mint valamennyi kép, majdnem akárhány kiállító és sok-sok nulláért elkelt tárgyak. Az éppen a karácsonyi aukciójára készülő Polgár Galéria nem áll éppen rosszul a saját számaival, amelyek, Kedves Közönség, tessék ámulni, a következők: 800 tétel és több mint 350 millió forint össz kikiáltási ár. Valóban furcsa egy dolog ez, tízezrek, százezrek és milliók között rohangászni. Aki látta a Harcosok klubját, az biztosan emlékszik az Ikea-jelenetre, ahol Edward Norton szobája átalakul egy katalógussá: a bútorok és különböző lakberendezési tárgyak mellett megjelennek saját címkéik - mit hogyan hívnak és mennyiért lehetett hazavinni. Valami ilyesmi történik meg egy galériában is: ami éppen árverés előtt áll - műtárgyak, festmények és művészeti alkotások  -, ízlésesen elrendezve egy nagy térben, a címkéikkel együtt. Csak itt egy széket nem Jörgennek hívnak és az ára sem pont 2.500 forint.

Azt gondolnánk, hogy mint mindenhol, a válság egy ilyen helyen is felüti csúf fejét - a Polgár Galériában tartott sajtótájékoztatón a tulajdonos Polgár Árpád viszont pozitívan nyilatkozott: nem régen nyitották meg új üzletüket a Petőfi Sándor utcában, és eddig összesen körülbelül 20.000 tárgyat sikerült elárverezniük. A mostani, 90. Karácsonyi aukcióval kapcsolatban Polgár azt is megjegyezte (a Brian életének örök igazsága ismét beigazolódik), hogy a katalógusban szereplő tárgyak mind egyéniségek, megjárták a maguk útját és most valahogyan mégis egy helyre kerültek, várva a soron következő otthonos vitrinükre. A kiállításnak most két sztárvendége is van: az egyik egy tárgy Rákosi Mátyás szobájából, a másik pedig Szinyei Merse Pál utolsó festménye. Rákosi muránói stílusban készült tükrét természetesen munkásmozgalmi jelképek veszik körbe, a munka hősei örömükben majd' táncra perdülnek. A bányász, az útépítő és a kohász mellett ott a munkástanács és a vörös csillag is - és igen, még mindig egy tükörről van szó. Bereczky Lóránd, a tájékoztatóra meghívott művészettörténész szerint egy ilyen tárgy inkább történeti múzeumba való - az anekdota úgy tartja, hogy a tükör hosszadalmas elvtársi zsűrizés után készült Rákosi szobájába, születésnapi ajándékként.

Az árverés valódi nagyágyújáról és a képéről szólva Bereczky azzal kezdte mondandóját, hogy ha magyar festőkről van szó, reflexes beidegződés Rippl-Rónai és Munkácsi mellett Szinyei Merse Pál is. A Szerelmespár (1870) című kép - ami az MNG állandó kiállításának része - eladása után Szinyei elveszettnek hitte a képet és kifejezetten hiányolta (még fényképe is volt róla a szobájában). Sokszor került szóba a családi kakaó mellett a papa szép képe, a gyerekek pedig addig noszogatták, amíg újra meg nem festette a témát és elkészült a Szerelmespár II. (1918), amit szintén évtizedekig eltűntnek hittek.

Idézet Szinyei Merse Anna Szinyei Merse Pál élete és művészete című könyvéből (Corvina Kiadó, Széchenyi Kiadó Kft., 1990): "...a művész utolsó alkotásaként, íme, visszakanyarodott a legdicsőbb eredményeket termő korszakához. Azóta az eredeti 1870-es festmény is megkerült, így összehasonlíthatjuk az időskori vázlattal: utóbbinál a táj nem vonul olyan mértékben háttérbe, nem dominál annyira az emberpár, mint a korábbi képen. Ember és természet egybeolvadása a késői színvázlaton szervesebb - mondhatnánk modernebb. Az emlékeztetőnek szánt ismétlést nem tekinthetjük az eredeti mű emlékezetből történt kimásolásának, inkább a festői probléma érettebb feldolgozásának, amelyben az eltelt korszak művészi ideáljainak változásai is helyet kaptak - bár ez valószínűleg nem volt szándékos."

A Polgár Galériában sok egyéb tárgy is vár: nem szoktunk például belebotlani csak úgy Vaszary alkotásaiba sem, főleg, ha azok nagyméretű kerámia faliképek a századelőről (ebben az esetben botlani persze nem is lenne túl szerencsés). Vaszary János Pompadur című művét is haza lehet vinni, a kikiáltási ár 12 millió forint. Aba-Novák Vilmos 1927-ben készült Fürdőzők című festménye 14, Munkácsy Mihály Fiú portréja 4,8, Madarász Viktor Urbinói Vénusza pedig 4,6 millió forintról indul. Lehet még licitálni Scheiber Hugó, Lotz Károly, id. Markó Károly vagy Székely Bertalan alkotásaira is - csak hogy a teljesség igénye nélkül említsünk néhány alkotót. Mindezeken túl még főúri tárgyak (például ezüst húsvéti cibórium, ezüst tálca), ékszerek és karórák is várják gazdájukat.

Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverés
Az aukció időpontja: december 5-6-7-8., 17:00
Polgár Galéria - 2011. november 23. - 2011. december 4.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00
Az aukciós ház ingyenes tárlatvezetést is tart, legközelebb 2011. december 3-án 11 és 15 órakor.
A kiállítás teljes anyagát meg lehet nézni a www.polgar-galeria.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.