Vizuál

„Azt szeretem, amit a mainstream hibának titulál”

2015.11.03. 10:03
Ajánlom
Porcelántervező-keramikus iparművész, mellette művészeti doktorandusz hallgató. Egy csíráztató tállal indult a pályája, azóta folyamatosan kísérletezik. Szeretné, ha az itthon mostohagyereknek számító stúdiókerámia nagyobb népszerűséghez jutna. Rengeteg terve van, de elsősorban szép tárgyakat szeretne készíteni. Lantos Tímeával, az 50 tehetséges magyar fiatal egyikével beszélgettünk.
Lantos Tímea (forrás: La femme)

Lantos Tímea (forrás: La femme) (Fotó/Forrás: Hargitay Olivér)

- Első nagy dobásod az egészséges életmódhoz való vonzódásodhoz köthető. Mit lehet tudni egyik védjegyedről, a csíráztató tálról?

- Egy egyetemi projekt kapcsán emeltem ki az egészséges életmód témakört. 2011-ben elnyertem az OMDK Konferencia (Országos Művészeti Diákköri Konferencia - a szerk.) első helyét design kategóriában ezzel a tárggyal. Az egészséges életmód aztán továbbra is foglalkoztatott. A koncepcióból végül egy tárgycsalád is született. A kollekció a növény fejlődésének minden egyes fázisát végigkíséri azáltal, hogy külön funkciót rendel hozzá. Az együttes alapeleme a formailag és funkcionálisan továbbfejlesztett csíráztató tál, a növény nevelésére szolgáló kaspó család, a növény tea formájában való elfogyasztását egy teás szett valamint egy fűszerszóró család szolgál.

- A másik fő koncepciódat a porcelánrácsos alkotások adják. Mesélnél ezekről?

- A porcelánrácsok egy művészi problémakörhöz köthetők, ezekkel pályázok külföldi kiállításokra, de megrendelésre is készítek ilyeneket. Pont most gondolkodom az új koncepciómon. Számomra a rács maga a kapcsolati háló, a mátrix. Felépítem, majd hő hatására a szerkezet megrogyik. Ha sűrűbb a struktúrám, elhajol a rács. A folyamat során a véletlen és a kiszámítható egységét, kapcsolatát vizsgálom. A porcelán folyamatosan alakul a kezeim alatt, hosszú szálakat sodrok szabadkézzel, kinyújtom, mint a tésztát, majd az így kapott elemeket felszabom és összeépítem, majd nyomon követem a forma változását.

Lantos Tímea (forrás: La femme)

Lantos Tímea (forrás: La femme)

- Említetted, hogy megrendelésre is készítesz porcelánrácsot. Megrendelőként kell valami támpontot, saját koncepciót adnom, vagy a mű a te mindenkori tudatállapotodtól lesz olyan, amilyen?

- Is-is. Ez főként témakörtől, alkalomtól, személyiségtől függ. Fontos, hogy a művet végül egy szállodában, vagy mondjuk egy magánlakás kandallópolcán fogják-e elhelyezni. Ez általában úgy zajlik, hogy beszélgetek a megrendelővel, próbálom megismerni őt, majd az alkotásba megpróbálom belerakni mindkettőnk személyiségét. Egyfajta kooperáció ez.

- Milyen típusú emberek a megrendelőid?

- Többnyire magánemberek. De volt már megrendelésem a pakisztáni nagykövettől is. Az ügyfeleim általában tehetősebb, közép-, illetve idősebb korú emberek. Nagy vágyam, hogy a stúdiókerámia műfaját kiterjesszem, ezzel együtt pedig a vevőkörömet is bővíteném. Dániában például nagy presztízse van, nálunk inkább afféle mostohagyerek. Pedig sok mindent tud ez az anyag, amit más nem. Nyugaton nagyobb a kultúrája, szeretném, ha itthon is meghonosodna.

Lantos Tímea (forrás: La femme)

Lantos Tímea (forrás: La femme) (Fotó/Forrás: Hargitay Olivér)

- Ha már szóba került külföld, úgy tudom, nemrég jöttél vissza egy japán tanulmányútról.

- Igen, június végén jöttem haza, két hónapot töltöttem el ott. Elsősorban kemencét építeni voltam kint, égetési technikákba kóstoltam bele. De sok érdekeset tapasztaltam. Azt vettem észre, hogy az ottani felfogás szerint egy funkciót kiszolgáló tárgy akkor lesz érdekes, ha benne van az elfogyasztandó étel vagy ital. Vagyis az alkotási folyamat során nem egyszerűen egy tányért hoznak létre, hanem úgy készítik el azt a tányért, hogy elképzelik, hogy mutatna benne mondjuk egy saláta. Japán által egyébként én magam is nyugodtabbá, nyitottabbá váltam, lelassult az idő. Inspiráló múzeumokban jártam, szentélyeket látogattam. Minden, ami nagy múlttal bír, azt ők tisztelik. Ha elreped egy csésze, azt ők arannyal emelik ki. Nálunk jó esetben megragasztjuk, de inkább csak kidobjuk. Munkáimban én magam is foglalkozom az időbeliség és az átalakulás kérdésével.

- Mi a fontosabb: a funkció vagy az esztétikum?

- Fogas kérdés. Régen azt mondtam volna, hogy maximálisan a funkció ellátása. De azt veszem észre, hogy ha egy funkcionális tárgy kinézetében eltér az átlagostól, az sokkal figyelemfelkeltőbb. Az emberek jobban szeretik a játékosabb, organikus formákat. Azt szeretem, amit a mainstream hibának titulál. Munkám során a fő üzenet az, hogy merjünk eltérni az átlagtól, de önmagunk szeretethetőségét is fontosnak tartom. Mindenki szeretne szép tárgyakat csinálni, én is. A legfontosabb, hogy tudjak úgy beszélni a forma nyelvén, hogy az emberek azt megértsék. És ez általában együtt jár az esztétikummal.

- Hogyan kerültél kapcsolatba az 50 tehetséges magyar fiatal programmal?

- Már jelentkeztem az előző évadban, de nem kerültem be. Azóta pedig mindig kaptam automatikusan a hírlevelet, és láttam, hogy újra indul a dolog. Akartam jelentkezni, de sok dolgom volt és elsikkadt. Aztán kaptam egy emailt, hogy meghosszabbították a határidőt, így mégis jelentkeztem. És végül beválogattak.

Lantos Tímea (forrás: La femme)

Lantos Tímea (forrás: La femme)

- A tehetséggondozó programban mentorod S. Hegyi Lucia. Hogyan kell elképzelni a kettőtök kapcsolatát a hétköznapokban?

- Tartjuk a kapcsolatot, főként e-mailben. Pont akkor jött a japán út, amikor elindult volna a közös munka. Találkoztunk, elmentem hozzá szétnézni, megnéztem a divatházat, ismerkedtem a koncepciójával, jó az egésznek a szellemisége. Jó kapcsolatot ápolunk.

- Mesélnél nekünk a jövőbeni terveidről?

- Sok tervem van. Szeretnék egy saját műhelyt. Van egy új használati tárgy kollekcióm, és részt vettem a harmadik Zsolnay szimpóziumon. Itt készítettem el új só- és borsszóró kollekciómat, amelynek darabjai egy felhőt ábrázolnak. A felhőből piros hó hull, ha paprikát szórunk, fehér, ha sót. Ezeket szeretném piacra is dobni. Tavasszal készülök első önálló kiállításomra, azt nagyon várom. Közben pedig dolgozom a doktori munkáimon, készülök disszertációimra és külföldi alkotótelepekre is folyamatosan pályázom. Webshopot és saját weboldalt is szeretnék. Mindehhez meg persze háromfelé szakadni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál hír

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Vizuál gyász

Elhunyt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A család közlése szerint Szabó László április 10-én, 85. életévében, tragikus hirtelenséggel hunyt el – számolt be róla a 444.hu.